Thursday, April 17, 2014

Terima Kasih Majalah Jelita April 2014 & Kongsi Resepi

Assalamualaikum wbt ...salam sayang semua...alahaaiiii rinduuuuuuuuuuu...lame xberceloteh kt sini....ade yg nk join saba tiup habuk secara berjemaah...ermmm habuk ni bkn sebarang habuk dah...ni spesis habuk kayu yg boleh tumbuh kulat hijau da nih hehehhe.... ape khabar semua?? harap semua sihat2 hendaknya k....maafkan saba da lame xbersiaran dan meninggalkan blog sepi tanpa berita.... gomen ne! lappy saba sejak 2 menjak ni ade problem plak..huruf a xle nk kuar...ni ntah mcne laa lps subuh td tergerak hati nk godek2 sikit..pasti korek pki skru kt keyboard..yeayyyyy da dapat.....alhamdulillah...hehehe....

Alkisahnya da lame nk masukkan n3 terus tergendala...nk gune hp saba mmg fail laa nk naip panjang2 kt hp...sbb nk pegang hp lelama pon susah ..biase laa yat da beso ni...hp mama ni yat unye tauu hehehe....dikesempatan ini saba nk ucapkan terima kasih byk2 buat Majalah Jelita keluaran APRIL kerana sudi memilih blog saba sbg blog review...xsangka plak terpilih and tup2 tgk kak Norashikin tagg saba kt fb..syukur..kerana tanpa majalah Jelita apelah yg ade dgn blog ini....saba rasa masih belum terlambat utk dapatkan di pasaran...jgn lupa yer.....


Dikesempatan ini juga saba nk ucapkan terima kasih buat kongsi resepi...salah satu medan utk blogger mempromote blog...tanpa kongsi resepi siapalah blog ni skg....alhamdulillah...sejak menggunakan kongsi resepi..blog shiawasemrsbangpek semakin dikenali...psl traffic...ermmm alhamdulillah ari2 mmg bz..mendapat sambutan dan alhamdulillah mencecah ribu riban....syukur.....
diharapkan kawan2 yg mempunye blog gunekanlah medan kongsi resepi ini utk membantu kerana...byk manfaat yg kite perolehi disamping dan berkongsi resepi dgn cara yg lebih sihat.....jutaan terima kasih kongsiresepi!...saba suke sbb admin konsgi resepi mmg sgt friendly esp klo tny soalan pasti email akan dibalas...dan klo dulu2 saba xreti sgt gune since pki lappy cabok aje..kdg2 gambar xkuar..mesti admin akan send email bgtau ape masalah....syukur...smg Kongsi Resepi terus berjaya dan glemer di masa akan datang....

Akhir kata......sebelum saba mengundurkan diri.....jutaan terima kasih kpd pengunjung blog shiawasemrsbangpek....tanpa anda siapalah blog ni...maafkan saba kerana xdpt membalas semua komen dan followbalik blog korang..insyaallah dikesempatan yg terluang nanti saba akan cube...buat masa skg....blog akan diupdate jika ada masa terluang...memandangkan saba skg berada di kampung....maka alat2 kelengkapan memasak..kamera saba xbawak balik...umah di KL plak dlm catuan air..so imaginelaa mood nk masak terus merundum klo duk sane...insyaallah jika diizinkan Allah..kite akan berjumpe lg dgn resepi yg terbaru.....amin......take care semua...cayang korang!

Thursday, March 27, 2014

Nasi Mandhi/ Nasi Arab


Assalamualaikum wbt...salam khamis buat semua....semoga ceria ceria selalu k...da lame x bersiaran...ermm bz teramat2lah sekarang hehe...smpi nk jenguk blog pon xsempat..minggu depan insyaallah akan bercuti lagi..adoii bile nk update blognyee kan hehe....alasannnn je kannn

