Thursday, November 24, 2011

watashi wa OKASAN ni narimasu..)

Assalamualaikum wbt...ape khabar semua .....salam rindu dr saba utk semua..sorry kali ni xdpt nk share resepi sbb tuan umah tak sihat....tgk tajuk ermmmmm jgn terkejot yer...arini saba nk share 1 berita gumbiraaaaa di mana rejeki yg dah lame dinanti2 alhamdulillah Allah swt dah kabulkan permintaan nih..saba disahkan pregnant beberapa hari lepas....haaaaaa mcm xcaye kan....syukur sgt2...beberapa mgu ni saba asyik sakit kepala..lagik2 bile " sahabat baik" datang lambat plak bulan nih..soo hati ragu2 dan mula laa pk mcm2...last2 ottosan mtk kite cek...hasilnya alhamdulillah positif..

tadaaaa nilaa hasilnyee siap buat 2x sbb mcm xcaye tuhh heheh alhamdulillah saba xdpt nk luahkan mcne perasaan ni..sbb da setahun lebih tunggu..sbny mmg plan biar dkt malaysia lagik sonang memandangkan kt japan sgt2 susah saba utk preggie since suami selalu xdek utk seatrial kapal...bile sorg2 susah laa kan....tp syukur laaa diharapkan semua dpt doakan sbaa smg semuanya selamat sehingga akhirnya.....berharap sgt2 smg dikurniakan anak yg solah dan solehah....tp skg ni saba xdpt nk kompemkan berapa minggu since doktor suh dtg balik 1hb sbb masih terlalu kecik...diharapkn segala2nya selamat dan dipermudahkan yer...doakan saba yerr kawan2....memandangkan suami saba akan outstation selame setahun ke kota singa..maka perasaan skg agak sedih jerk..huhuhuhu smg dpt ditempuh dgn baik.....doakan yer......dan doakan dpt baby yg comel mcm baby2 nihonjin yg kawaii2..hehehe...oh jya matta ne....

p/s: nnti dah ok sikit saba akan try update sedikit sebanyak resepi yer.,...tungguu bg saba rest kejap bg keadaan stabil dulu...kpd akak2 yg baik hati leh laa share sedikit sebanyak info n tips utk ibu mengandung yer..hehehe..

Saturday, November 19, 2011

Sweet Potato Rose Pau

Assalamualaikum wbt...kembali bersiaran di malam hari..lambat plak kite dpt update malam ni...almaklumlah kan hujung2 minggu mcni mood mcm malassss aje..hehe...tp dalam malas tuh berjaya la jgk diri ini mengepau...bukan mengepow duit yer hahahaha...alhamdulillah arini dikurniakan kudrat lg nk hasilkan pau idaman kalbu nih....mmg bercinta la nk habiskan pau ni sbb gatai tangan buat 1kg.....hua hua hua......

utk pau ni...haa mmg da lame aim nk buat..cume xdpt nk buat sbb selalu xjmp keledek yg berkaler2 nih slu putih aje..ni pon kire lucky la sbb jmp kuning....hajat dihati nk yg warna ungu tuh....waduh mmg berangan berbulan dulu la br dpt agaknyee mmg susah nk dpt kt sini...

utk resepi ni saba rujuk dr mane lg kan kalo diva blogger masakan hehe kak azlita....mmg kagum habis kalo tgk blog kak ita nih...telitinya...kemasnya deko2 yg cantiknye mmg patot dijadikan buku blog kak ita tuh....resepi ini asalnye dr kak wendy....haaa sifu memasak jgk tuh..ok jom kite layan resepi yer...



