Thursday, November 7, 2013

Sambal Tumis Kupang Sama Petai


Assalamualaikum wbt....salam khamis....kejap je mase berlalu....esok da jumaat...weekend lagik...haaii balik msia masa berjalan mcm air..kt dubai xdek lak rase gini...mayb kt msia penuh dgn urusan negara yg byk nk kene selesaikan..kt dubai..waktu kami hny dgn hubby pg keje...pastu makan....pastu masak...pastu main dgn yat...pastu jalan2 jelajah shopping mall..pastu pk sales nk beli ape....senang bukan? kt msia agak kepeningan dan kedarah tinggian bile pk mcm2 nk kne settle..tp ape bleh buat.... hujan emas di ngr orang....insyaallah ade rezeki kami akan 'keluar' lagi hehe....cepatlaa masa berlalu...hua hua hua..bkn ape bile blik byk kejutan yg saba rs mcm xberupaya nk hadapi..dgn kos sara hidup yg sgt222 tinggi.... bygkan beli barang dapor kadang2 lg mahal kami spent kat dubai...etc... tapi takpe yg penting bile balik msia..dekat dgn family...boleh tgk2 mak ayah kt kampung...itu je yg slu memberikan kekuatan buat saba sekeluarga..


panjang plak mukaddimah arini..eh silap bebelan mak bedah arini...bkn ape bile tgk bil2 aaihh rase geram plak pagi2 buta ni hehe.. ok la nk sejukkan hati jom kite jamu mata tgk resepi...kupang sambal ni saba buat beberpaa hari lepas... erm xsangka plak kt sini kupang die sgt best...kalo yg dlm kulit ni xdekla mahal sgt.... * duk msia kne bijak utk pilih mane yg murah hihi.... dpt satu pack die rm7.50 gitu..banyakkk boleh 2x makan... ermm rasa pon sedap..masih fresh.... da buntu nk masak ape...kite cube pekenekan dgn petai...tp cite bab petai...mmg sakit hati...skg ni petai da pupus agaknye...1paket da 10 hengget...cekik darah giler... bygkan kt mydin pon diorg ngeluh petai sekilo 49 hengget u....nk terkeluor bijik mata dengor..k la resepi ni...oohhoiiii  meleleh mmg sedap....resepi mcm biasa...dr blog che mat gebu kite yer...izin cnp kt sini ehh che mat...maceh!

petai xberapa nk meriah sbb en somi xberapa gemor makan petai....


Sambal Tumis Kupang Sama Petai
Source: Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram isi kupang, dibersihkan
4 papan petai, ambik isinya
1 biji bawang besar, hiris berangkai
1/2 camca besar pes asam jawa
2 senduk nasi penuh cili kisar
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
 
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing dan pecah minyak. Guna api kecil dan kacau sekali sekala. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata. Tambah isi petai dan sedikit air. Masak hingga petai lembut.
  2. Masukkan kupang dan bawang besar. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula (atau kalau anda suka manis, boleh tambah sedikit lagi). Kacau rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api, Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...

3 comments:

  1. K.gee 1st time makan kupang masa ziarah anak saudara di Melaka bulan lepas.... sedap rupanya... boleh la buat cam ni pulak... mengancam jer...

    ReplyDelete
  2. hujan emas di negeri orang saba... hi hi hi, dah ada di malaysia ni syukur boleh jenguk mak ayah selalu... saya yang dok pahang ni pun asyik meronta2 aje nak balik kelantan...

    saya suka sangat kupang, tapi tak pernah ada rezeki nak dapat.. :(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...