ermm beberapa hari lepas kite baru dikejutkan dgn berita kehilangan pesawat MH370...ended di Indian Ocean....Innalillah...sbny agak terkajut dan xsangka ttg berita ni..yela mcm xlojik pulak...tp kite kene terima qada dan qadar Ilahi....kalo da KUN FAYAKUN....maka jadi jadilah kan....bermungkinan itu kehendakNYA ....byk sbny hikmah di sebalik misteri MH370...ade yg baik dan ade yg xbaik..yg baiknye saba tgk masyarakat bersatu padu mendoakan keselamatan penumpang..yg xbestnye mcm biasala kan..manusia..bab nk cari publisiti mcm2 laa depa duk buat...teori itu laa teori inila...dan ade jgk kejadian yg manusia yg jenis xbersangka baik.....aarrghh ni kang masuk hal peribadi plak......da name manusia kan..rambut je same hitam...tp hati lain lain....ade yg jenis bile ckp...senang terime....alhamdulillah..itu satu magik dan sab tabik...tp kalo yg jenis cepat melatah..ckp sikit aje sbny xbermaksud ape2 dahhh melatah mak minah dan assume bukan2....bagi saba da jadi mak org..besar panjang dah pon...buat ape laaa nk beremosi situ sana sini dan membuka pekung di dada..haiii macam2..kang kuar tazkirah kang baru tau..hehhe..
ok la malas nk ngomel panjang2....ade yg melalut ntah ke mane nnti kang....nasi arab ..ermm buat ni sbny sbb tersgtlaa rindu DUBAI..klo dulu nasi arab main call aje pastu 10min delivery dtg...yela kan...kedai nasi arab depan hotel aje..NAJD RESTAURANT...tuh plg dkt dgn Hyatt Regency Dubai...seigt saba makan nasi arab adalah paling nikmat sbb xmuak...healthy dan mudah...dulu slunye order CHICKEN MADZBHI...MADZBHI ni maknenye ayam tuh dipanggang kot...klo ikut diorg ckp la...die di panggang atas dapur arang...klo mandhi ni kite bakar dlm oven je kan..tp kalo madzbhi die ayam ni mmg nampak ketara laa kehitaman arang die tuh....hehe rase ermmm tentula air tangan org arab mmg sedap...sehitam2 ayam pon masih lg nikmat utk diratah...bg saba laa hehe...

ermm resepi ni saba cedok dr umah kak zaliedana..hehe..klo tgk fb akak...mesti terpaku dgn nasi2 arabnyee hehe ... dan xlupe juge kak noormasri dan kak raidah..mekasih dan mintak halal semua yer...

NASI MANDHI/NASI ARAB
Bahan-bahan: 
3 cawan beras basmathi PUSA -dicuci dan direndam selama 20 min
4.5 cawan air rebusan/stok ayam - atau kuantiti air mengikut jenis beras
garam jika perlu sbb stok/rebusan ayam dah letak garam
sedikit zaffran -akak guna pewarna kuning ~ saba pki saffron

Bahan utk menumis:
 
1 sudu besar minyak sapi
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Kulit Kayu Manis n bunga lawang
3 ulas bawang merah - dimayang halus
1 ulas bawang putih- dimayang halus
1 in Halia ~ saba letak
2 Helai Daun Pandan Disimpul~ saba letak
2/3Pokok Daun Ketumbar~ saba letak

Cara membuat:
Beras dicuci kemudian ditoskan
Panaskan minyak sapi dlm periuk. Masukkan bahan tumis
Goreng hingga naik bau/kekuningan
Masukkan stok ayam, apabila didih masukkan beras.
Tanak hingga kering, kemudian masukkan pewarna kuning. Biarkan seketika
Kemudian gemburkan nasi guna garpu
Sedia dihidangkan bersama lauk pauk

Stok Ayam (utk masak nasi)

1 ekor ayam saiz sederhana- dipotong 4
2 inci halia - diketuk
1/2 sudu kecil serbuk zafran (ganti kunyit je)
1 sudu kecil lada hitam biji
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil buah pelaga
1/2 sudu kecil cengkih
2 helai daun Bay
garam secukup rasa
air secukupnya (supaya ayam tenggelam)

Cara membuat:

Rebus ayam selama 45 minit bersama bahan2 diatas.
Kemudian angkat dan toskan ayam. Tapiskan air rebusan utk masak nasi.


Ayam Panggang

Bahan Perapan:
1 sudu teh zaffran - akak ganti dgn skit serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk rempah kabsah (lihat bawah utk resepinya)
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
 
1 sudu kecil garam
Aluminium foil utk balut/bungkus

Cara membuat:
Ayam yg telah direbus tadi dilumurkan dgn bahan perapan.
Letakkan atas aluminium foil, balut kemas2.
Bakar dlm oven selama 1 jam pd suhu 180C utk menghasilkan ayam yg lembut.

