Thursday, August 4, 2011

Ta-koh Sa-ku

Assalamualaikum wbt...dah berbuke kee semua yerk? wahh musti lauk best2 kan...arini kite balas dendam..smlm xmasak nasi...arini bantai lauk smpi 4 jenis...melampau kan nafsu...tp masak sikit2 jela...kite mmg jns suke makan byk jenis lauk...hehe..
tp yg kat atas tuh bkn utk arini yerk...yg semalam punyer...selongkar punye selongkar jmp nih kt umah kak nor...sungguh laa sodapp....almaklumlah kite ni tgh nk mhabiskan stok makanan2 yg ade kt nihon nih...malas nk bwk masuk kontena..sagu plak ade dlm 1 paket lg...so kene laa cr idea nk masak ape kan...kpd kak nor...mtk ijin kopipes resepi ni tau....ermm kak nor pon mmg dah tau kite kalo masuk umah kak nor musti bwk balik habuan...kak nor jek yg xdpt habuan dr kite lg yerk..hihih...halalkan resepinyer yer kak nor..oh yer...jgn ditanya knp nama nye begitu yer.....ini dessert thai yer..maksud die bak kate kak nor..Puding Sagu dengan Pati Santan..

p/s: tp sory yerk kak nor saba tokok tambah sikit utk kaler merah tuh saba ltk sedikit sirap.....maaf yer....kite mmg suke sagu yg rs sirap..hehhehe


Ta-koh Sa-ku @ Puding Sagu dengan Pati Santan
Bahan:
1/2 cawan sagu
1/4 cawan tepung ubi/tepung jagung ~ k.nor guna tepung jagung
3 cawan air
1/4 cawan air pandan pekat atau esen vanila ~ k.nor ganti dgn 1 sudu teh pandan paste | saba tambah sikit 1/2 sudu kecil sirap utk buat kaler merah drpd 4 senduk adunan sagu tadi
1 1/2 cawan gula pasir ~ k.nor guna 9 sudu besar gula (2/3 cawan)


Cara:
Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan
Masukkan sagu, air, tepung ubi/tepung jagung dan air pandan ke dalam periuk
Kacau atas api sederhana sehingga masak
Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan bancuhan bertukar menjadi jernih
Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan


Bahan utk Pati Santan
2 cawan santan ~ k.nor guna 1 cawan santan pekat dan 1 cawan air | saba pakai 6 sudu santan powder
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam

Cara:
Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau atas api kecil sehingga masak dan pekat
Sudukan keatas Puding Sagu
Sejukkan dulu baru la dihidangkan...




4 comments:

  1. ijao dan merah wooo.. lawo bergabung :)

    esok nak amik habuan apa lak ek.. hehe

    ReplyDelete
  2. K.Nor..

    ahaahhaha kak nor mcm tau2 ari2 wajib bwk balik habuan...kejap lg br tau br nk sambung nyelam.hehehhe

    ReplyDelete
  3. Salam Saba, eh tak pernah makanla sagu mcm ni. berkrim gitu eh. nampak sedap la. boleh cuba ni. :D

    ReplyDelete
  4. Asmara..

    wslm kak as...aa berkrim..sedap gilo..kite yg tgh 'bujang' nihh habis makan smpi 2 mangkuk....sedap..lemak2 gitu..hiihih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...