PURPLE SWEET POTATO ROSE MANTOU
By : 
Wendyywy

250gm steamed purple sweet potato
200gm water
500gm pau flour
1 tsp baking powder
100gm sugar
50gm shortening/Crisco
1/4 tsp salt
11gm instant yeast


1. Mash sweet potato, or blitz sweet potato with almost all the water to get a fine paste. Purple varieties tend to be firmer than orange ones.
2. With balance of water, mix with yeast.
3. Combine everything except shortening and mix to form a dough.
4. Put in shortening and knead until dough is smooth. Add slightly more flour is dough is way too sticky to handle. If the dough is sticky but can retain its form, like not slacking down, just continue to knead, the gluten just hasn’t form, there’s no need to add extra flour.
5. Cover and let dough proof until double, about 1 hour.
6. Punch down dough and knead for 1-2 minutes.
7. Divide dough into 50gm portions and form as you wish. For rose bud formation method, please read instructions below.
8. Cover and let the formed dough proof until doubled for another 45 minutes.
9. Steam on high heat for 12 minutes.


PURPLE SWEET POTATO ROSE PAU

250 gm keledek manis warna purple - di kukus atau di rebus
200 gm air
500 gm tepung pau
1 t/s baking powder
100 gm gula
50 gm shortening atau lemak sayuran
1/4 t/s garam
11 gm yeast segera

Keledek, dicuci bersih dan di rebus. Buang kulit keledek dan kisar keledek dengan air sehingga halus.
Ita masukkan semua bahan kedalam bread maker dan set doh dan biar hingga ia menjadi doh yang lembut.
Kalau guna tangan.
Bancur sedikit air suam dengan yis dan biar ia berbuih. ( sukatan air mestilah sama dengan sukatan yang di beri - gunakan 1/2 air untuk kisar keledek dan 1/2 lagi untuk naikkan yis)
Campurkan semua bahan kecuali shortening, dan uli hingga menjadi doh yang lembut
Masukkan shortening dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
Jika adunan terlembik boleh tambah sedikit lagi tepung.
Tutup doh dengan towel dan simpan doh dalam almari atau tempat yang hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam.
Setelah doh naik tumbuk2 doh untuk keluarkan angin.

Untuk membuat pau biasa bahagikan doh kepada beberapa bahagian dengan berat 50 gm, isi inti dan letak doh atas kertas lapik.
Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda
Kukus doh dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu selama lebih kurang 10 - 12 minit.
Untuk membuat pau bentuk ros kita lihat cara dan step di bawah.
** sorry saba xdek picture step by step...



Doh yang telah siap tadi kita bahagikan kepada bebola dengan setiap satu beratnya 15 gm
Ambil 6 biji doh dan canai setiap satu doh nipis berbentuk bulatan. Kalau tak berapa bulat pun tak pe..
Susun keenam-enam doh yang telah di canai tadi bertindih-tindih seperti gambar.

Bulat kan inti yang kita nak letakkan dalam pau. Ita letak inti kacang merah
Bulatkan bentuk bulat sebesar guli.
Letakkan 2 biji guli kacang merah di atas doh yang telah disusun.
Perhatian! sila pastikan anda meletakkan inti pada doh yang pertama di canai yamh berada di sebelah bawah, sila lihat gambar.
Gulungkan doh.
Untuk mengelakkan inti dari terkeluar ita gulung seperti nak buat kuih dadar pada permulan doh.
Kemudian gulung doh hingga hujung.
Kemaskan dasar kuntuman ros supaya membentuk sekuntum bunga ros.
Letakkan dalam paper cup atau kertas minyak. Sebaik-baiknya letak dalam paper cup supaya ros boleh duduk cantik.
Rehatkan doh dan biarkan ia naik 2 kali ganda
Doh yamg telah siap bolehlah di kukus dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu.
Kukus pau selama 10-12 minit
 



 

Friday, November 18, 2011

Kari Ayam Nyonya & Nenas

Assalamualaikum wbt.....salam jumaat semua.....di hari yg mulia ni harap2 semua dlm keadaan baik dan ceria hendaknya.....kan kan kan....arini tuan umah xdak mood nk update blog awal2...almaklumlah kt kemaman skg...asyik ujan aje....dgn mendung mcm suasana dah nk malam...mata pon kuyu..mood pon layu.....maka blog lg la.....jgn jd sayur sudah kan.....tp xpela....kite seru mood tuh datang slow....so saba taip n3 ni sikit2...pause....taip sikit pause....bile nk siap daaaaaaaaaa hahahhahahahahaha......

