Friday, August 12, 2011

Nasi Daging & Air Asam


Assalamualaikum wbt..salam ramadhan dan salam jumaat semua...xsangke arini dah hari ke 12 berpuase kan...mcm cepat aje mase berlalu..dah makin cepat laa saba nk balik malaya maknenyerr..huhuh...
ermm ni yg makin lame rs mcm kanashii nii nk tinggalkan nihon huhuhu...
ok berbalik kpd cerite makan la...xmo sedih2...menu ni saba buat 2 ari lepas..dah lame pendam perasaan, rindu dendam mcm2 laaa nk try buat nasi daging air asam nih...sangatlah mudah kan...sbb xperlu nk buat manyak2 lauk...mase mule2 nk buat ni biase laa si isteri akan bertanya kt si suami dulu nk makan ape...boleh dak nk masak itu ini...kalo green light maka masak la..haha..bkn ape...ottosan kite ni nk jaga badan laa kunun2....huhu...saba pon same jgk sbny...nk kurangkan makan bnd yg berlemak2 tiap2 ari...kalo boleh saba try selang2..sbb tuh byk resepi japanese..huhuh..
nasi ni mase tunjuk kat ottosan die berkerut dahi..ni aje? aahh kite jwb...xdek lauk ke?? xdakkkkkk......ermm bile dah makan....laju aje...terdiam tak terkata ottosan kite...seeedaaaapp......oiishiii....delicous.....kpd kak dayangjack  & kak nor izin kite kopipes resepi ni yer...


bahan-bahan : 4 orang makan
bahan A :
3 pot kecil beras Basmathi (direndam 3 jam)
250 g daging batang pinang (dihiris nipis atau dipotong kiub)
2 sudu makan serbuk rempah kurma (dibancuh dengan sedikit air)
2 helai daun pandan
80 ml susu cair
1 sudu makan puri tomato
2 helai daun limau purut
garam secukupnya
1 sudu kecil gula
1 sudu besar minyak sapi

bahan B :5 biji bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1 sudu kecil jintan manis
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bunga lawang)
1 batang serai (diketuk)

Cara-cara :Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan B hingga wangi.
Masukkan pes kurma dan puri tomato. Tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
Kemudian masukkan daging, daun pandan, garam dan gula. Kacau rata-rata.
Masukkan air secukupnya dan masak hingga daging empuk (pastikan air rebusan daging sama dengan sukatan beras Basmathi...agak-agaklah yer)
Masukkan beras. Perlahankan api. Masak hingga nasi hampir kering. (boleh juga dimasak dengan menggunakan rice cooker selepas menumis bahan)
Tuangkan susu cair dan daun limau purut. Kacau perlahan-perlahan hingga rata dan sebati. Biarkan nasi masak sempurna.
Taburkan bawang goreng dan sedikit daun hirisan daun ketumbar pada nasi dan hidangkan bersama air asam serta lauk berkuah jika suka.


Bahan Air Asam

bahan-bahan : 4 orang makan
2 biji bawang merah (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
1 biji tomato (dihiris dadu)
8-10 biji cili padi (dihiris)
2 biji cili merah (dihiris)
1 cawan air asam jawa (-/+)
sedikit serbuk belacan atau belacan bakar
sedikit garam, gula dan jus limau nipis/kasturi

Cara-cara :Satukan semua bahan dan kacau sebati.
Hidangkan bersama nasi daging.

4 comments:

  1. yg simple gini la yg paling sedap.. kan saba :)

    ReplyDelete
  2. Saba! akak kalau masuk sini leh pitam sbb tak tahu nak yg mana satuuu, byk betul menu dia mmg meriah giler! wakakaka... panna cotta akak leh buat sbb gelatin akak yg sepeket last tu dah jumpa kat dlm laci rupanyer! huh! sedap mmg panna cotta mangga akak suke!

    ReplyDelete
  3. K.nor

    aahh kan kak nor..xperlu manyak2 kuah...mkn mcni lgg sedapp hehee

    ReplyDelete
  4. ijayuji

    kak ika...itu bukan meriah..tp malas nk updates setiap mase....kikikikiki time nk update ajee siaran tergendala...mcnee tuhhh??hihihi..buat jgn xbuat...sedapp sgt di kala fanasss giniii

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...