Friday, May 6, 2011

Marble Cheese Brownies


assalamualaikum..

marble cheese brownies ni khas utk hubby simpan sbg kek simpanan bile kite kt malaya...igt die boleh la tahan xmkn ni smpi 3 4 ari ke...tup2 emm xpyh ckp la...faham2 jelaa badan die beso mane..resepi kite skokdeng kt umah jiran ken atas. kt nun jauh kanazawa...hehe kak hana...dan cikmatgebu dan asalnye dr kak rinnchan ...kite mintak ijin kt akak2 dan abg2 semua nk kopipes resepi yer...mmg ler teramat saadap smpi 2 kali buat...dulu buat x sgt2 la xcantik sbb kite p conteng2 plak kt ats tuh tak buat marble..sudah tuh cheese nmpk kehitaman plak dah sbb leka sgt tgk cite jepon..adedeh....ok layankan resepi ni yer..saba panjangkan resepi yg sedap nih....utk kawan2 saba plak...halal tau....

Marble cheese brownies

Bahan Brownies
250 g mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)
1 camca teh esen vanilla

Bahan Cheese
250 g cream cheese
1 cawan gula halus (mat guna 3/4 cawan) - hana ltk setengah cwn jer!
1 biji telur gred B
*hana tmbh jus lemon skit n freshcream.

Cara-cara
  1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.
  2. Untuk brownies: Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.
  3. Untuk Cream Cheese : Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...
** saba xsempat nk amik pic brownies ni yg telah dipotong..almaklumlaa utk simpanan hubby waktu kite balik malaya....huhuhu....selamat mencuba yer....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...