utk hari ni saba nk share satu resepi yg sedappppppp bangattt...opssss terbahasa indon plaks...mentang2 semalam garuda penyet dah kalah dgn harimau malaya...waduhhhhhh seronok bangat sihhh.....sakit tekak duk jerit2 depan tv smlm......hehhe....resepi kali ni saba cedok dr majalah rasa oktober 2011...nk try test mcne rase kari ayam nyonya nih..sekaliii mmg terangkat habiss....ayah kite ckp ari2 masak gini pon xpe.......hehehehhe.......senyum melebor laa kite kan.......ok jom kite semak resepi ok...


Kari Ayam Nyonya & Nenas
Source: Majalah Rasa Oktober 2011

Bahan - bahan:

500gm ayam | bahagian dada @ peha
* 50gm bawang putih
* 50gm bawang kecil
* 50 gm halia muda
* 50 gm lengkuas
* 30 gm kunyit hidup
100 gm nenas masak | dihiris kasar
50 gm cili giling
50 gm asam jawa | dibancuh dgn air
50 gm bunga kantan | dihiris halus
4 batang serai | diketuk
3 biji tomato | dipotong
30gm belacan
20gm serbuk ketumbar
garam,gula & serbuk perasa secukupnya
air secukupnya
100ml santan kelapa
100ml minyak masak
* DI TUMBUK

Bahan A:
10 gm bunga lawang
10 gm cengkih
10 gm buah pelaga
1 batang kulit kayu manis

Bahan B:
50 gm daun limat purut
50 gm daun kesum
50 gm daun pudina
1 helai daun pandan | disimpul


Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan A, serai dan hirisan bunga kantan sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan tumbuk. Kacau sehingga garing.Setelah itu, masukkan pula belacan, serbuk ketumbar dan cili giling. Kacau rata sehingga rempah pecah minyak.
3. Masukkan aie, bunga kantan dan tomato secukupnya. Didihkan seketika. Barulah dimasukkan isi ayam dan dikacau sebati. Biarkan sementara.
4. Selepas itu, masukkan santan,air asam jawa, bahan B dan perasakan.
5. Akhir sekali, masukkan cili padi dan nenas. Didihkan sehingga masak dan sedia utk dihidangkan.

Thursday, November 17, 2011

Nasi Lobak Merah , Ayam Bumbu Bali & Kerabu Epal Hijau



Assalamualaikum wbt....arini kite nk tayang menu kedua hehee jgn marah tauu ni bkn menu berderet...2 je pon kan...sbb takot x sempat nk update lepas nih...sebelom die jd berkulat kt folder tuh baik kite update jgk hehe...

menu ni kite buat semalam..sbny buntu nk masak ape...asyik nasi putih je kan..kite ni lg suke nasi yg kaler2 sbny....yg ade perisa...mcm nasi karot nih...sedap bangat tau...lepas menyelam jumpe plak resepi nasi carrot ni kt umah chef hanieliza..perghh mmg sedap..lagi2 plak kite gandingkan set ni dgn ayam bumbu bali..kerabu apple.....mmg xcukup la....menjilat2 pinggan sampai berkilat laa semalam....ok jgn ckp panjang....meh kite tgk resepi  yer..


Nasi Lobak Merah
Source: Chef Hanieliza


Bahan - Bahan:

6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw carrot [potong dadu kecil]
1/2 caw susu cair
8 caw air
1 kiub ayam knorr
1 s/k gula
garam

Bahan Tumis
2 s/b rempah kurma
5 ulas bawang merah.]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar
2 cm halia ]
3 s/b minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan




Cara
 1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur.



