Monday, May 14, 2012

Ikan Goreng Sambal Tomato


Assalamualaikum wbt...salam hari isnin buat semua....genki? alaaaaa kite ni tgh demam sbny....da bpe ari xsihat....tp arini gagahkan jugak nk mengupdate sbb da indu sgt....bpe ari xbukak blog....smlm lgsg xle bangun....bab masak jgn cite la kan...da berapa hari gantung kuali..huhuhuh....sbny jumaat lepas saba buat makan2 utk member2 kt sini..masak nasi kerabu, cupcakes dll.....mase tuh sihat lg...cume selseme aje......mase khamis mmg da xsedap badan...tp bilerehat cukup2...igt dah sihat dah...alih2 lepas majlis makan2...terus tumbang....fingsannn.......badan serta merta jd panas..huhu...kite rs badan skg xdpt nk terime lg cuace panas kt sini....xtau nk ckp mcne la...rs mcm panas melampau pon ade ni...lom lg masuk bulan 6&7 suhu leh cecah 50 lebih.......haaii menangis laaaa kite duk dubai ni.....huuhuhh...doakan kite smg cepat sembuh yer.....amin..

arini kite nk tayang menu mgu lepas...menu ikan...haaaiiiii ikan lagik...xhabis2 menu ikan kan,..hehehee ape leh buat sejak preggie mmg kuat makang ikang sungguh kite ni..hehe...tp xpela kan....variasikan menu...kali ni...kite bermenukan ikan kerapu plaks.....dek kerana dah boring dgn sweet sour...bile try goreng sambal tomato perrrrrgggghhh sedap jgk..pekene dgn nasi putih kosong aje pon masihh laju jeee kite makan......sedap simple tp sedap..hehe...menu ni kite amik dr majalah rasa......jom kite semak resepinyee yer..



Ikan Goreng Sambal Tomato
Source: Majalah Rasa

Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal - bersaiz besar | saba pakai kerapu
Garam dan serbuk kunyit secukup rasa - disapu pada ikan bawal


Bahan sambal:
10 batang cili padi
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
3 biji buah tomato - dipotong wedges
250ml air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan yang diperap tadi sehingga garing. Angkat dan asingkan.
2. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan dikisar halus sehingga naik bau.
3. Setelah itu masukkan air, sos cili dan sos tomato. Kacau sehingga sebati dan masukkan buah tomato secukupnya.
4. Apabila kuah sudah hampir masak, masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Akhir sekali, tuangkan kuah ke atas ikan goreng tadi dan hidangkan ketika masih panas. Sedia untuk dimakan.


2 comments:

  1. masak mcm ni pun dah cukup menyelerakan! nyum2! ;D

    ReplyDelete
  2. saba tak sihat? huhu tak best demam time preggy kan... odaijini! wahh nasi 5-10 sudu je? bagus jugak berat badan pun naik sikit je, saba pun ganbare jugak...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...