Friday, August 12, 2011

Kare Rice

Assalamualikum wbt...xmo ckp manyak ...huhuhu tp jgn marah dgn menu jepon yg berderet ni yer...ni kes lepas ottosan balik dr seatrial..die bawak balik byk brg makanan yg lebih2..salah satunyee perencah kari hihihih...
ok resepi ni kite tgk kt umah kak hana..tp kite pakai perencah yg berlainan..ecen perencah kite pakai tuh instant punye..kite tetap tambah bahan-bahan kt dalam die sbb rs mcm kari kosong aje..uhu.tp kalo ikut selere kite..lg sedap kari melayu la..kari jepon ni rasenye masam2........kpd kak hana izin kopipes resepi yer..

Kare Rice
Source: Kak Hana

Bahan-bahan1 blok perencah kari jepun *120g | kite pakai perencah instant jenama S&B
300g daging - potong kecil (seeloknya guna daging yg mudah empuk)- hana guna ayam | saba pon ltk ayam
2 biji kentang - kupas kulit dan potong kecil
1 batang carrot - potong kecil
2 biji bawang besar - potong baji
1 biji epal - potong kecil (optional)
1 sm madu
720ml air @ air rebusan daging
minyak untuk menumis

perencah yg saba gune
Cara-cara
# Panaskan minyak. Masukkan daging@ayam. Gaul hingga berubah warna.
# Masukkan bawang besar. Kacau rata. Masukkan carrot, kentang, apple, blok kari, madu dan juga air. # Masak lebih kurang 20min atau sehingga empuk dan pekat.

# Cara hidangan, cedokkan nasi jepun dan letak sebelah pinggan. Curahkan kuah kari bersebelahan dengan nasi. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...