AYAM BUMBU BALI
olahan dr resipi Daging Bumbu Bali, Cindai Biru@MyR
resipi : K.Nor SecubitGaram

Bahan:
1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
5 biji cili merah *
3 ulas bawang putih *
3 biji buah keras *
1/2 in halia *  ~  (*diblend)
100ml susu cair
100ml air
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap manis
1 kpg asam keping
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
1 biji tomato ~ dipotong4
1 biji cili hijau ~ dipotong serong
garam
gula
minyak



Cara:
Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan.
Tumis bahan2 yg diblend hingga garing dan masukkan kicap pekat, kicap manis dan asam keping.
Masukkan juga susu cair dan air. Masak hingga mendidih dan masukkan ayam. Kacau.
Bila kuah hampir pekat, masukkan daun limau, garam dan sedikit gula. Kacau lagi.
Masukkan bawang besar, tomato dan cili hijau. Kacau sebati dan biarkan seketika.
Padamkan api dan sedia utk dihidangkan



Kerabu Epal Hijau
Source: Sabar Shiawasemrsbangpek

Bahan - bahan:

1 biji epal hijau
1/2 batang lobak merah | dihiris halus memanjang
1 biji tomato | dipotong
7 biji cili padi
3 sudu makan sos ikan
2 sudu makan sos plum
2 sudu makan udang kering | ditumbuk
2 sudu makan ikan bilis
3 ulas bawang merah | dipotong halus
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu bijan | saba xletak



Cara Memasak:
  1. Hiris nipis bahan-bahan tadi, kemudian satukan ke dalam mangkuk.Gaul rata
  2. Kemudian masukkan udang kering, ikan bilis, minyak bijan,sos ikan, dan sos plum. Gaul sehingga sebati
  3. Taburkan bijan dan sedia untuk dihidang

Bubur Butir Nangka


Assalamualaikum wbt...ohayou gozaimas...salam hari khamis semua....arini dapat bersiaran lagi...mood rajin dah datanggg oyeeaahhhh..ehhehe....mase free sikit2 yg ade ni kene la gunekan betol2 ye dak...tp xle la nk merepek lame2 dlm blog ni kejap2 boleh la...

menu ni kite buat semalam utk makan petang..alhamdulillah ..kite jarang buar bubur2 ni sbny sbb kite xsuke sgt makan manis...tp ape salahnye menerai kan..tp kite kurangkan la gula ikut selere kite..da berkurun rase xbuat nih..ok jom kite layan resepi yer...mudah jerr nih..pejam sebelah mata pon leh buat..



Bubur Butir Nangka
Source: Majalah Rasa

Bahan-bahan:

½ kg tepung pulut
5 helai daun pandan | ambil jus **saba letak warna merah & kuning

½ sudu kecil halba
1kg santan
240gm gula
Sedikit air kapur
Sedikit garam
500ml air

** sehelai daun pandan utk diletak dalam kuah | disimpul


Cara memasak:
1. Didihkan air di dalam periuk.
2. Satukan tepung pulut, air kapur, jus pandan dan air di dalam mangkuk. Uli dan gentelkan bulat memanjang seperti biji nangka.
3. Selepas itu, masukkan di dalam air mendidih. Apabila tepung timbul, angkat dan toskan airnya.
4. Di dalam periuk lain, masak santan, gula, halba dan garam secukup rasa. Masukkan sekali dua helai daun pandan. Kacau sehingga mendidih
5. Kemudian masukkan tepung yang telah direbus tadi . Gaulkan rata. Masak seketika, angkat dan hidangkan.


Tuesday, November 15, 2011

Kek Karemel....tadaima!!!!

