Tuesday, May 17, 2011

Moist Chocolate Cake


n3 ni pon same jgk...ni tertinggal shinkansen plak dah.....dr okayama nk p tokyo...cewahh mmg ayat berangan sungguh!...hahaha kite nk share resepi kek coklat versi lain plak....kalo tgk kt tenet byk2 versi kan..ni versi kite...versi blaja kt bakery.....ni pon lps dpt simpati dr akak..haha....die bg...sedap mantap mmg tak boleh tahan tgk kek coklat nih....sile rujuk bawah yer...

Bahan - bahan :
Bahan A
3 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan serbuk koko
2 camca teh soda bikarbonat
3 camca teh baking powder
@ semua bahan A diayak bersama

3 cawan gula caster
4 biji telur A
1 tin susu cair
1 1/2 cawan air suam
2 cawan minyak
1 camca teh esen vanilla

Cara Memasak:
  1. Bahan A dan gula digaul rata
  2. Masukkan telur yg telah dipukul bersama susu cair ke dalam adunan 1
  3. Masukkan minyak dan kacau sehingga sebati (tidak berketul - ketul )
  4. Masukkan air suam dan vanilla
  5. Bakar pada suhu 180 darjah selama 45 minit.
Untuk Fudge Coklat
50 gm serbuk koko
125ml air
1 cawan susu cair
200gm gula
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh esen vanilla
2 biji kuning telur
60 gm tepung jagung
60gm mentega

Cara Memasak:
  1. Satukan semua bahan kecuali mentega ke dalam bekas secara " double boil ". Kacau sehingga pekat dan kemudian padamkan api.Selepas itu baru masukkan mentega sehingga sebati.
  2. Boleh lah dituangkan ke atas kek sbg toppingnyer...
Cara kedua utk topping

Coklat Ganache
250 gm coklat masakan
250gm UHT Whipping cream
25gm sirap glukos
40gm mentega

Cara Memasak:
  1. Cairkan semua bahan sehingga sebati kemudian sedai untuk dituangkan ke atas kek..
ok tameshite onegaishimasu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...