Monday, April 23, 2012
Grape Mousse
Assalamualaikum wbt...salam sayang dr saba buat semua yer...da lame rasenye x bersiaran...almaklumlah kan.....mak yung makin lame makin busy dan penat...kalo weekend mmg kite lgsg xberkesempatan utk bukak blog...curik2 pandang tuh ade la...selalunye weekend adalah masa utk masa saba dgn suami...slunye weekend ni kami habiskan masa beli brg dapur kt fish market or kdg2 bile free masa utk jalan2 di dubai ni..ermmm kt sini xdek laa jalan byk tmpt pon..slunye tawaf shopping mall ade la...almaklumlah sini transport agak terbatas....hehe..
arini saba rs xdpt nk gomel byk2...sbb masih byk kerje menanti...tp saba nk share 1 menu best...desset ni saba br aje buat smlm....mmg licin uols...sedap..da lame rasenye sb tak mendessert..ni pon atas permintaan en suami...bile buat mmg seyes xcukup utk kami berdua....sbny saba dpt resepi dan idea dr COOKPAD...ni laman web masak2 ngr Jepon....bg yg faham kanji bhs jepon sure dpt faham...tp saba ni buat2 faham hahah dan mtk pertolongan en suami....utk resepi kali ni..saba olahkan sedikit resepi dia ke dalam bahasa melayu..harap2 kawan2 dpt faham la yer...ok jom kite semak resepi k..
Grape Mousse
Resepi Asal : nyonta ~ cookpad
Bahan - bahan :
Utk Mousse Anggur:
200 ml Jus Anggur
30 gm gula halus
80 gm yogurt ~ saba pakai yogurt perisa anggur
120 gm fresh cream
5 gm gelatin halal
Utk Jelly Anggur:
200 ml Jus Anggur
3gm gelatin
5 gm gula - jika suka
Hiasan - buah anggur segar
Cara - cara:
Utk membuat Mousse:
1.Putar fresh cream sehingga kental ( letakkan satu mangkuk ais di bawah mixing bowl ). Kemudian sejukkan ke dalam peti ais.
2.Kemudian panaskan jus anggur bersama gula.Kacau sehingga gula larut dan masukkan gelatin..Kacau rata supaya gelatin tidak berketul - ketul.
3.Seterusnya,dengan menggunakan kaedah no 1. masukkan mixing bowl ke dalam bekas yg berisi ais..kemudian masukkan yogurt. Kacau sehingga sekata dan tidak berketul2.
4. Apabila yogurt sudah sebati, masukkan ke dalam cup mengikut citarasa ( cara saba buat layer2 dgn jelly)
Utk Membuat Jelly Anggur:
1. Panaskan jus anggur sehingga mendidih, tambahkan gula dan kacau sehingga larut.
2. Masukkan gelatin dan kacau sehingga tidak berketul - ketul.Ketepikan.
Utk layerkan jelly:
Saba masukkan 2 sudu mousse anggur ke dalam setiap cup kemudian sejukkan ke dalam peti selama 10 minit, kemudian layerkan dgn 2 sudu jelly anggur dan masukkan ke dalam peti ais utk mengeraskannya. Ulang proses sehingga habis.
Utk lapisan jelly terakhir, saba potong anggur segar dan masukkan di bahagian paling atas utk memberikan rasa anggur ke dalam dessert ini.
Kemudian sejukkan kesemua cup selama 2 jam dan enak di nikmati ketika masih sejuk. Selamat mencuba.
Labels:
dessert
Location:
Dubai - United Arab Emirates
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
wow Saba...kecur tliur tgk Grape Mousse tu...bleh tiru ni...hehehe
ReplyDeleteQasey Honey...
ReplyDeletehehetiru jgn xtiru k....
sedap nya saba..heheh...
ReplyDeletetunggu 夏 dulu baru best bikin
ReplyDeletenow cuaca x menentu lagik
kejap sejuk kejap panas
but mmg oishii sou la
Jiej..
ReplyDeleteEHEHHEE mekasih nnti boleh cube k
Lady Ayu..
ReplyDeleteheheh betul2...sini sbb panas tuh kene carik dessert aje tuh..
cuaca kat sini semalam & hari ni panas sesangat... kalau dpt dessert mcm ni mesti sedap... sure segar je masuk tekak.. hihi... tp dah tercongok kat opis ni.. takde maknanyalah nak buat dessert bagai... telan air liur ajelah tk dessert yg saba buat ni.. hihi....
ReplyDeleteMadihaa akak Ratna
ReplyDeletehehehe balik ni wajib buat tau kak madihaa...sedap penyejuk anak tekak...
Salam saba! akak pun suke masuk cookpad website dia org tp sajer2 jerr sbb suke tgk resepi kat sana :D kat sini panas suhu lebih kurang 36 celcius mmg panassss ya amat! kalau keluar mcm kena panggang gituuu, tak sanggup betul nak buat aktiviti outdoor tp budak2 dah sekolah kejap2 kena antar tuition, lain2 waktu pulaknyer huhu... masuk list dulu menu ni tunggu lori grape tergolek akak g kutip :D
ReplyDeletewahhh sedapnya kalau dapat mkn masa cuaca panas ni...tunggu summer nanti boleh cuba.
ReplyDeleteWaaa..sejuk dan nyaman lalu kat tekak ni..satu mug utk Rahel ye..
ReplyDeletesalam saba...waaaa...semestinya yummy..tgk berlapis2 pon dh tau...sedapnya...akak pon cam ika tggu lori anggur terbalik lu br buat!
ReplyDeleteSalam kenal orang jauh di sana..
ReplyDeleteSedap2 semua masakannya dan cantik2 pula tu..
Mesti En abang sayangkan..Apa yg dia hendak makan isteri blh sediakan..
Bestnya byk merantau mesti luas pandangan..jangan lupa org di sini ye!