Assalamualaikum wbt...salam ramdhan semua yer....ampun sbb da lame membisu..sbb tuan rumah busy sgt22...almaklumlahh terkejar2 nk siap bnd tuh benda nih..kuih raya pon masih KIV lg..huhu..skg tgh fenin dgn urusan tiket...mule2 dah fix tarikh tup2 kene lambatkan sikit plak beberapa hari..tp insyaallah akan selesai jgk nnti...
sbny byk menu yg tertangguh nk update...duk transfer gamba je..nk mengeditnyee plak xsempat..saba aje la...arap2 kawan-kawan dpt memahami kalo saba update n3 terus byk gilerr yer...tuh maknenyee mase tuh aje laa saba ade free time..lain mase mmg xsempat nk jgk la...kdg2 komen pon just approve nk bls balik duk biarr aje...gomen ne...
ini kek pon mcne leh lupe daaa nk update...kek utk hari jadi ottosan...saba aje laa dah berkurun br nk update..hehe resepi ni saba amik dr buku cheesecake bahasa jepon...ok...oh yer...mtk ampun dgn bahasa yg tunggang langgang sbb saba translte dr buku ni agak terabur sikit ayat die..
Rare Blueberry Cheese Cake
Source: Buku Happy Smile Cheesecake
Bahan-bahan:
Untuk Base Soft Sponge Cake
2 biji telur
50g gula
40g tepung kek
sedikit garam
20ml whipping cream yg telah dipanaskan | dlm bhs jepon 'nama cream'
Cara- cara:
# Pukul telur sehingga kembang kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga sebati.
# Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan garam dgn mengunakan spatula.
# Ambil 1/4 drpd bancuhan tadi dan campurkan dengan whipping cream yg telah dipanaskan.
# Kemudian masukkan ke dalam mangkuk adunan tadi kacau dgn spatula sehingga sebati.
# Bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit.
Untuk Cheesecake
3 biji kuning telur
200gm cream cheese
150gm whipping cream
90gm yogurt plain
150gm gula
15gm gelatin + 60ml air panas
200gm blueberry | saba pakai jem blueberry + blueberry yg telah dikisar
sedikit buah buahan sbg hiasan | ini suka hati
Cara Memasak:
# Pukul cream cheese, kuning telur dan gula hingga gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati.
# Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut.
# Masukkan gelatin ke dalam adunan cream cheese dan pukul lagi hingga sebati.
Cara Penyediaan
# Menggunakan loyang spring foam, potong sponge cake mengikut saiz loyang.
# Masukkan blueberry di atas kek sehingga menutupi permukaan kek.
# Kemudian tuangkan bancuhan cheese tadi di atas blueberry dan sejukkan kek di dalam peti ais selama 5-6 jam.
# Hiaslah dengan buah buahan kesukaan dan sedia utk dihidangkan.
Ai dok pikiq nk buat cake apa anniversary nnt
ReplyDeleteSbb bulan posa bkn mkn sgt pow ngee
Habis ker mkn berdua jer ni?
Lady Ayu..
ReplyDeleteooohh kek ni pon ok..tp anniversary better red velvet kot.hehe..jgn terkejutt...kek ni sbny tak cukup makan berduaa hehehehhhehehehe
salam saba.. sedapnya cheesecake.. lama tak makan...:) akak buat pie belueberry bawah tu tapi ada olah2 sikit sebab suka dengan base FK yang akak buat hari tu..
ReplyDeleteuikk..rajin buat kek posa2 ni sabar...cantik jer dan pasti sedap ni
ReplyDeleteJuwita Jamaludin
ReplyDeletewslm wahhh bagus kak ita....pie blueberry dah berjangkitt sedapp kann bile blueberry buat pie gini...instead of buat cheeesetart ehheehe...xkisah laa olah ke x..tp makan pie yg enak msti ureshiii
ida,japan
ReplyDeletehah idaaaaaaaa eheh kite kek kite buat mase harijadi suami kite aarituhhh tetringgal nk post n3 huhuhu gomen ne..