Wednesday, May 4, 2011

KEK PISANG MARBLE COKLAT


KEK PISANG MARBLE COKLAT
Source: hanamemories.blogspot.com


nom nom nom dapnyee kek pisang...eceli this is saba's fav kek tau....boleh kate setiap minggu wajib buat..thanks to kak hana kerana postkan resepi yg best nih......kite dr kagawa nk mengkopi yer....mintak halal resepi ni tau....


Bahan-bahan
150g pisang emas - dilecek | saba ltk 200gm pisang
180g tpg gandum
180g gula halus - saba kurangkan 150g je
3 biji telor
120ml minyak masak
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam
2 sudu besar susu segar- yg nih hana tambah | saba pon tmbh nih
1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes
Cara-cara
  • Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
  • Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
  • Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit
  • Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...