Tuesday, May 8, 2012
Kuih Puteri Ayu
Assalamualaikum wbt...ni n3 versi update laju2..hehehe sbny tuan umah byk kirije lg nk dibereskan..tp dek kerana dr smlm pk nk sgt2 update..maka luangkan laaa kejap even menu simple aje...hehe...menu ni sbny kite buat beberapa hari lepas...saje utk hubby mmg ngidam nk makan ++ nk bg utk kawan kite....sbny da lame xmkn tau....bile dpt makan rasa puas sgt2...
ok la kite xnk cite byk k...jom kite semak resepi...kite amik resepi ni dr umah kak ros jintanmanis dan resepi asal dr kak rohaya1710 myresepi...lembut gebu aje..nk sukat pon senang...mtk halalkan resepi yer....
Kuih Puteri Ayu
Resepi Asal : Kak Rohaya1710 ~ myresepi
Source Saba: Kak Ros Jintamanis
Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )
2 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudukecil ovellete
1 sudukecil perisa pandan
pewarna hijau * saba ltk kaler kuning, hijau, coklat, dan pink
kelapa putin + dgn sikit tepung gandum dan garam
( ros tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan ayak bersama tepung gandum)
Cara-cara
1. pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lg.
2. masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lg hingga sebati
3. isikan kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkann adunan dan kukus lebih kurang 7 minit.
Nota tambahan untuk menghasilkan puteri ayu yang gebu lembut.- ros@jintanmanis.com
-langkah yang paling penting masa pukul telur tu, ros pukul dulu telur hingga berbuih, baru ros masukkan gula, dan pukul lagi sampai betul-betul kembang, kemudian baru ros masukkan ovellete, bila masukkan ovalette tu pukul lagi sehingga ovelette tidak kelihtan dalam adunan, dan akhirnya baru masukkan bahan-bahan yan lain.
*Petua bagi puteri ayu senang dikeluarkan dari acuan- ros@jintanmanis.com*
1. pastikan acuan di sapu dengan minyak terlebih dahulu.
2. Pilih acuan yang tinggi sedikit dan permukaan dalam acuan puteri ayu berkilat, supaya senang dikeluarkan nanti. ( ros ade dua jenis acuan puteri ayu yang dalam nye tak berkilat dan yang berkilat, ternyata acuan yang dalamnye berkilat lebih senang digunakan).
3. Pastikan kelapa tu dimampatkan betul-betul ke dasar acuan, setelah siap dikukus terus keluarkan puteri ayu perlahan-lahan dari acuan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
tgk ko punya post nih...terus mengidam....last2 dapat gak makan....rezeki...hehe...
ReplyDeleterajin but versi rona roni
ReplyDeleteoishii sou
Amboi la hai....
ReplyDeleteayu sngt puterinya tu...
kalerful lagi....
wow..looks amazingly tasty delicious..
ReplyDeletenew to your space..
excellent space you have
happy following you..:)
do stop by mine sometime
Tasty Appetite
Sabo...nmpk sedap kuih puteri ayu tu...comei n kalerful lg...
ReplyDeleteAssalam Sabar, apa kabooorr sana? Amboii rajin lak wat kuih puteri ayu nih...ni kuih fav mak akak ni..kalau balik kg, ada masa akak akan buat, mak makan sekali hadap 10 ketuiii tau...anak mak akak yg menaip ni pun sama laju gak...10 ketuii gak, hehehhe
ReplyDeleteSalam Sabar...
ReplyDeleterajin lah sabar nie ...
cantik pulak puteri ayu yg sweet kaler :)
ayu firzara : ehhehe xpe kt malaysia senang nk carikk kann hehee..sini kene laa buat sndrii
ReplyDeleteayu firzara : ehhehe xpe kt malaysia senang nk carikk kann hehee..sini kene laa buat sndrii
ReplyDeleteayu rosniza: eheheh kak ayu kite mmg suke main kaler2 kak ayu..tuh sbb saje merona roni tuhh ehhee
ReplyDeleteayu rosniza: eheheh kak ayu kite mmg suke main kaler2 kak ayu..tuh sbb saje merona roni tuhh ehhee
ReplyDeleteasyifa mustafa: hehehe ni kalerful sbb terlebih rajin kak hehe
ReplyDeletecantikkk!! lain dari yg lain ;))
ReplyDeleteAla bantat la plak...npe ek??
ReplyDelete