GULAI DAGING TERENGGANU
Source: Kak Hanielieza
Bahan
500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan]
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar] | saba pakai gula melaka
2 keping asam keping
minyak
garam
2 biji ubi kentang | saba tambah
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE | saba pakai rempah serbaguna che wan
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
5. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
6. Bila dah pekat, boleh hidangkan
ini rempah saba gune....rsnye hanya ade kt terengganu jek kot |
haah betul2. haritu balik msia adik ipar ada bagi dekat 10 bungkus. 5 bungkus yg gulai 5 bungkus rempah masak. dia pun kata kat tganu je ada. dah guna 2 paket kat nihon ni. sedap kan saba! lebih kurang cam rendang jugak kan! ;D
ReplyDeleteAsmara..
ReplyDeletekak as..ooo adik ipar org ganu yer...sedap sgt2 rempah ni...lagi2 kalo buat nasi dagang...rahsia nasi dagang tganu sedap org ckp pakai rempah ni kot...buat rendang pon soodapp....hehehe