Wednesday, May 30, 2012

Roti Jala & Kari Ayam



Assalamualaikum wbt.....wordless wednesday!!!....mmg wordless laaa tetibe je arini br nk muncul...da seminggu tak bersiaran...harap2 kawan sihat2 laa hendaknya...tuan umah? alhamdulillah masih dikurniakan kesihatan yg baik...tp biase laa makyung skg da 33 weeks...amatlah tgh bersabar nak tgu si kecik kuar...skg kdg2 cepat aje rs penat..buat keje sikit...pause..bhenti..kadang2 suh suami yg sambung esp nk basuh pinggan....xlarat nk berdiri lelame...dishwasher plak kalo nk suh die basuhkan pinggan..jgn harap laa nk bersih....

arini syukur berjaya jgk jari jemari ni menaip...biorle 1 word pon...tuh da cukup happy...da bpe ari nk update sbny...cume byk urusan yg lain yg perlu dibereskan...ahad lepas en somi xsihat sakit dada katanya....yela skg da summer...panas mmg tak terkata dgn sand storm lg mmg cpt kene sakit..itu sbb kite yg mak yung ni pon...cpt aje rs penat..kuar kejap nk beli brg je pon da rs nk fiitaaam...panasnye yarabi..tuhan aje yg tahu...xle imagine mcne nk deliver mase tgh peak summer nnti..bak kate doktor...mase kite deliver tuh..suhu leh cecah 53 degree tau...uwaaa...berasap berapi laaa duk sini...sabo jela..

ok jgn bebel bebyk yeee mak yung....jom kite semak resepi plak..menu ni kite buat sbb da lame ngidam nk makan roti jala...skg ni kann asyik ngidam mcm2 aje...haii mcne laa nk buat ni...mekasih buat empunye resepi..aishiteru81...sedap roti jalanya...lembut aje....izinkan kite share resepi kt sini lak yer...



Roti Jala & Kari Ayam
Source: Aishiteru81 ~ myresepi

Bahan - bahan:
  • 2 cawan air
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan minyak
  • sedikit pewarna kuning
  • sedikit garam
  • lain-lain: acuan roti jala, kalau takde, tebuk bawah tin susu ke tin sardin ke... tapi jangan besar sangat lubangnya.

Untuk Kari Ayam :
  • 7 ketul ayam (dibersihkan dan dibasuh dengan tepung gandum)
  • 4 biji bawang kecil
  • 2 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • sejemput asam jawa
  • 2 sudu serbuk kari
  • 1/2 sudu serbuk kunyit
  • 2 sudu lada boh
  • 1 biji kentang
  • 1 btg lada hidup
  • 4 cawan santan pekat
  • 2 cawan minyak untuk menumis
  • sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih
  • sedikit garam
  • setgh batang karot ~ saba tambah
  • beberapa biji tomato ~ saba tambah

Cara-cara

  1. Blend semua bahan-bahan untuk membuat roti jala. Pastikan tepung yang melekat didinding blender dihakis supaya semua adunan sekata.
  2. Tapis adunan tadi.
  3. Panaskan pan, kalau dah panas, terus mulakan menjala dengan membuat bulatan dan pusing2 hingga menjadi jala.
  4. Tunggu 1-2 minit, angkat ke pinggan dan lipat dan gulung. Tak payah terbalikkan.
  5. Ulang langkah2 tadi hingga habis adunan. Mostly dapat dalam 20-25 keping, bergantung kepada adunan. Kalau adunan tak keluar dari acuan, tambah setengah cawan air. Sambil2 tu, mari kita masak kari ayam.
  6. Tumis bawang merah, bawang putih & halia yang dah ditumbuk.
  7. Bila dah naik bau, masukkan serbuk kari, serbuk kunyit... kacau sebentar dan masukkan ayam.
  8. Masukkan santan, kentang, lada hidup, kayu kayan tadi & garam secukup rasa. Tunggu mendidih dan sedia.

3 comments:

  1. Ahhhh roti jala dan kari ayam..my favourite! Cantik jalamu itew! ;)

    ReplyDelete
  2. rajinnyer mak buyung ni dok menjala...dah la kentang ngan carrot tue mcm2 bentuk....oishii sou

    ReplyDelete
  3. lama tak menjala ni...tgk roti jala saba terliur pula..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...