Assalamualaikum wbt & salam ari selasa buat semua....kembali bersiaran!...uwaa arini dpt lagik berpoye2 dlm blog..hehehe...kt dubai ni masih kul 6.50 pagi...alhamdulillah mcm byk free aje arini (padahal byk lagik baju nk digosok ..garu kepala!)...subuh sini makin lame makin awal...tandanya dah nk masuk summer laa tuh kan...kt sini subuh 4.30...syuruk kul 5.50...nak xnk kene laa kite tido awal ari2..kalo x..xpasai2 kang subuh terbabas....ottosan plak...dah selamat smpi ofis..waktu keje die 6.30 pagi....haaii...pesal kite duk cite psl waktu aje nih.....huhu....so...bile da bangun awal gile ni..keje da byk beres...boleh laa kite skodeng umah kawan2 semuaa yerkk hehehe....arini bangun2 aje...tetibe terigt kat mak dgn ayah..waduhh rindunyee da 2 bulan x jmp mereka..seyes kalo lepas solat sure menitik air mata...lagik2 da masuk 7 months ni...rase mcm alahai i need them besides me...ari2 call..dgr suare je..terus sebak....sobs sobs sobs...ni pon alahaiiii..banjir kang keyborad nih...rindu lerr kt malaysia...rindu laa kopok leko....rindu laa dgn sata...huhu...nk tgu kite lepas pantang...alahai hari2 duk kire..lmbt lg laa dpt balik malaysia....Ya Allah...berikanlah kesihatan yg baik buat mereka...amin...
cite bab kek kt atas tuh....ermmm sbny kek pisang adalah kek kegemaran mak kite...dulu mak kite buat kek pisang kejap aje..die xmain2 laa gune mixer..kadang2 kacau dgn senduk or pakai blender aje...bile terigt kek pisang....aduhaii kek pisang mak kite kalo siap masak...xsmpi setgh jam da habis...sedap sgt2...tp kali ni..kite xpakai resepi mak kite...hehehe saje nk try test resepi kek pisang gebu dr umah kak ros ni....hasilnye...wow mengancam jgk sedap....siap 2x kite buat...sebiji utk makan2...sebijik lagi utk kawan kite dtg umah kite ni...resepi kak ros sgt mudah...sbb kite lg suke kalo kek pisang pakai oil dr butter..same mcm mak kite...lagi lame simpan lg die moist2 gitu..hehee..ok jgn cite byk2 jom kite tgk resepi yer..mekasih yer kak ros...izinkan kite panjangkan resepi kt sini plak k..
Kek Pisang Gebu
Source: Kak Ros Jintanmanis
Bahan - bahan:
2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur
** saba tambah chocolate chips sbg taburan/hiasan
Cara - caranya:
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.
2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.
3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.
4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.
asslm Sabo...jgn sedih sgt tau...hidup mrantau jarak jauh mcm tu...mmg mudah akan tringt itu ini di tempat sdri yer x...
ReplyDeleteKek pisang tu mmg nmpk gebu...sedap yer...bleh nti sesenang QH cuba pula...
Awalnya start kerja, 6.30 pagi. Nampak gebu kek pisang tu..
ReplyDeleteSalam saba, alahaiii siannyer, akak pun jadi rindu jugak walau takde apa2 isi kat dlm perut huhu.... jap g nak tepon mak akak jugak ada hal :D Kek pisang mmg tak pernah jemu nak buat n makan tp yg boringnya kena makan sendirik huh! bukan kata kek pisang aja, hampir semuanyer kena makan sendirik, tu yg leceh tuu :D
ReplyDeletetengat kat mak, dia ajin sebut dulu dia suka buat kek pisang.. mai tang anak dia, xrajin... hohohoho
ReplyDeletekena jadik rajinla (^___^)chaiyok2 is.. hhohoh
Qasey Honey
ReplyDeletewslm qh..huhuhu perasaan jd anak rantau mmg xsame...kalo same malaysia ok lg..kan...
kek tuh mmg gebu ...xpuas plak tuh bile makan..
hazila..
ReplyDeleteaahhh kak hazila....6.30 am start keje...kuar umah lg laa awal kan...kite ni kalo kt msia 6.30 kdg2 membute lg...gebu sgt kek tuh..hehee
ijayuji..
ReplyDeletewslm kak ika cayang...hahhaa xdek isi dlm perot pon tetap indu kan...da name kite ni perantau..akak dkt lg..kite ni haaa...mak aiii jauh bebenor..hehe kite terbalik plak yer...kite buat aje...xmkn..yg habiskan ottosan...tuh yg die makin mok mok tuh hehee
eeiyss
ReplyDeletechaiyokk yeeeee kene try buat kek pisang ni..mudah sesgt...gebu plak tuhh
Wahhh sedapnya kek pisang gebus tu! Kan bagus kalau dpt capai few slices karang..ehee!
ReplyDeleteWow preggie ker? Congratulations and enjoy your pregnancy...with lots of food..:)
Abt ur query on the lens...I banyak guna Tamron 90mm je for my food shots...its a macro lens tapi memang bagus. Yang 50mm f1.8 tu tgh tidur for now. Keke. This lens can use for both manual or auto focus.
As'salam sabar
ReplyDeleteberbanyakan berdoa setiap masa untuk kedua ibubapa pasti mereka akan sentiasa sihat begitu juga dengan diri Sabar ya supaya kedua2nya sihat juga, Insya'Allah
Kek pisang juga...tadi baru jap mengendeng kat blog Nor secubitgaram..datang sini ada juga terhidang kek pisang ummm...sedapnya
kehadapan mak buyung yg diingati... sudah makan? sudah mandi? sudah tidur? kekekeke
ReplyDeletesini Subuh kul 3 , matahari terbit kul 5. mmg penuh kesabaran bersubuh di tengah2 pagi. ;)
ReplyDeletesalam saba...
ReplyDeletenie kak mas datang bawa lepat pisang..
tuko ngan kek pisang nak..he3
nampak gebuu jerk kek pisang saba tu...
menggoda betoii..
kat sana 4.30 dah subuh...
hmm..awalnya..he3
As salam Saba,
ReplyDeleteRupanye senang je nak buat kek pisangnye ye... nnt Marya nak cuba gaklah... Pandai Sabar deco2 makanan, semuanye cantik & creative! Marya ni ade lah try2 tp ntah kenapa mcm xboleh nak buat mcm kamu ni...hiks...
Jgn sedih ye saba... take care tak elok for ur bb... nnt pantang balik msia ke?
gebuzzz uols punya kek pisang ni...selalu mmg try recipe rose la...
ReplyDeletewpun lambat sampai,akak nak jugak kek pisang setengah loyang..buat nk merasa.hehe...
ReplyDeleteLahai sian dia rindu2an...raya nanti balik kmpung x?(soalan syahdu,standby tisu)
Salam Sab.kat Cairo skrg ni subuh lagi awal 3.40.syuruk pula 5.20.tp awal lah husben Sab masuk kerja...6.30pg. begitulah kitakan bila jauh dr famili asyik teringat...dpt call dengar suarapun jadilah.
ReplyDeletenengok kek pisang Sab tu lembut...enak buat minum ptg....