Assalamualaikum wbt..salam khamis buat semua...harap2 semua dalam keadaan sihat sejahtera laa ehh....arini lambat plak dpt bersiaran...dr subuh da siap edit gambar...igtkan dpt laa masukkan n3 awal2...sekali housekeeping datang punye laa lame...dgn nk repair lampu lg...adoyai.....berjam2...sabo jelaa kan..
maka dgn itu...errrmmmm terpakse laa buat n3 versi laju2..hhehehe...skg dah kul 12..slunye kite mmg da masuk "office" utk siapkan minum petang dulu...pastu br siapkan makan utk dinner..hehe...
ok jom laa layan menu feveret ni k....simple, mudah..tp boleh habiskan kuah smpi ke titisan akhir kan kan kan.......hehehe..sedap giler.....mekasih buat mat gebu di atas resepi yg best ni k....mtk panjangkan dan halalkan resepinyee tau....hehehe layan zasssss...
Laksa Penang ~ Resepi II
Source: Che Mat Gebu ~ Tiffinbiru
Bahan Kuah :-)
500 g ikan kembong, siang, cuci bersih dan toskan
3 camca makan petis*
3 camca besar air*(*dibancuh rata)
2 liter air
4 - 5 keping asam gelugor
15 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan (mat guna 2)]
2 camca besar gula
Garam secukup rasa
150 g bawang merah *
1 ulas bawang putih*
2 cm belacan*
15 tangkai cili kering, direndam*
3 batang serai, dihiris*
1 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
Bahan Lain :-)
Mee laksa
Bwang besar, hiris halus
Daun pudina, hiris
Nenas, dihiris
Timun, dihiris
Hirisan cili merah
Belahan limau kasturi
Taugeh
Telur rebus dibelah 2
Cara membuatnya :-)
- Rebus ikan dengan asam gelugor hingga masak. Asingkan tuang dan isi, tumbuk isi ikan hingga hancur dan masukkan kembali dalam air rebusan. Kisar halus tulang ikan, tapis dan masukkan dalam air rebusan ikan tadi.
- Bubuh bahan2 kisar halus, daun kesum, bunga kantan, petis, gula pasir dan garam secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga kuah agak pekat.
- Isikan laksa dalam mangkuk sesuai, susun bahan2 lain dan tuangkan kuah panas tadi, perah jus limau kasturi sebelum dimakan...Sedappppppp!!!!!!!!
asslm Saba...sedap sgt yer...teruja pula utk mcuba jugak...hilang mood nk bdiet..hehe...cantik telur tu bentuk mungaa2...rajin..
ReplyDeleteSALAM SABA..AKAK MMG SUKE LAKSA PENANG..MEMANG SEDAP KAN KAN KAN..RASA MASAM2 DIE TU..TERBAEKKK! HEHE..MEH NAK SEMANGKUK :)
ReplyDeleteSalam Saba .
ReplyDelete*sambil lap mulut*
mmg dh lama aim nk buat laksa penang & laksa sarawk... masih blm trbuat2 lg
saja kan nk goda mama kan hehehe
anyway mmg nmpk delicious.... haish!!!
qasey honey
ReplyDeletewslm qh..hehehe laa tgh diet ke...kite diet pon rosak dek krn laksa ni hehee.....
noorsha
ReplyDeletewslm kak noorsha...same laaa kite....kalo leh dgn periuk nk dijilatnyeee hehehee....masam2 tuh laa paling sedappp
mama hawa/mamanani
ReplyDeletewslm mama ehhh lap mulut ke tuh...hehehehehe...ala mama..kt singapore leh carik laksa dgn mudah kan...cepat2 buat tau..kt sini laksa kering mmg kene catu kalo x...menangis laa nk tgu setahun br dpt makan laksa tauu
Salam Sab.akak kalau laksa penang mmg favorit...makanan no 1...mkn perah limau lebih...sedappp.centik telur tu..
ReplyDeletere; Sab rendang akak tak letak daun kunyit sbb tak da stok...
uiksss my fav
ReplyDeletejust recipe ni lain sket ekk letak serai ngan kunyit
mkn laksa x der nasik pong oke ekkk
sure bekas bentuk teloq tue beli kat daiso kan kan kan :p
sedapnya! akk teringin laksa buat pakai udon je, jadilah kan. hehe.. act. jrg sgt beli stok laksa dr msia. ;D
ReplyDeleteYa ampunn mmg nyum2 telur tu siap bentuk bunga lagi haa kelasss...
ReplyDeletemakyung oooo makyung... meh bg setempayan kat aku ni hah... ngidam xde isi! hahahaha... *kuah laksa kat pasar mlm taman akak nih dier buh lam tempayan tanah liat.. tempayan tau bukan piyuk.. kelassss gtu! kene sebut laksa tempayan! haha
ReplyDeletesalam saba
ReplyDeletewahhh jatuh cinta kt telur yg ada bunga2 tue..my fav laksa penang :) tiap kali ke pasar malam wajib beli he hehe
salam kenal saba..terliur tgk laksa tu tambah berseri ada telur munga2 yg cantik! :)
ReplyDeletesedapppnyeee...makanan kegemaran tu...
ReplyDeletenk kene try ni..
jemput ke blog saye..
http://norzuryati.blogspot.com
~perkongsian ttg kehidupan, anak2, tips kesihatan, kecantikan, tazkirah dll..
Moga bermanfaat :)