Assalamualaikum wbt...ohayou gozaimas......selamat pagi.........tadaima.........ohh sy sudah pulangggg......baru sampai umah shiawase nih....apekate jom join saye tiup habuk beramai2 nakkkk?????????? hua hua hua....gomen ne mmg dah lame sgt22 saba tak berkesempatan nk update blog..busy ke? ntah la busy dgn ntah pape ade la...oh yerrr arini genap 2 bulan saba tinggalkan nihon...mmg masih terasa sedih dan rindu dgn umah kt kagawa nuh....pelik kan kalah budak kecik saba nih...tp apekan daya ni semua cite pasal perasaan.....so kawan2 dapat la memahami yer...mmg saba rasa mcm kejap je masa berlalu..tup2 eh dah 2 bulan ehh.....tp saba dan suami makin lame makin rindu dgn japan..lagi2 skg dah nk masuk fuyu kan..alahai kami suami isteri mmg suke sgt2 fuyu...kenapa? ntah la even ramai x suke fuyu tapi kami terbalik plak...mayb sbb siang makin pendek...leh pakai baju tebal2? xmandi 3 ari pon xpe? ohhh tidak2.....mase fuyu suasana nmpk mcm sedih jek..pokok semua mcm nk mati....tp mase fuyu la saba dapat tgk keindahan ciptaan Allah yg saba xdpt tgk kt bumi malaya...ni bukan ayat mengada2 yer...yela kan...tny la sape2 yg suke amik gambar time fuyu cantik gilerrr kan..nak2 kalo mase salji tgh turun..Ya Allah cantik sgt2....tp yg xbest...mase fuyu ni la kite berhibernasi...maka ++ la kg nnti...mcm tahun lepas..saba leh naik 4kg dlm 1 minggu...jgn terkejut tau..hehehe......ahhh lepas rindu bile dpt luah kt blog nih....even x balik sane balik dlm mase terdekat nih...harap2 akan ke sana balik one day.....mmg saba dan suami tertunggu2 saat tuh hehehe...

ok tutup cite bab merepek merapu meraban tuh yer....arini br dpt nk update resepi...bukan ape...dslr ni kepala chargernye ikut kepala jepon...lame jgk saba nk cr plug lain yg same mcm malaysia punye..faham2 jela kan...lame tuh xdpt nk charge dslr tuh...so masak2 xle lerr nk amik gambo..mmg sedih sgt22.......huhuuh...arini saba nk update 1 resepi....rasenye semua org dah kene sumpahan kek ni...sebelom ni saba terkene sumpahan ikut resepi umah kak hana...tp baru2 ni...terkene sumpahan dr kak azita berkali2 plak tuh....bkn xtau bpe kg lemak dah terkumpul...tp buat2 lerr xtahu...ehhehe...ok jom kite layan resepi yer......kpd kak munira baharum...kak azlita....kite mmg dah jatuh cintan cintun dgn resepi nih.....lapisan karemel...lapisan kek mmg sekata xnipis tak tebal....tak manis tak manis....mmg kite bagi 10 thumbs up kalo cukup ibu jari hehe.....izin kite kopipes resepi disini lak yer..


Kek Karemel
Resepi Asal: Munira Baharum
Source: Kak Azlita Aziz - masam manis

Gula Hangus

2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan



Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )



Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.


Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.
Merinque 
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.

Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.



Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

** Jika menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.
Atau letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam loyang.

** Jika menggunakan oven gas kedudukan loyang air panas di letak di bahagian bawah dan loyang kek di sebelah atas. Ini adalah seperti yang di ajarkan oleh kak Zuriani.

Tuesday, October 18, 2011

Bronok (Kuih Sagu)

Assalamualaikum wbt..salam siaran...kali ni xdpt nk ckp byk sbb kt luar guruh berdentum2...maka sebelom kite off laptop nih...just quick update aje laa yer...layan menu minum petang kite arini...kuih sagu...pon sbb mengidam..hiihh...nmpknyee umah kite ni selalu xikut peredaran zaman...huhuhu....selal sgt sampai seru...list ikut seru blogger2 lain tuh byk...tp slow2 laa yer....kite buat mane2 menu yg terlalu mengidam dulu....baru boleh mencube menu2 mcm bolgger2 lain...ok layan resepi yer...kite amik dr mamakastam kt myresepi..tq yer..izin kite panjangkan resepi kt sini plak...



