Friday, May 6, 2011

HONEY PRAWNS

Assalamualaikum....

kite nk tayang menu utk lunch arini...lepas xtau nk masak ape dah dgn udang nih..kite da terjah umah kak nor nampak mcm terliur jek...so ape lgi try la...kak nor ijinkan kite kopipes resepi yer....rasenyee kak nor pon dpt resepi ni dr rumah kak dayangjack.....akak2 semua mintak halal tau resepi nih.......mmg mabeles makan nasi dgn kuah singgang memang terangkat habis......


HONEY PRAWNS
Source: kak nor secubit garam


bahan-bahan :
  • 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
  • 2-3 biji cili api (diketuk)
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan jus lemon
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)
  • 1/2 sudu besar kicap pekat
Cara-cara : Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api.
 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...