Sunday, May 15, 2011

Soto Ayam Madura

Assalamualaikum wbt..ape khabar semua.....da lame x masuk n3 disebabkan blog yg meragam tetibe...arituh 1 ari kan xle bukak...lps da ok....bz plak memanjang memandangkan semua rakyat jelata berkumpul kt umah nih......alhamdulillah arini datang lagi lepas ku seru byk kali semangat nk men n3 nih hehe..soto ayam madura ni resepinye dr majalah rasa jgk...ni pon atas permintaan adik saba sbb da lame xmakan kan..ok layan kan resepi yg sedap dan enak nih yer..

Bahan - bahan:
150gm nasi impit | direbus
50 gm suhun | digoreng
100gm isi ayam | digoreng dgn kunyit dan garam kemudian dicarik2
2 tangkai daun bawang | dihiris
2 tangkai daun sup | dihiris
30 gm daun bawang

Bahan Kuah:
2.5 liter air rebusan ayam
1/2 cm lengkuas | dihiris
5 biji bawang merah | dikisar
5 ulas bawang putih | dikisar
1/2 cm halia
1 sudu teh campuran serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam
1 paket sup bunjut

Bahan Kuah Kicap:
5 biji cili padi | boleh ditambah jika suka pedas
3 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan kicap cair
35ml air
garam
gula | saba pakai gula melaka 1 keping

Bahan Bergedil:
3 biji ubi kentang | digoreng dan dilecek * saba rebus jek
50gm daging kisar | saba pakai ayam jek
1 sudu makan tepung gandum | ni saba x letak
1/2 biji bawang besar | dicincang
10gm daun bawang| dihiris halus
1 sudu kecil campuran serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam
garam secukup rasa
(campurkan dan gaul semua bahan)

Cara Memasak:

  1. Untuk supnya, panaskan minyak masak dan tumiskan bahan kisar hingga naik bau
  2. Masukkan lengkuas, sup bunjut dan air rebusan ayam. Biarkan sehingga mendidih.
  3. Untuk membuat bergedil, campurkan semua bahan dan gentel menjadi bebola dan goreng ( celup telur dahulu br digoreng)
  4. Bagi menyediakan kicapnya, campurkan kesemua bahan tadi dan kisar hingg hancur.
  5. Hidangkan nasi impit bersama kuah sup, bergedil dan kuah kicap.
  6. Taburkan suhun goreng, isi ayam, daun bawang, daun sup, dan juga bawang goreng.
  7. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...