Thursday, April 19, 2012

Laksa Lemak Terengganu @ Laksa Kuah Putih


Assalamualaikum wbt.....ohayou....ape khabar yerr tomodachi semua.....kite alhamdulillah masih dikurniakan kesihatan yg baik....tp pagi ni kepala sedikit weng2....bkn ape..smlm ottosan tido lambat siapkan report...kite plak bile die xdek sebelah mule laa xle tido mencari2...kite rs kite terlelap kul 1.30 pagi dah...pastu tersedap kul 3.50 am ottosan masih duk sibuk menaip lagi....kite ni kalo tido lambat pastu tido xlena tersedar2 gitu cepat aje pening kepala..dulu doktor ckp kite darah rendah..kalo tido terganggu silap aribulan kite leh tahap bile bangun tuh kite muntah2...uwaaa harap2 laa xberpanjangan pening ni...esok member same mrsm kite nk dtg berkunjung kt umah kite ni....tentu byk kirije nk dibereskan...Ya Allah kurniakan laa kesihatan yg baik buatku....amin..
cite bab menu kt atas tuh....menu ni..menu feveret kite...name pon org tganu kan...kalo xsuke laksa ni mmg laa pelik..bg kite..kite lg suke laksa lemak ni berbanding laksa penang ke ape ke..sbb kuah die lemak2 gitu....setau kite org2 dulu buat kuah ni..main perah santan je..masukkan bhn2 terus hidangkan...die xmsak kuah tuh...terus mkn...mmg cukup terasa lemaknye...tp mak kite mmg xsuke gitu...lebih suke kalo santan tuh dimasak sedikit...dan rasa die masih lg same....ade sesetgh plak...xgune cili kering yg dimesin sbg sambal...sebaliknye menggunakan cili boh...dan dihidangkan dgn sedikit garam dan belacan...tp terpulang ikut selera masing2....kite lebih suke jika cili kering dimesin..hehhe...selalunye kan laksa ni menu paling femes time raye...fuhh cite bab raye plak...ni mcm nk nangis kerinduan nihh huhuh....ok la...jom kite semak resepi laa k...kite amik resepi ni kt umah kak noormasri....org tganu jgk xsilap..hehe...mtk halal resepi yerr kak..


Laksa Lemak Terengganu @ Laksa Kuah Putih
Source: Kak NoorMasri

Bahan untuk kuah:

8 ekor @ 800g ikan selayang2 sudu kecil lada hitam
1/2 in halia
1 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 1/2 biji kepala parut diambil santannya2 keping asam gelugursedikit garam




Cara membuat kuah:

Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak
Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.
Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam hingga lumat.
Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.




Bahan untuk ulam:

Daun kesum secukupnya dimayang halus
Kacang panjang secukupnya dimayang
Kobis diracik halus
Timun dimayang
Daun kemangi - buang tangkai
Taugeh - buang ekor

Sambal belacan:

Cili kering rebus dan toskan]
Belacan] tumbuk atau mesinSket garam]

19 comments:

  1. Assalamualaikum...sedapppnya laksa lemak terengganu..Terus rindu kat Kg Halaman

    ReplyDelete
  2. sue @ Nenie

    wslm haa kaakkkk kite pon buat ni sbb indu kg halaman..dpt nii lepas induu

    ReplyDelete
  3. sedapnyerrr... lame dok makang.... macang nok wak retekk... ikang pulok takdokkk... hehehehe......

    tiba2 keluar sleng terengganu kiteee..... faham ke tuan rumah?

    ReplyDelete
  4. Madihaa aka Ratna


    hahahaha pahang2.....ehhh kak madiha,,bukang sedap.....sedakkknyeeee kikikiki olo kuor jgk sleng ganu kite....kak madiha ganu dok ke?

    oloo rs neleh balik air liur sebut laksa2 nih....

    ReplyDelete
  5. yang ni mamang favourite saya gak .Tapi tak pandai nak buat :)

    ReplyDelete
  6. wa..


    yekee...rupenyee rmi jgk laa yg suke laksa cenggini ehh.....leh cube resepi nii senang ajee tuh...ala xle laa sebut laksa slu jee mleleh air liur nihh

    ReplyDelete
  7. Sabar, akk kalau ada udon ngan tin mackarel mmg terus jadik je laksa ni. antara yg paling senang dibuat kan. ikut akk yg express sbb semua rebus2 je terus, pastu buat sambal belacan, ulam2 asal ada tauge dan timun pun jadiklah kan! hehe..

    ReplyDelete
  8. cenderahati perkahwinan >> hehe kuah ikan yg mane tuh?

    asmara >> kak as nasib ade udon..sini udon mahal gile..1 paket 16 hengget...xsanggup....kite pon asal nmpk ulam xcukup korum ponn jadik jgk laa laksa..

    ReplyDelete
  9. cenderahati perkahwinan >> hehe kuah ikan yg mane tuh?

    asmara >> kak as nasib ade udon..sini udon mahal gile..1 paket 16 hengget...xsanggup....kite pon asal nmpk ulam xcukup korum ponn jadik jgk laa laksa..

    ReplyDelete
  10. Salam Sab.laksa lemak mmg sedap...mmg favorit akak sekeluarga...tambah ada sambal dan letak ulam byk....
    re; kalau musim panas ada lah sesekali berlaku angin berpasir gini...yg tak tahan debu tu...

    ReplyDelete
  11. uiks ai jakun x biasa makan laksa jenis ni....nnt leh try sbb mudah sgt

    ReplyDelete
  12. Assalam Sabar,
    hope everything is well on your side ya..harap baby pun sihat insyaallah..
    akak nak ucapkan terimaksih for being my friend ...during akak was down tempohari..baru ni dapat nak ucapkan ..harap Sabar terus manjadi teman ya..

    gamabr2 masakan makin cantik ..suka akak tengok..u go girl..

    ReplyDelete
  13. Salam saba!! apa kabar mu disana sana sana :D harap2 sihat ya :-) akak makin sibuk ler lepas nii huhu.. laksa sedapnyer! akak suke mkn laksa lemak ni dulu2 sbb mak akak biasa buat laksa ni sbb cuma tahu masak laksa lemak ajerr jadinyer mmg akak dah biasa dgn laksa lemak nii hihihi.. nak makan tp malas nak buat, nak suh org buatkan tp takde org yg nak buatkan :D

    ReplyDelete
  14. Salam kenal. Sedapnyeee!!..hehe. I dah follow blog ni.follow i balik ye.tq..;)

    ReplyDelete
  15. Hi Sabariah seronok ye jalan2 dinegeri orang. Dulu saya dapat offer keje kat Abu Dhabi tapi pikir2 punye pikir terpaksa tolak sebab2 tertentu. xpe la kan. Saba asal mana? Senang2 tu singgah la blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan, makan dan makan hehe jadi kalu rasa miss teramat kat mesia nih bolih la jenguk blog saya k.....dan kalu bolih follow k TQ TQ TQ

    ReplyDelete
  16. saba... yelah.. kak org t'ganu.. lahir dinung.. dibesorkan di t'ganu separuh.. pahang separuh... tp le ni kak dok di selangor.....

    ReplyDelete
  17. Terliur lak..nak gi cari bahan buat laksa lah ..... nyum3...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...