Wednesday, April 25, 2012

Cream Puff


Assalamualaikum wbt....ohayou gozaimasu minna san...arini lambat sikit bersiaran...skg br kul 9.30 pagi sbny..lmbt sbb manyak plak mslh time nk edit picture nk ltk watermark ni..adoii..die asyik hang...kene off...hang kene off...agaknye die da nk suh tuan umah berehat dah kot..hehehe...mane laa leh berehat dapo wajib berasap..kalo gantung kuali....naik muak laa nk makan nasi arab ari2...sbny saba dan suami da bosan gile nk makan makanan arab atau makanan india..hehe...padahal sbny..kami xreti nk makan mcne..hihihihi,....(uwaaa tutup muka malu!)..kt sini semua benda kalo nk makan mesti die bg laban / yogurt...kite plak xreti nk cicah mane...kalo makan nan...die bg laban pastu sayur2 segar mcm sawi carrot dgn salad..kite plak..kalo makan ni...nk rase ape kan....kadang2 kalo jalan2 tuh terpakse bawak sos cili or garam sendiri..sbb masakan kt sini xdek rase...uwaaa tensen mak....sbb tuh kt blog ni...kite xpnh nk nerai masakan arab hihih....kantoi malu..


berbalik pada resepi....hehee...arini nk share menu 2 ari lepas....kite buat cream puff ni sbb indu sgt dgn akak kite..kak nor...kakak kite ni berniaga kek dan kuih muih..die mmg amik tempahan ..almaklumlah kan...slu masuk cooking class...bile berniaga tuh nmpk laa usaha die...kite suke makan cream puff akak kite sbb die punye tak terlalu manis dan pastry die sgt2 lembut...pastu leh mintak2 nk size mcne...slu kalo die buat kecil2 comel soonaannggg aje masuk mulut sebijik2 gitu...ermm sedap...bile da rindu ..buat cream puff ni...tanda ingatan serog adik kpd seorg kakak yg tgh rindu rinduan ni...terasa la jgk terubat...bile laa agaknye dpt balik malaysia yer..huhuh..utk pengetahuan...saba skg da 7 months...dan ramai yg bertanya nk bersalin kt mane...ermm kalo ikut perancangan kt Dubai ni...sbb kite ni da xle naik flight dah...lgpon semua pakej check up dan bersalin kite da siap sedia kt sini..so kene laa terime jd anak dubai nnti..hehee...harap2 segala2nye di permudahkan urusan laa yer...ok2 da mkin panjang plak karangan kite...igt xmo ngomel byk2..ni dah mcm nk jd novel laa plakk adooyaii...k jom kite semak resepi yer..mekasih kpd kak yani, kak azlita dan honey di atas resepi cream puff ni...sebelom ni kite pnh buat...tp pakai resepi mase kite masuk cooking class dulu..tp kali ni sje nk test resepi...hasilnyee ermmm yummy......izin kite share kt sini plak yer..

Cream Puff
Source: Kak Yani ~ Myresepi
Source Saba : Kak Azlita Aziz

Bahan - bahan :
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)


 ** kite tambah strawberry sbg hiasan


Cara-caranya:
Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur.
Tepung gandum di ayak
Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.

Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
Masukkan telur, kacau cepat-cepat
Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
Masukkan adunan ke dalam piping bag.
Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm
Pipe kan ke atas dulang
Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard.




CREAM CUSTARD
by : Honey

Bahan - bahan:
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega

1 sudu teh esen vanila - ita tambah | saba pon tambah
sedikit pewarna kuning - ita tambah | saba pon tambah

Cara-caranya:
Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk.
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi.
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.

Masak sehingga pekat.
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.


**Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.





11 comments:

  1. sedap takut gerun nak mkn byk2 sat gi jeans x maut nak pakai...rajin la saba bikin mcm2...x letih ker???

    ReplyDelete
  2. sedapnyer... dulu pernah la sekali buat, tp tak jadi, terus tak brani buat lagi... nk order je laaa...

    ReplyDelete
  3. lady ayu...

    kak ayu heheh sedap mmg sedap..kite pon makan seketul aje...takotttt mok mok...ni buat utk somi dan bg kt kawan2...

    letaih tuh letih jgk...tp masih ok lg..kalo x..kelaparan laa somi kite..balik keje je mtk kuih hehehe

    ReplyDelete
  4. cendana kasih:

    yeke...kebe cube lg..kite dulu pon xkonfiden...tp bile da rs sedap nk buat lagikkk hehe

    ReplyDelete
  5. alamak sedapnyeeeee...nak ckit blh..?

    ReplyDelete
  6. salam kenal...sedapnyeee kak...

    ReplyDelete
  7. alahai Saba...sedapnye...tliur tgk cream puff yg dipenuhi dgn stoberi tu...good idea..

    ReplyDelete
  8. Assalam sabar,
    cantik cream puff sabar ni..
    kalau akak tak tahu macam beli punya..picture setting pun cantik ..suka tengok..

    ReplyDelete
  9. Salam..Ni lagi antara kegemaran..selalu makan yang inti kastart jeee...nampak gayanya buih buah macam ni pun sedap juga ni...

    ReplyDelete
  10. Salam saba! tergelak akak baca tang bwk sos cili ngan garam kikiki.... kdg akak pun sama jugak, kalau boleh nak bwk semua kan saba :Dkelakarnyer lah kalau time makan tu kuarkan grm ngan sos cili wakakakaka.... patut lah org2 arab sihat2 belaka, saba kena contohiii tau! bagus tuk kesihhatan hihihi... CP ni akak tak pernah cuba lagi sbb budak2 tak makan, kalau nak buat akak pun tak minat sgt inti kasted kena ganti dgn inti lain baru ok :D

    ReplyDelete
  11. mmg sedap yg amat puff ni...aritu buat yg plain aje pon sedap..inikn plak ber filing ngan stoberi camni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...