oh yer..smlm n3 mgm tgh huru hara...kan..arini dah lega dah sikit...saba da dpt tukar tiket kpd 15hb...so saba dan ottosan laa paling lambat balik.hua hua hua...dah lega satu hal..tgl tensen psl rumahhh aje..hehee.
kite stop cite sbb saba xmo cite panjang2....ini menu dah basi tau...tp saba update laa slow2 yer..mane sudi mengikuti blog nihh mekasih lah yer...even dah hampir nk bersawang dah pon hehe..
saba amik resepi ni dr junjs11 myresepi..sedap...cume saba xdak sengkuang tuh saba tukar kpd buah pear..layan resepi tau...n mtk halalkan juga kpd kak jun di atas resepi ni yer..
Kuih Tako
Source: junjs11 myresepi
Bahan-bahan ( 8 bekas kecil2 )
- Lapisan bawah:-
- 30gm tepung Hoen Kwee
- 90gm gula
- 300ml air
- 6-8 biji sengkuang - dibersihkan dan dipotong dadu
- Lapisan atas:-
- @270ml santan
- @20gm gula
- @20gm tepung beras
- @secubit garam
- Daun pandan atau bekas2 kecil sebagai acuan
Cara-cara
- Masukkan semua bahan untuk lapisan atas kedalam periuk. Masak atas api perlahan, kacau hingga pekat.
- Masukkan sengkuang, kacau rata dan masukkan kedalam acuan.
- Masukkan semua bahan untuk lapisan atas, kacau atas api hingga pekat dan masukkan keatas lapisan pertama.
- Biarkan sejuk dan hidang.
ni ok je ni kak saba..entri terbaru sume update dkt bloglist..heeeee
ReplyDeleteアヌムちゃん
ReplyDeleteanum alhamdulillahh da sihat dah blog ni hehe..tp akak still x gune auto publish lg...hehee
saba... akak pun buat tako tapi baru buat semalam. hihihi sedap.. tapi guna resepi lain sikit
ReplyDeleteJuwita Jamaludin
ReplyDeletehehe bagus22 terubat rindu kan kak ita..hehe tp sy xsangguup nk korban daun pandan utk buat kotak tuh mcm akak hehe
menariknya namapak..kat Malaysia guna daun pandan bungkus..sn tk jumpa daun pandan kot.hehhee
ReplyDeleteCantik tul kuih tako nie. Nak tanya sikit Shiawase... tu apa maknanya. reply dalam blog saya yea. Jangan lupa tinggalkan nama FB. saya budak baru belajar. Nahar.
ReplyDeletewahh tako my feberet, kalau akde tepng hoen kwee tu jadik ke tak eh?
ReplyDelete