Tuesday, May 8, 2012

Kuih Puteri Ayu


Assalamualaikum wbt...ni n3 versi update laju2..hehehe sbny tuan umah byk kirije lg nk dibereskan..tp dek kerana dr smlm pk nk sgt2 update..maka luangkan laaa kejap even menu simple aje...hehe...menu ni sbny kite buat beberapa hari lepas...saje utk hubby mmg ngidam nk makan ++ nk bg utk kawan kite....sbny da lame xmkn tau....bile dpt makan rasa puas sgt2...

ok la kite xnk cite byk k...jom kite semak resepi...kite amik resepi ni dr umah kak ros jintanmanis dan resepi asal dr kak rohaya1710 myresepi...lembut gebu aje..nk sukat pon senang...mtk halalkan resepi yer....


Kuih Puteri Ayu
Resepi Asal : Kak Rohaya1710 ~ myresepi
Source Saba: Kak Ros Jintamanis


Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )

2 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudukecil ovellete
1 sudukecil perisa pandan
pewarna hijau * saba ltk kaler kuning, hijau, coklat, dan pink
kelapa putin + dgn sikit tepung gandum dan garam


( ros tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan ayak bersama tepung gandum)

Cara-cara

1. pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lg.
2. masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lg hingga sebati
3. isikan kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkann adunan dan kukus lebih kurang 7 minit.


Nota tambahan untuk menghasilkan puteri ayu yang gebu lembut.- ros@jintanmanis.com

-langkah yang paling penting masa pukul telur tu, ros pukul dulu telur hingga berbuih, baru ros masukkan gula, dan pukul lagi sampai betul-betul kembang, kemudian baru ros masukkan ovellete, bila masukkan ovalette tu pukul lagi sehingga ovelette tidak kelihtan dalam adunan, dan akhirnya baru masukkan bahan-bahan yan lain.

*Petua bagi puteri ayu senang dikeluarkan dari acuan- ros@jintanmanis.com*

1. pastikan acuan di sapu dengan minyak terlebih dahulu.

2. Pilih acuan yang tinggi sedikit dan permukaan dalam acuan puteri ayu berkilat, supaya senang dikeluarkan nanti. ( ros ade dua jenis acuan puteri ayu yang dalam nye tak berkilat dan yang berkilat, ternyata acuan yang dalamnye berkilat lebih senang digunakan).

3. Pastikan kelapa tu dimampatkan betul-betul ke dasar acuan, setelah siap dikukus terus keluarkan puteri ayu perlahan-lahan dari acuan.

14 comments:

  1. tgk ko punya post nih...terus mengidam....last2 dapat gak makan....rezeki...hehe...

    ReplyDelete
  2. Amboi la hai....
    ayu sngt puterinya tu...
    kalerful lagi....

    ReplyDelete
  3. wow..looks amazingly tasty delicious..
    new to your space..
    excellent space you have
    happy following you..:)
    do stop by mine sometime
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  4. Sabo...nmpk sedap kuih puteri ayu tu...comei n kalerful lg...

    ReplyDelete
  5. Assalam Sabar, apa kabooorr sana? Amboii rajin lak wat kuih puteri ayu nih...ni kuih fav mak akak ni..kalau balik kg, ada masa akak akan buat, mak makan sekali hadap 10 ketuiii tau...anak mak akak yg menaip ni pun sama laju gak...10 ketuii gak, hehehhe

    ReplyDelete
  6. Salam Sabar...

    rajin lah sabar nie ...
    cantik pulak puteri ayu yg sweet kaler :)

    ReplyDelete
  7. ayu firzara : ehhehe xpe kt malaysia senang nk carikk kann hehee..sini kene laa buat sndrii

    ReplyDelete
  8. ayu firzara : ehhehe xpe kt malaysia senang nk carikk kann hehee..sini kene laa buat sndrii

    ReplyDelete
  9. ayu rosniza: eheheh kak ayu kite mmg suke main kaler2 kak ayu..tuh sbb saje merona roni tuhh ehhee

    ReplyDelete
  10. ayu rosniza: eheheh kak ayu kite mmg suke main kaler2 kak ayu..tuh sbb saje merona roni tuhh ehhee

    ReplyDelete
  11. asyifa mustafa: hehehe ni kalerful sbb terlebih rajin kak hehe

    ReplyDelete
  12. cantikkk!! lain dari yg lain ;))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...