Friday, August 12, 2011

Chawan Mushi

Assalamualikum wbt...Salam Ramadhan...layan aje laa resepi jepong lg yer...dah penat nk menaip..huhuhu...mekasih kpd kak hana di atas resepi ni...mule2 igt nk ikut resepi buku jepong..tak jadik la...kang ltk lily root rs lain..xle makan plak kan...huhu..kpd kak hana izin kopipes resepi yer..
p/s: pesan ottosan kite..chawan mushi ni wajib ade daun ketumbar..kalo xletak, tak rase chawan mushi..


Chawan Mushi
Source: Kak Hana

Bahan-bahan
1 biji telur size L
160ml stok dashi - jika tiada bleh gune stok ayam@ikan bilis

1/2 sk souyou@kicap jepun - jika tiada bleh ltk garam sedikit shj
1/2 sk gula

Filling - bleh ltk ikut suka50g daging ayam - potong kecil2
2 ekor udang segar - buang kulit
2 biji shitake mushroom - hiris
2 batang crab stick
1/2 sk syouyu@garam@kicap cair
1/2 sk minyak bijan - optional
daun ketumbar
potongan carrot kukus utk hiasan


Cara-cara
# Gaul ayam dan udang segar dengan syouyu dan juga myk bijan. ketepikan.

# Kocok telur sebentar. Masukkan stok dashi, syouyu dan sedikit gula. Kacau kemudian tapiskan.
# Sediakan cawan@tea cup, masukkan ayam, udang, crab stick. Tuangkan telur tadi.
# Panaskan kukusan. Kukus 10-12min dengan api perlahan. Tutup periuk kukusan dengan kain. Boleh juga menggunakan oven dengan kaedah waterbath. Tapi pastikan bekas tuh bleh masuk oven yer!
# Dah masak, angkat dan letak hirisan daun ketumbar dan juga potongan carrot kukus td.
# Siap dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...