Sos Salata
Bahan-bahan:

2 biji tomato
1/2 biji bawang besar

2 biji cili besar
5 tangkai cili padi
sedikit daun ketumbar
sedikit garam
Jus dari buah lemon.
Gula secukup rasa

Cara penyediaan:
Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja.
Jangan sampai terlalu hancur.

HomeMade Rempah Kabsah  
Sumber : Resepi Raidah
 
Bahan - bahan:
1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit

Cara penyediaan:
1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.

Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa.
Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.

Thursday, March 20, 2014

Apple Roses Tart


Assalamualaikum wbt...salam sayang semua...hari khamis bru nk bersiaran....punye laaaaa lambat mcm siput sedut! kaannnnnnnn ...haha ape khabar semua? harap semua dlm keadaan sihat dan ceria2 selalu yer.....mood mgu mmg sungguh ke laut china selatan.....mcm laa join misi mencariMH370 kan padahal tgk info dlm tv je pon....hahaha...mcne laa nasib MH370 ni yer.. da 13 hari menghilang mcne laa nasib pesawat tuh....penumpang2 dgn crew2 kt dlm tuh ntah makan ke idak.....kesian plak saba rase.....kalo laa diorg semua selamat pkr plg saba sedih....2 org baby tuh...cukup ke x susu die...makan mcne..nk tukar pampers diorg adoii mmg xle nk dipk dek akal ni......
 ramai yg bertanya ke mana saba menghilang xde pape update lg mgu nih... alhamdulillah time acih kpd yg sudi bertanya...saba sedikit bz dgn keje harian....erm duk tgh seronok mengajar yat belajar...even ckp pon mcm ckp dgn ayam dan itik tp bile dgr yat da pandai bertanya....mama ape? ape yer....adoii seronok plak rase dihati nih....hehe....
an apple a day keeps the doctor away...ermmm makan la apple selalu yer...hehe even saba bkn penggemar sgt apple tp klo kdg2 tuh makan best jgk kan...hehe ...sbny saba buat apple roses tart ni sbb nk habiska stok apple.hahhaa si dayat tuh klo apple2 ni kureng....lg suke buah pear dan peminat tegar anggur...klo dpt anggur sekilo pon tang2 jugak habis hehe... dlm duk terpk mcne nk habiskan apple ni saba terigt psl buku pies&tart martha stewart yg saba beli kt big bad wolf arituh...ermm tp die pki buttermilk...saba ni da laa kekurangan stok susu....maka....kne laa curik2 idea tambah itu ini sikit....maka jadiklaaa apple roses tart versi sesuka hati ni hehhee...
oklah rs mcm panjang plak n3 arini....yela da lame sgt x membebel..hehe...idea asal utk tart ni saba cedok dr buku martha stewart .... tak silap...nama resepi tuh buttermilk  cream tart apple roses...heermmmmm siap hafal tuhh haha klo silap boleh gugel yer....tp disebabkan malas nk buat buttermilk dan so saba amik resepi dr che mat gebu..iaitu resepi fresh fruits tart..tp versi apple aje... hehe penyediaan masih sama cume...utk buat apple roses tuh.... kne kupas pakai peeler..utk lebih nipis dan cantik...pastu kne masak air,gula dan lemon utk bg apple tuh lembut dan mudah dibentuk...ok kite semak resepi yer.... mekaceh che mat! ijin kopipes kt sini ehhh...tp versi derhaka gitu hehehehhehehe

APPLE ROSES TART
Sumber resepi: Che Mat Gebu
 
BAHAN KULIT TART:
150 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
25 gram gula aising, diayak
70 gram mentega sejuk, didadu kecil
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD:
1 cawan susu segar
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 1/2 camca besar gula halus
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega

