Tuesday, April 17, 2012

Blueberry Cheese Tart & Tips dari Kak Azita


Assalamualaikum wbt..ohayou...hehhee kt sini masih pagi k....br kul 11....jgn mare arini menu berderet......sebelum kite melangkah dgn urusan2 kite..izinkan kite update lg 1 n3 utk arini yer...ni pon atas permintaan member sbb nk resepi cistat nih....hehe..ermmm sbny ni kali ke 3 buat cistat...sebelum ade try resepi2 lain..yg alex goh dll..tp ntah mcne tercube resepi kt umah kak hasue...resepi dr kak azita zain ni terus rs jatuh cintan cintun..eeehhhh sedapppppp tauu resepi die...kite sgt2 jatuh cinta dgn dienye tart shell..sedapp....pastu kan bile ltk dlm tupperware yg kedap udara kekal rangup..sbb sebelom ni kite pnh buat...bile esoknye tart shell tuh mcm dah lembik sikit....xrapuh....mcm kene terus gune resepi nih lepas nih hehee...sbny kite buat ni bukan laa rajin sgt nk mencistat...tp ottosan ckp...okasan ottosan nk oka buat menu berlainan ari2...kek, dessert, kuih...dll..mak oii.......mcm mak nenek die nyee permintaan ehh....so kite ni ikut ajelaa....kite buat tart ni sbb nk bg kt kawan die yg baru datang ke dubai ni...die budak baru masuk projek ni..sbb die nye wife lom dtg..so ottosan nk anto laa makanan utk die bersantap..ehehe....syukur berjaya jgk cistat dan respon kawan die pon ckp..xcukup..sedap sgt...mcm kedai....waaaa kembang...bkn kembang kt kite..kembang laaa kt empunye resepi ni k.......hehee..ok jom kite layan resepi...mekasih buat kak hasue & kak azita.....mtk halalkan resepi nyee yer...tp gomen ne..kite nye cistat nye lorekan xcantik..sbb kite xcukup filling so terpakse laa pakai kaler purple aje..papepon tetapp sodappppp


Blueberry Cheese Tart
Source:Rossitamz AzitaKitchen
Sharing By: HaSue ~ sue-hasue.blogspot.com


Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :

170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.


Filling :Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
Cara-cara
1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!



Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita.) :
1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

6 comments:

  1. Alahaaaiii Sabar, baru je akak komen kuih ketayap tuh...dah kuar lak cistat ni...adeeeeii, sabaauuu jek laaaa...seriau sikit dgr cis skrg ni..tu pasal makan tart telor jek...ahakss! ^__^

    ReplyDelete
  2. Oh my Godddd, sho cute! ♥

    ReplyDelete
  3. comelnyer.....lama x mengetart...hehe

    ReplyDelete
  4. rajinnya...pagi td kuih ktayap...skrg ni pulak cheese tart...sedapnya...

    ReplyDelete
  5. uwaa pingsannn... bertuah bby dlm perut tu.. saba masak2 ni saba makan ke tak? ke hidang tuk hubby je? tgk gambar kat fb badan saba tak naik pun menten gtiewww...

    ReplyDelete
  6. Salam,

    Terguda sungguh tengoj tart yg comel comel tu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...