Assalamualikum wbt......salam siaran buat semua......rindunyaa kt kawan2 kt blog ni..lame dah xjenguk2 blog rakan2...mintak ampun jika lmbt bersiaran...xbls komen...dan jarang ber blogwalking....beberapa hari ni kehidupan saba busy sgt2..ni pon curi2 tulang kejap nk mengupdate...sbb da rindu sgt2....time nk naip je mesti ade je keje nk kene buat...yela kan...preggie ni...dan 6 bulan lebih....byk nk kene buat check up...pastu bile buat keje lambat sikit laa kan...xle nk aktif2 sgt mcm dulu...skg ni masih laa memasak mcm biase...cume bile nk update blog ajee mesti tergendala huhuhuhu..xpela ehh ....at least update jgk een sekali or 2x seminggu...lepas ni xtau laaa mcne keadaan blog ni..harap2 laa xterus terkubur hehehe...
utk hari ni..saba nk share resepi mgu lepas..saba buat rojak ayam ni lepas terguda tgk kak umie saitama duk show die nye rojak ayam kt facebook..seyes rase mcm serta merta nk makan mee rojak ayam...bile dah cukup bahan...maka terjadi laaa jgk rojak ayam ni...seyes sedap....kite ni plak mmg suke mkn rojak...bile da buat lepas laa indu....utk kali ni...kite try resepi dr umah kak azlita..seyes sedap..yelaa resepi yg kt kuatan tuh mmg sedap giler..kedai tuh pon saba tau femes sgt22 kt kuantan hehee ok ape kate jom kite semak resepi..mekasih yer kak azlita...mtk halalkan resepinyee yer..
ROJAK AYAM GORENG
By: En. Kamaruddin Bin Arif
Sumber : Buku Planta Resepiku Warisanku
Source Saba: Kak Azlita Aziz ~ Masam Manis
Bahan Kuah
10 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
100 gm cili kering - rendam air panas hingga lembut dan kisar
1/2 cwn air asam jawa
300 gm kacang tanah
2 sudu besar kicap manis
garam secukup rasa
2 senduk gula
1 buku gula melaka - ita tambah
air secukupnya
1 kiub ikan bilis - ita tambah
2 sudu besar Planta
Kacang tanah di goreng tampa minyak, buang kulit dan kisar halus
Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak.
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum
Masukkan lada kering dan tumis hingga naik minyak dan garing.
Masukkan air asam jawa, gula melaka, kiub ikan, garam dan gula.
Masak hingga kuah pekat.
Masukkan kicap dan tambah air jika terlalu pekat
Bila kuah dah didih masukkan kacang tanah kacau rata
Tambahkan planta supaya kuah kelihatan sedikit berkilat
Bahan-bahan yg dimakan bersama rojak ayam
Mee kuning
Timun diracik halus
Tauhu - digoreng
Ayam - di goreng dan dipotong atau disiat2
ubi kentang digoreng - ala.. yg ni ita terlupa nak letak
Telur di rebus
Cucur Udang
CUCUR UDANG
By : Kak UmmiSource Saba: Kak Azlita Aziz
1/2 kg tepung gandum
1 cawan air mendidih1 3/4 cawan air biasa (lebih kurang la ni)
15 ekor udang - (kalu besar, kerat2 sikit)
1 labu bawang besar (dadu)
taugeh ikut suka (byk sikit lg sedap)
daun kucai - kerat 1 inci
1 biji cili merah - hiris halus2
garam secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
minyak banyak untuk menggoreng
Satukan dan gaul rata tepung, serbuk kunyit dan garam
Masukkan udang dan sayuran serta cili. Gaul rata.Masukkan dulu air panas dan gaul menggunakan garfu atau senduk kayu. Biar rata. (tepung akan berketul2 sikit).
Kemudian masukkan air biasa dan bancuh seperti adunan jemput biasa hingga mesra.
Panaskan minyak dan jemputkan adunan dan balik-balikkan selalu jemput.
Bila telah kuning keemasan, angkat dan toskan minyak. Hidangkan bersama sos kesukaan.
sedapnya rojak ayam tu...nmpk myelerakan...mintak sikit...nyumm2
ReplyDeleteQasey Honey
ReplyDeletehehehe sedap....same mcm kt kedai yg femes kt kuantan mcm kak azlita ckp tuh ehehehe......nk sikit...eiii xbole2...dah habis dahh ehehe
Salam saba! akak hari ni buat rojak tepung jugak :D tp guna resepi kak hana :D tp kan akak tak biasalah mkn rojak tepung ni dgn mee, kalau kat kedai ada mee tp jarang akak ambik mee, kenyang terbongkang makan dgn tepung dia jerr hihihi...
ReplyDeleteAssalam Sabar cayang...waaah rajinnya makyung wat rojak ala Ktn style..hehe...akak rajin makan jer...tp cucur udang tu kalau cicah jer dgn kuah rojak tu pun mesti best eh... Isshh xleh jadi ni, akak lak yg terliur...tp bukan preg eh...terliur saja2..hehehe. Tq Sabar sudi try resepi cucur udang tuh...muaaahhh! Mana terkurang tu mohon maaf la kan...adjust ikut tekak la k...
ReplyDeleteijayuji..
ReplyDeletewslm kak ika cayangggg....haa cepat post rojak tepung plkkk ehhhhh kite hentam je mkn..tp rs suke mee jgk kot.....hehehe
Wslm kak ummi cayang..hahahaha rindu kt kuantan aa ni terus buat ehehehe......tp cucur tuh pon dah sedapp tauuu..last2 mcm jd 2 menu...cucur lebih buat cicah sos hahahah
ReplyDelete