APPLE ROSES:
3 biji buah apple
2 sudu gula halus
sedikit perahan lemon
750ml air


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KULIT TART :- Gaul tepung, gula aising dan mentega sejuk hingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti, guna hujung jari saja. Tuang esen vanilla dan masukkan telur sedikit demi sedikit dan digaul hingga menjadi doh. Rehatkan sekejap. Sediakan acuan tart, ambil doh tadi sebesar duti 20 sen dan tekan dalam acuan tat dan bentukkan mengikut acuan tadi dan kemaskan. Buat hingga siap, cucuk sikit degan garfu pada dasar doh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Biar sejuk sebentar dan keluarkan dari acuan. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.
  2. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk. Kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak atas api kecil hingga kastard pekat, kacau selalu. Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau rata dan ketepikan sebentar, biar sejuk sedikit.
  3. UNTUK APPLE ROSES:-  Masak air, gula dan lemon sehingga mendidih..jgn terlalu mendidih yer..dgn api sederhana aje.... Sementara itu, potong apple senipis yg boleh..lagi bagus kalau gunakan peeler kemudian masukkan ke dalam air yg di masak tadi...biarkan selama 10 minit dan jgn terlalu lama..nnti apple akan jd terlebih lembik dan masak plak... Kemudian, toskan dan  susun hirisan apple mengikut bunga ros dan boleh dihiaskan di atas tart tadi....Sejukkan tart dan sedia dinikmati..
 

Wednesday, March 12, 2014

Strawberry Tiramisu


Assalamualaikum wbt.. salam sayang semua..ape khabar? semoga dlm keadaan sihat semua k..erm negara dikejutkan dgn berita kehilangan pesawat MH370...dalam hati saba..Ya Allah ujian apakah ini? walaupon pkr ini tak terjadi pd saba dan ahli keluarga terdekat..tp kesedihan tetap terasa....ini kali pertama kejadian yg penuh misteri berlaku..arini genap 5 hari...Doa dan harapan saba smg ade khabar berita yg baik utk hari ini...sama sama kite doakan....

pengalaman saba menaiki pesawat MAS...ermm saba menggunakan MAS sejak dr zaman universiti lagi..yerla menuntu ilmu nun jauh di Labuan...menuntut saba utk menaiki flight dikala menimba ilmu dan pulang ke kampung...boleh kate dr zaman belajar sampai laa sekarang boleh dikatakan pengangkutan utama bg saba...ye laa kan lepas kawen plak byk merantau...oleh itu byk pengalaman pahit manis ketika menaiki pesawat... bile dikhabarkan dgn berita MH370...saba masih igt la pernah menaiki pesawat utk balik ke JEPUN ...tahun 2011...mase tuh nk turun ke OSAKA...saba still remember the pilot's name was KAPTEN ZAHARI SHAH...he never told the full name....but whenever is saw this news and i search all information about him esp about his video on Youtube ...ermm saba still igt laa pernah menaiki pesawat yg kapten bawak...n then dari KL-Kuantan pon dgn Kapten tu...saba igt sbb ape...lps kuar dr flight...pilot tuh keluar n greet pd penumpang have a nice holiday yela mase tuh pg musim sejuk...bile saba tgk gambar n suara die( suara mmg best giler...) hati saba sgt222 sedih...
sama-sama kite doakan semoga pesawat dapat dijumpai dan penumpang2 dlm keadaan selamat k...bile teknologi sudah tidak mampu memberikan jawapan...HANYA ALLAH TEMPAT KITA BERSERAH.... peristiwa ni pada pandangan saba memberikan seribu hikmah kite kpd rakyat Malaysia utk lebih mendekatiNya mungkin kita semakin lalai dan alpa....smg semua dlm keadaan selamat...amin..

oklah berbalik kpd resepi...sbny saba teragak2 nk update blog...yelaa org duk dlm kesedihan kite duk tayang makanan....keluarga yg ditimpa musibah belom tentu dpt makan kan....harap kawan2 jgn salah anggap k....saba update arini sbb nk hilangkan mengantok dipagi subuh nih....smg ia bermanfaat yer..
tiramisu ni sbny saba buat smlm...citenye terbeli korea strawberry..waduhhh xsangka strawberry dr korea manis gilerr dr biasa...bile da rs mcm sayang plak nk biar kang ade jd kecut..so cepat2 godek resepi..dlm otak ni terus jd tamak...hadoii mcm2 nk buat..tp bile terigtkan pnh makan strawberry tiramisu kt nihon dulu cepat2 godek resepi..mule2 igt nk gune resepi dr pook dailydelicious...
Tiramisu de fraises: Strawberry Tiramisu tuh..tp alamak Crème de fraise yg dlm resepi tuh mmg takdak dan saba xpasti halal ke tak....so jgn serabutkan kepala....saba amik idea hiasan dr dailydelicious dan resepi saba amik dr kak Rabiatun (resepi asal Blueberry Tiramisu) dan kak Nor secubitgaram...hahaha nilaa hasilnya......idea hiasan dan resepi semua cedok dr orang...ampun yer...saba mmg teringin bebenor nk baut dessert cantik2 mcm pook dan bile try ermm xla sesusah yg disangka..kene lebih teliti dan kemas ke lemah gemalai gitu hehe...thank u all for the recipe and for the idea....arigatou gozaimasu!

