Assalamualaikum wbt..konichiwa minna san...selamat petang..lewat dpt bersiaran arini...ehehe...arini kan..ade projek buat mee kuning...sbny kawan saba kt sini da bpe kali ckp dah bosan asyik mkn nasi je...hajat die sbny nk tempah mee kuning dgn saba...tp kesian kt die..saba gagahkan diri buat mee kuning dr kul 6 pagi till 11.30 am..muahaha.....dasyhat kann...seyes mmg mencabar iman sbny buat mee tadi...sbb sekilo...saba buat sorg dan saba plak xcukup dulang besar nk ltk mee yg dah diegelek tuh....apelg...agak tensen bile tgk mee melekat2 sbb sebelom ni buat mee nmpk cantik aje..tp alhamdulillah bile da rebus ltk minyak sikit...mee tuh ok aje laa....arap2 kawan saba berpuas hati...ape yg saba boleh bantu...saba try usahakan selagi termampu...hehehe..dah lepas buat mee...tetibe ottosan plak ckp nk mkn kuih bengkang adoiiii saba je ottosan nih...br je mkn bengkang....sbny saba da muak berbengkang...die plak mmg feveret bengkang..last2 saba mtk tukar buat kek pisang..so 2 pjek berjaye disiapkan...kek pisang masih dlm oven....utk dinner plak....fffuuuuuuhhh tetibe mak buyung rase nk fffiiingggsaaaannnnn daaaaaa hahahahaha.....xpela..dmei suami..kesian jgk kt die...nk makan sedap2..selagi termampu..jgn terberanak kt dapur sudahh kann nauzubillah...
berbalik cite psl donut....ermmm da lame kite tak mendonut sbny...kelmarin tetibe blur xtau nk buat kuih ape....buntu duk pk....last2 yg terlintas donut...waaa rindu jgk sbny nk makan donut..sbb last mkn donut 2 bulan lepas..peerrghhh kalo kt malaya...xpyh susah2..tunjuk aje kt kedai kan....huhuh...utk kali ni saba buat donut kentang...mmg da sedia maklum kann donut kentang sure gebu gebas...lembut..dan mcm2 lagi laaa kann hehee...tp bile da siap donut ottosan plak tetibe ckp..xnk ade gula...waduh...sabo je...die nk mcm big apple ade coklat...haaiii bini nasib masih ade vitamin r...tp sbny kite pon lg suke kalo ade coklat cenggini....hehee..ok jom kite semak resepi yer..mekasih kak ros di atas resepi ni...mtk halal k..
Donut Kentang
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
Bahan-bahanya
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
( susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)
Caranya:
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..
Untuk Hiasan :
200g Chocolate masakan - cairkan dgn cara double boil kemudian salutkan pada donut mengikut kreativiti masing masing.
Assalamualaikum,
ReplyDeletecantiknya donut kentang.... mesti anak-anak suka ni...
Amie...
ReplyDeletewslm kak amie...hehehe mekasihhh bkn anak2 je kak amie..apak anak paling suke yg cenggini hehee
donuttt.. sukar dilepaskan.. eh dah brapa bulan dah? dah nak due ke? jangan ko sabar karang ado yang etrberaanak kat dapor karang ..hehehe.. take care no
ReplyDeleteizahdaut..
ReplyDeletehahah kak izah...ratu donut jgk yer....due kite bulan 7..tp da nmpk sarat giler dahh hehehe..jgn leerr terberaanak kt dapo...kot2 turun kt baby nk jd chef plak kang hehe