Wednesday, May 25, 2011

Acar Buah Puteri

acar buah puteri
Assalamualaikum wbt..
kite dah xnk ngomel byk2..bunyi guruh la plak....arini mmg panas giler..kite pon dah naik demam dah nih...eceli acar buah ni pon kite menerai dr majalah rasa...boleh kata version bulan lepas lauk pauk die mmg best giler...tak terkata lah..
ok resepi saba derhaka sikit dgn tambah timun dgn carrot...sbb bg saba kalo acar musti ade timun hahahaha...

Acar Buah Puteri

Bahan-bahan:Minyak Masak untuk menumis

Bahan A:
2 sudu makan halba campur
3 tangkai daun kari | saba xletak
3 keping kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
5 biji cili kering
2 biji tomato
½ sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan serbuk kari daging
2 sudu makan cuka
300ml air
2 keping gula melaka
100gm kismis - dikisar
Garam secukup rasa
sebiji timun dipotong memanjang | saba tambah
sebiji carrot | di potong memanjang dan halus pun saba tambah

Bahan B:
5 ulas bawang putih - dibelah dua
10ulas bawang merah - dipotong bulat
2inci halia - jejari sederhana
15bji cili api
100gm jeruk mangga
100gm jeruk limau hijau
100gm jeruk limau kuning
100gm jeruk ceri merah
100gm lobak masin | saba xletak
100gm jeruk kurma cina | saba xletak
100gm gajus - digoreng
50gm bijan - disangai

Cara memasak:
1. Panaskan minyak tumis bahan A hingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan bahan B kacau atas api yang sederhana besar hingga sebati, masak biar lama sedikit hingga benar-benar pecah minyak.
3. Angkat dan hidangkan taburkan bijan sebagai hiasan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...