Thursday, April 26, 2012

Bubur Pulut Hitam


Assalamualaikum wbt..salam hari khamis buat semua.....morning all!...sini masih subuh..tp seyes dah terang benderang mcm tengahari..nmpk mcm makin panas aje dubai skg nih..tetibe rindu dgn ame (hujan)...huhu..harap2 hari ni memberikan seribu keceriaan buat semua..amin...

arini xdek nk bebel byk....sebelom housekeeping dtg..baik kite update cepat2 hehe...kalo x...lame tau nk tgu diorg ni siap kemas....haaii mcm laa umah besar sgt hua hua hua...arini nk tayang menu simple aje...rasenye semua org pandai buat bubur ni...tp xpe kite nk tayang jgk....saje utk rujukan masa hadapan...bkn utk kite aje..anak buat kite....anak kite...cucu cicit kite...biar diorg tau....mak sedara, mak, dan nenek diorg pon tau buat bubur nih..haha...ape la kite merepek ni....ermm sbny nk habaq dulu2 mase kite zaman2 skolah ..zaman anak dara...kite xreti tau masak bubur ni..pernah buat smpi hangus masuk cik tong....sehari umah berbau mcm bnd yg berkerak2..hhahaha...nasib la...sape suh masak tp leh tertido kan...pastu ngade xnk tny mak awal air cukup ke x...maunyelaa hangit..huhu...terpakse laa p carik kedai beli kuih lain nk cover balik..ehhee...kenangan ni masih segar lg dlm ingatan..biase laa zaman budak skolah..harap2 anak, cucu, cicit kite x ikut jejak kite sudah kan..kalo x...yarabi....buruknyee perangaii..hehe..ok jom kite semak resepi la...resepi ni kite amik dr sitiazma dr my resepi...yok kite semak yok...


Bubur Pulut Hitam
Source: Sitiazma ~ myresepi

Bahan - bahan:
  • 300 gm Pulut Hitam
  • 1 keping gula melaka (ikut saiz-ikut suka)
  • 1 tin santan
  • 1/2 cawan gula pasir
  • daun pandan (kalau ada)
  • segenggam sagu (kalau suka) | saba xletak
  • susu segar
  • sedikit garam (hujung sudu kecil)
Cara-cara
  1. Rendam pulut hitam semalaman
  2. Bersihkan pulut dengan menyiram di dalam bekas berlubang
  3. Masukkan dalam periuk, masukkan air lebihkan 2-3 inchi dari pulut. Masak hingga rasa masak.
  4. Masukkan daun pandan yang disimpul.
  5. Masukkan gula melaka dan gula mengikut suka manis masing-masing.
  6. Masak sagu dalam microwave 2 minit, tambahkan ke dalam periuk. (atau mungkin boleh terus masuk dalam periuk?)
  7. Akhir sekali, masuKkan santan 1 tin. Sentiasa kacau sehingga mendidih dan likat.
  8. Siap. Bila makan, sila tambah susu segar sedikit. Kalau terlebih pekat, anda boleh tambah susu segar semasa makan.

13 comments:

  1. Waaa...lama tak makan bubur nih... cantek...

    ReplyDelete
  2. wah Saba...rajinnye buat bubur pulut hitam tu...QH suka sgt makan bubur ni...tp biase beli aje la...buat xpenah lg...bleh la nti cuba jugak...nampk pekat tu...slurppp

    ReplyDelete
  3. Salam saba! tumpang makan pulut hitam kat sini ya, akak nak g sekolah jap lagi :D nanti akak bg durian campak dlm bubur itam tu ya :D

    ReplyDelete
  4. Salam,
    Nampak bubur pulut hitam tiba tiba teringin nak makan bubur kacang durian. Boleh gitu?

    ReplyDelete
  5. sedapnya saba! lma betul x mkn ni. cantik siap rabu2 gitu. hihi..

    ReplyDelete
  6. Gee..

    Kak gee....haa kene cepat2 buat tuh hhehee

    ReplyDelete
  7. qasey Honey..


    hehe lepas ni kene buat laa kan..no beli2...heheh bile buat lg puas hati..sanatan pekatnyeee..

    ReplyDelete
  8. ijayuji..

    wslm kak ika cayang haha mai laa campak skg..da lame xmkn durian ni...kt thai ade musim durian lg ke skg?

    ReplyDelete
  9. hazila..
    wslm kak hazila...hahha xpelaa asal bubur....lega anak tekak dan usus pert kalo pekene bubur petang2 kan ehhee

    ReplyDelete
  10. Asmara...

    hehehe kt nihon ade x pulut hitam kak as? kene carik cepat2 tau..hehee

    ReplyDelete
  11. Asmara...

    hehehe kt nihon ade x pulut hitam kak as? kene carik cepat2 tau..hehee

    ReplyDelete
  12. salam kenal... cantiknya decoration bubur pulut hitam tu... mesti sedap.

    ReplyDelete
  13. FnF Simple Life

    wslm..salam kenalan jgk yer...hehe simple aje tuh...mekasih ye sudi follow

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...