Sunday, May 8, 2011

LALA MASAK LEMAK CILI API

 
lala masak lemak cili api
 Assalamualaikum wbt..layankan menu lunch saba arini....cepat dimasak sedap dimakan...tgh panas2 adik mtk nk makan nasi awal...lum kul 12 semua lauk dan nasi 1 periuk licin..bburrp....konyang anak beranak...resepi yg biase saba buat..tp kalo selalu buat daging salai..kali ni kite tukaq dgn lala plak...da lame x makan lala nih...tetibe ternampak kt kedai apelagi trus sambar dan bayoo ler.....sile rujuk resepi yer..

Bahan - bahan;
 500 gm lala | dibersihkan dan ditoskan
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
1 batang serai diketuk
daun kunyit
asam gelugor
garam
gula

Bahan ditumbuk:
5 ulas bawang merah
11 tangkai cili padi
1 cm lengkuas
3cm kunyit hidup

Cara - caranya:
  1. Satukan santan, serai, bahan-bahan kisar di dalam periuk.
  2. Kacau rata di atas api perlahan sehingga mendidih.
  3. Apabila mendidih, masukkan lala dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan juga daun kunyit dan asam gelugor.
  4. Bila sudah masak, bolehlan diangkat dan sedia dihidangkan.



ok selamat mencuba yer...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...