Bronok (Kuih Sagu)
Source: Mama Kastam Tioman


Bahan-bahan ( Loyang 22 cm )

  • 1 gelas sagu biji kecil
  • 3 gelas air
  • 3/4 gelas gula pasir
  • Sedikit pewarna merah | saba pakai pewarna hijau apple
  • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh esen rose | saba letak perasa coconut pandan

Cara-cara

  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.



.

Kacang Botor Goreng Belacan

Assalamualaikum wbt...ape khabar semua pengunjung2 umah kite arini yerk...diharapkan semua sihat sejahtera hendaknya...arini lewat dpt bersiaran sbb terlalu busy...ditambah plak cucae arini hujan dr pagi...lebat plak tuh...mayb dah nk masuk musim tengkujuh agaknye...bile da hujan...gelap ajeee suasana...mata pon kuyu...mood pon same jgk....layuu aje...

arini saba nk kongsi menu lunch tadi....dah lame sgt xmkn kacang botor tetibe teringin sgt2 arini..kt nihon jgn carik laa xkn jumpenyee.. kan....pernah try nk tanam...tapi alahaii xnk tumbuh2..mayb sbb cuaca kot kan...ok layan resepi simple ni k..



Kacang Botor Goreng Belacan
Source: Saba Shiawasemrsbangpek

Bahan - bahan:

1 paket kacang botor | dipotong menyerong
200 gm udang basah
100 gm isi kerang cili merah sbg hiasan
garam
2 sudu sos tiram

Bahan kisar:
5 gm belacan bakar
5 biji cili padi | pedas ikut suka
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih



Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan kacang botor dan perasakan dengan garam dan sos tiram
3. Kacau sehingga kering dan sedia untuk dihidang.

Monday, October 17, 2011

Bubur Kacang Hijau Lemak Manis

Assalamualaikum wbt.....salam petang isnin buat semua pengunjung umah kite....br settle lunch....nk siapkan kuih minum petang....br laa ade mase terluang sikit nk mencuci habuk kt umah kite nih hihih...

arini kite nk tayang menu minum petang semalam....alahaii br dpt nk update arini...sbny dah lame sgt xmakan bubur kacang...kat nihon manyak rajin plak nk membubur...kt malaya nii ade je dtg rs malas tuh....nk buat mcne...dah duk sini nk makan ape soonang kalo malas sikit p tunjuk2 aje....huhuh...tp sampai bile laa nk tunjuk je kan...kdg2 yg slu beli ni xpuas makan....kdg2 termahal sgt la,....goreng pisang pon sekeping ade smpi 40 sen...haii imagine laaa kalo mulut da ramai mcm kt umah kite ni mane laa cukup kan....kalo dah murah tuh ade plak jual mcm ala kadar....terkurang santan la ape la...dan ade jgk yg sgt mulia p jual kuih semalam arini die p goreng balik..alih2 makan kuih yg dah masam....xpasai2 sakit perot plak...ini laaa ragam manusia....nk komen byk2 org ckp kite byk komen plak kan...tp kite sbg pengguna ade hak jgk nk bersuare sbny....lagi2 kite agak terkilan skg ni yg duk jual makanan2 ni skg da ramai bkn local people byk dr seberang.....mtk ampun yerr jgn marah tau...tp ni laa realiti....kebersihan x jaga...jual ala kadar...termahal gilerr macam2 laa kan...semua tau nk kaut untung lebih aje.....lame2 kite pon rs dah bosan nk tunjuk2 baik kite buat sndrii ajee br puas hati......huhuh...( kite xdek niat nk mengeluh ke nk mengomen ke ape tau..sekadar nk berkongsi pengalaman sbb selalu sgt terkene mcni skg...)

ok mai menjamu mata dgn resepi bubur kacang hijau ni yer..kite buat semalam sbny...tp br dpt update arini..utk resepi ni kite dah try resepi dr nuanza myresepi....alhamdulillah sedappp sgt terasa lemak manisnya..mekasih bebyk ...izin kite kopipes resepi ni kt sini plak yer..


