menu ni kite buat semalam utk makan petang..alhamdulillah ..kite jarang buar bubur2 ni sbny sbb kite xsuke sgt makan manis...tp ape salahnye menerai kan..tp kite kurangkan la gula ikut selere kite..da berkurun rase xbuat nih..ok jom kite layan resepi yer...mudah jerr nih..pejam sebelah mata pon leh buat..
Bubur Butir Nangka
Source: Majalah Rasa
Bahan-bahan:
½ kg tepung pulut
5 helai daun pandan | ambil jus **saba letak warna merah & kuning
½ sudu kecil halba
1kg santan
240gm gula
Sedikit air kapur
Sedikit garam
500ml air
** sehelai daun pandan utk diletak dalam kuah | disimpul
Cara memasak:
1. Didihkan air di dalam periuk.
2. Satukan tepung pulut, air kapur, jus pandan dan air di dalam mangkuk. Uli dan gentelkan bulat memanjang seperti biji nangka.
3. Selepas itu, masukkan di dalam air mendidih. Apabila tepung timbul, angkat dan toskan airnya.
4. Di dalam periuk lain, masak santan, gula, halba dan garam secukup rasa. Masukkan sekali dua helai daun pandan. Kacau sehingga mendidih
5. Kemudian masukkan tepung yang telah direbus tadi . Gaulkan rata. Masak seketika, angkat dan hidangkan.
woot woot meriahnyer bubur uols ni
ReplyDeletesama ngan menu umie kot
mesti kids suka sebab roni roni
☆*♥L@dy @yU♥*☆
ReplyDeleteyeke same dgn kak umie..mmg kembar siam habis la.....kak ayu mmg roni2 tp budak2 takot xmakan die buat main mcm anak buah kite.hehehhehe...