Friday, May 6, 2011

DONUT GEBU


Assalamualaikum semua....eceli n3 ini da lame diperam tp xsempat nk dipost mase nk balik malaya arituh...projek membuat kuih muih forzen, lauk pauk frozen dan biskut2 telah beraya dibuat dgn byknye...diulang dgn banyaknye..mmg nak patah jugak pinggang mase 2 3 ari nk balik...bersilat berjoget semua ade kt dapo sbb memikirkan kalo tak buat frozen food ni alamatnye hubby otousan kene beli tendon ke ape ke kt luar..nak2 nasi sotong tuh...so lebih baik kite masak frozen tinggal die nak panaskan dan masak nasi jek..eceli sy buat donut, pau, kek coklat, brownie cheese, ayam masak merah, daging masak merah, daging goreng kunyit dll..ahh byk sgt...penat nak naip..
buat donut ni adunan 1kg...mmg byk giler smpi xcukup tupperware..sy kurang suke pki freezer bag sbb nnti donut nnti kene tindih2 musti tak cantik...
byk plak cite kite..layankan resepi donut gebu gebas ni yer..


DONUT GEBU

bahan-bahan:

1kg tepung
11gm yis
50gm marjerin
1 biji telur dipukul
2 teaspoon serbuk penaik
3 sudu bsr susu pekat dan air
500 ml air
cara-caranya:
  1. Masukkan air suam dan yis ke mangkuk, biar 5 minit atau sehingga berbuih. ( ini menguji samada yis aktif atau tak)....satu lg cara....yis+ sedikit gula+ 1 sudu tepung...ini pon salah satu cara nak utk penapaian yis.
  2. Masukkan gula, garam, telur yg dipukul,susu pekat,serbuk penaik, marjerin & tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga sebati dan tidak melekat pada tangan. 
  3. Tutup mangkuk dengan kain lembap atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. 
  4. Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh mengikut ketebalan masing-masing.Potong doh donut tadi dengan menggunakan donut cutter.
  5. Bagi yg tidak mempunyai donut cutter, bahagikan doh kepada 20 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari.( seelok-eloknya setiap doh ditimbang supaya sama size. 
  6. Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
  7. Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil sehingga perang keemasan.
  8. Toskan minyak. kemudian boleh disalut icing sugar pada donut yg telak ditoskan tadi.
** bagi yg ingin membuat donut frozen macam saba buat ni...boleh goreng sedikit hanya untuk mengelakkan dr melekat kemudian disejukkan.dan boleh dipacking dan disimpan di dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...