Wednesday, May 25, 2011

Kerabu Pucuk Paku

Assalamualaikum wbt...ini menu lunch kite smlm...ntah mcne dah tetibe rs nk makan kerabu nih...kene a buat jgk kalo isi perot ckp nak...makan....aduh..mmg sedap boleh ler tahan n kite slu jgk makan dulu mase kite masih anak dara mase time busy dgn keje dulu..time lunch makan kt restoren musti amik kerabu nih...ni kite ltk kt blog kite resepi kite ikut dr majalah rasa yer....

Kerabu Pucuk Paku
Bahan - bahan:
1 ikat pucuk paku | dipotong dan direbus
30gm udang kering | saba tukar pakai ikan bilis
3 biji  cili merah | saba pakai 1 biji jek
1/2 biji kerisik | saba pakai 1 sudu
2 ulang bawang merah
1 biji bawang besar | dihiris halus
1 biji cili merah | dihiris halus
2 sudu makan pati santan | saba tambah sekali dgn 2 sudu kelapa parut
air limau secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:
  1. Bersihkan pucuk paku dan celurkan sehingga masak. Ketepikan
  2. Kisar halus cili merah, bawang merah, dan ikan bilis bersama kerisik.
  3. Setelah itu masukkan pucuk paku yang telah dicelur tadi.
  4. Perahkan air limau secukupnya serta masukkan garam dan gula.
  5. Kemudian tuangkan pati santan sambil gaul rata
  6. Akhir sekali, taburkan bawang besar dan cili yang telah dihiris. Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...