Monday, May 16, 2011

Tom Yam Campur


Assalamualaikum wbt...saba nk tayang menu lunch utk arini....balik malaya br 1st time wat tomyam..kalo kt japan leh kate seminggu sekali wajib buat...mmg feveret ottosan dan okasan..satu periuk besar pon sure leh habis punye la..pakat berlumbe hirup kuah..huhuhuhu...arini makan menu simple jek..tp healthy kene cukupkan ade sayur ade jgk ikan, ayam dan udang....saba lebihkan carrot since mata makin lame makin teruk rabun..sampai rase sakit kepala pon ade...menu ni simple tanpa menggunakan paste tomyam....sile rujuk resepi yer..

Bahan -bahan:
300 gm ayam | dipotong kecil
300 gm udang | dibersihkan
300 gm daging | dipotong kecil
300 gm sotong | dipotong kecil
1 batang serai | diketuk
2.5 cm lengkuas | diketuk
4-5 helai daun limau purut
sebiji bawang besar | dipotong bulat
2 biji tomato | dibelah empat
2 ulas bawang putih | diketuk
2 biji limau kasturi | diambil airnya
9-11 biji cili api | boleh ditambah jika suka
1 biji carrot
300 gm bunga kubis / brokoli
1 paket jagung muda
1 liter air
garam dan gula secukup rasa
1/2 sudu cili boh

Cara Memasak:
    1. Tumis bawang besar, daun limau purut, serai, cili padi, bawang putih dan cili boh sehingga garing dan naik bau.
    2. Masukkan air, daging, sotong dan udang sehingga mendidih.
    3. Setelah mendidih, masukkan sayur2 carrot, brokoli, jagung muda dan tomato perasakn dgn garam dan gula..perahkan air limau kasturi dan biarkan sehingga sayur sedikit lembik...jgn terlalu lembik.
    4. Setelah masak, sedia utk dihidangkan.


notakaki: jika hendak lebih sedap, kulit udang jangan dibuang.Kisar halus dan tapiskan air kulit udang ke dalam kuah tomyam..

ok sekian....
have a nice day everyone!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...