Bubur Kacang Hijau Lemak Manis

Bahan-bahan ( seperiuk )

  • 2 cawan kacang hijau
  • 2 cawan santan pekat (saya guna yg dlm kotak tu)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 2 susu gula merah / putih (kena agak2 sendiri, sbb susu pekat tu dh manis)
  • 1/2 susu teh garam
  • 2 helai daun pandan
  • 2-3 sudu sagu

Cara-cara

  1. kacang hijau digoreng tanpa minyak dlm kuali dlm 3-4 mnt kemudian tutup api dan masukkan air. rendam dlm 1 jam
  2. bilas sekali 2, pastu rebus kacang sampai empuk. bila semua kacang dah pecah dan empuk, masukkan semua bahan lain kecuali sagu. biarkan mendidih sekejap, kemudian masukkan sagu.
  3. tambah air jika agak pekat sbb bila dh sejuk nti, kuah akan makin pekat. kalau masak agak lama skit, bubur x mudah basi


Saturday, October 15, 2011

Bun Lembut Osaka

Assalamualaikum wbt...salam petang sabtu....salam ceria utk semua....arini br dpt bersiaran....tuan rumah asyik kebizian aje...sbny nk join cooking class kt bakery tp tetibe tuan rumah dilanda kemalasan,..berat plak kaki ni nk join hehe...xpela ade rejeki lain kali plak kite pg..hehe..


arini sbny genap sebulan meninggalkan nihon....smlm kite igtkan dah 15hb....sbb terigt sgt nihon tuh yg tangan terajin buat bun lembut osaka ni....kite mmg seyes rindu sgt2 nk makan pan dr nihon...pan / roti nihon mmg beza dgn malaya....kdg2 rs mcm pan dr hotel pon ade....saba rindu sgt2 dgn suasana jepon...mmg la hujan batu di negara sndri tp setelah sebulan di malaya saba masih belom dpt catch up utk start a new life kt sini....terlalu byk fizikal dan mental suffering such as nk beli rumah...bile nk start keje etc...fyi, ottosan saba akan mule bekerja di singapore x lame lg dan kemungkinan saba akan terpakse pjj utk sementara waktu memikirkan cost hidup tinggi di singapore...ermmm tp knp mase kt jepon tak terasa pon bnd ni semua eh?? huhuh pelik kan....di singapore ottosan saba bermungkinan tak akan dapat kemudahan rumah even dah kahwin so everything kene support sendiri..bile memikirkan mcmtuh mmg tak worth it utk saba tinggal di singapore...utk membeli rumah di kl..saba plak xkn stay kt kl sorg2...so akan mulakan keje tak lame lagi...uhhh sungguh complicated jgk sbny bile nk pilih umah mane....nk duk area mane....almaklumlah rumah skg bkn mcm dulu...rege pon juta2....saba rs rumah kt nihon lagi murah dan worth it kalo nk beli....itu yg saba sedih sgt2 bile balik malaya...bile tgk dr segi cost hidup di malaya...saba rs taihen sgt2....sbb rege brg kt malaysia byk lebih mahal dr nihon..kdg2 kt nihon even brg murah kite dpt jgk beli brg yg discount (padahal brg tuh xnmpk jejas papeon mcm masih baru...japan kan pentingkan kualiti..) tp kt malaysia...saba sgt2 terkejot...ini yg membuatkan saba rasa nk balik sgt2 nihon..setiap petang saba dpt kayuh basikal dgn aman utk hilangkan stress...boleh nikmati kedamaian sawah padi....dan mcm2 lagi...tp kat malaysia tetibe nk pg pasar malam pon terasa mcm tak selamat bile org asyik mengekori kite dan memandang semacam.....totemo taihen ne........uwaaa sedihhh sgt2...


