Friday, May 6, 2011

ICT : Ikan Celup Tepung



salam jumaat semua.....kabare? ni kite nk tayang menu dinner  semalam..eceli igt semua org umah ni xnk makang ntah mcne tetibe idea nk mencelup tepung ikan..alih2 semua pakat serbu licin jgk akhirnye...jom tgk resepi jer..kite ikut resepi yg selalu mak kite buat...

  • 8 ekor ikan kembung / selayang (yg sudah bersih dicuci dan ditoskan)
  • 5 sudu besar tepung beras
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 sudu besar tepung ubi
  • sedikit kapur
  • sedikit garam
  • air secukupnya utk bancuhan | pastikan semasa masukkan air jgn terlalu cair.
  • 1 biji telur
  • minyak yg banyak utk menggoreng
cara - cara:

  1. Masukkan semua bahan kecuali minyak ke dalam mangkuk bancuhan. kacau rata dan masukkan sedikit demi sedikit air.pastikan bancuhan tidak terlalu cair yer..
  2. Panaskan kuali dengan air sederhana
  3. Kemudian celup ikan ke dalam adunan bancuhan tadi. Goreng dengan api sederhana dan toskan setelah masak.
  4. Sedia untuk di hidang. Sedap di makan dengan sos pencicah (sos kopok lekor)
sekian sahaja resepi semalam......jgn lupe try yer..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...