ok stop cite psl feeling ni...harap2 bertemu kedamaian di negara sendiri one fine day nnti kan...huhuh....berbalik kpd resepi ....hohhoohoh resepi bun lembut osaka ni superb best tau...dan penggunaan water roux mmg saba bg 2 thumbs up....lembut gebu smpi ke arini....pagi td bukak tupperware masih mampu tersenyum lebo.....hai masih lembut...ini sudah bagus....heehe....arigatou ne kak ros di atas resepi yg best ni....mak kite pon puji resepi roti ni sedap...hehe kene laa selera org tua kan....utk bun ni kite ltk inti kacang merah dan tabur sedikit gula...kpd kak ros izinkan kite kopipes resepi kt sini lak yer..


Bun Lembut Osaka
Sumber resepi:  Kak Rosmarlina Jintanmanis
Sumber 2 (water roux): Kak Mamafami
Bahan-bahanya ( Untuk Doh)
300gram tepung roti
80gram tepung gandum
2sudu besar water roux
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss nanti)
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
1/3 sudu kecil garam
2 sudu kecil yis
160 ml air suam
* untuk gliss*
baki telur + 2 sudu besar susu
** inti - saba letak inti kacang merah

resepi water roux, ros buat separuh adunan je, adunan penuh di blog MamaFami, thankyou Mama

25 gram tepung gandum
125 ml air


cara-cara untuk membuat water roux
masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)
Cara-caranya ( Doh Roti)


1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.


2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.


3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.


4. Bahagi doh pada 16 bahagian kecil, dan bulat-bulatkan kemudian susun atas dulang pembakar atau dalam acuan bulat 18cm. Boleh juga susun dalam acuan petak. Pastikan dulang pembakar di alas dengan baking sheet atau digliss dahulu dengan marjerin.
5. Setelah bun naik dua kali ganda, gliss pemukaan bun dengan baki telur+susu tadi,  akhir sekali bakar pada suhu 180 darjah selama 20 ke 22 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah siap dibakar, sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, bagi mengekalkan kelembutan bun. Selamat Mencuba.

Friday, October 14, 2011

Moist Chocolate Cupcake

Assalamualaikum wbt...salam jumaat semua....semoga sihat dan ceria ceria selalu hendaknye hookeyyyy...
arini lambat jgk dpt update blog...byk kirije yg nk dibereskan...lepas masak lunch....sempat meroti..tp lom sempat nk update lg laa.....nasib ni tgh menahan ngantok...so kene la buat sumthing ....ape lg...update la blog...saba xpernah nak ajar diri ni tido petang...kalo dah start habis laa...lemah badan pastu nk tido ari2....uhuhu...


ok arini saba nk tayang resepi dr umah kak hasue...adoiii cupcake ni kite buat baru khas utk suami dan anak buah kite...sorry tau kalo tgk gamba ni cupcake kite comot sgt22......almaklumlah semua keje ni dibuat ekspress ....tp apepon puas hati sbb sempat jgk laa bg diorg rase...kpd kak hasue...izin kopipes resepi kt sini lak tau.....mekasih bebyk...sedappp gilerr......

Moist Chocolate Cupcake
By:Kak HaSue ~sue-hasue.blogspot.com
Link

Bahan-bahan:


* 100g Serbuk Koko*
* 180g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 1/2 sudu teh nescafe*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 1 sudu besar sunquick
* 150g Tepung Gandum
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder

*Papercups/kertas cawan secukupnya



Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk,masukkan sunquick(pati buah oren). Setelah sebati,tapis adunan kek untuk mendapatkan tekstur kek yang halus dan benar2 sebati.
3. Masukkan adunan separas 2/3 ke cawan kertas. Memandangkan adunan agak cair,adalah mudah untuk menuang adunan menggunakan jug ke dalam papercup. Bakar selama 20 minit bergantung pada jenis oven dan saiz papercup.
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn buttercream atau hiasan pilihan..enak juga dihidangkan begitu sahaja.. Selamat mencuba!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...