Strawberry Tiramisu

Bahan untuk syrup:
150 g strawberry filling + 5 biji strawberry segar ~ diblend kasar
80ml air suam
2 tbsp gula ising
sedikit parutan kulit lemon

Bahan2 lain:

250g cream cheese ----> saba gune mascarpone
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ shiffted
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah strawberry segar

Cara:
1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Kalau nak buat asing2 cup by cup mcm Tun pun boleh..lagi senang nak serve. ye dak :-)

* K.Nor guna whipping cream aje sbb tak ada stok whipped cream, jd K.Nor letak 250 whipping cream
** dlm adunan syrup tu K.Nor tambah 1 sudu kecil gelatin (halalgel) dan panaskan kejap atas api (selepas dah bancuh semua bahan2) tu supaya gelatin tu larut (saja letak nak kasi syrup tu tak cair sgt)
*** biskut tu K.Nor celup sekejap dlm air bancuhan nescafe sebelum letak dlm cup

-----> **Cara Saba:
* Saba sediakan syrup dan saba masukkan sekali strawberry yg diblend kasar...
* Kemudian saba celup biskut lady finger ke dalam syrup dan patahkan dan susun ke dalam cawan
* Saba lekatkan beberapa biji strawberry di dinding cawan sbg hiasan (tekan jgn smpi pecah plak strawberry tuh yer...tekan ala2 manja gitu...)
* Kemudian lapiskan dgn cream cheese dan letakkan sedikit lebihan syrup tadi.....hiaskan mengikut citarasa..


Thursday, March 6, 2014

Devil's Food Chocolate Cake


Assalamualaikum wbt...morning semua.. da breakfast? ke ade yg masih tercari2 resepi nk bf ape? ermmm ke ade yg terliur kek kt atas nun dan rase nk buat makan utk bf? hehe....saba pon sbny terliur bile tgk balik kek ni....alahai rase rugi baru mencube..rasenye da dkt setahun lebih xbuat DFCC nih....klo nk cite kesedapan kek ni.....ermm esok pon xhabis...mmg sedap giler laa


oklah saba xnk cite byk arini..jom kite semak resepi ni yer..resepi ni saba kopipes dr kak ita....dan rujukan dari kak yatie...kak ayu.......dsb....mekasih kpd semua yg menyumbang resepi ni k...jom kite layan resepi...selamat mencube!

DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
By: Shelly Kaldunski book on Cupcakes
Rujukan :Kak Azlita , Kak Yatie, Kak Ayu

Bahan Kek Coklat
2 cawan tepung gandum
1 / 2 cawan cocoa powder
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 / 2 sudu kecil garam
1 / 2 cawan gula pasir
1 / 2 brown sugar
125 gm mentega
2 biji telur gred A
2 sudu kecil vanila ekstrak
1/2 cawan buttermilk-(buat sendiri guna 1/2 cawan susu ditambah dengan 1 sudu kecil cuka dan rehatkan selama 10 minit).
1 cawan air suam

Panaskan oven pada suhu 170C
Sediakan loyang ukuran 9 inc.
Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.

Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan.
Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan-bahan  kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cecair (buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.
Terakhir masukkan vanili estract.
Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting
125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon
1 sudu kecil paste lemon ~ ita tambah

Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.

Chocolate Ganache
100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
sedikit garam ~ ita tak letak
1 sudu besar golden syrup ~ ita tambah
1 sudu teh paste vanila ~ ita tambah

Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair
Angkat dan sejukkan

Melapis Kek
Tunggu kek benar-benar sejuk
tuangkan cream cheese frosting atas kek dan ratakan. Ita masukkan dalam piping bag dan paipkan atas kek.
Simpan dalam peti ais sebentar hingga cream cheese mengeras dalam 20 ~ 30 minit
Tuangkan ganache coklat atasnya
Hiaskan kek mengikut kreativiti.
Simpan semula kek dalam peti ais hingga ganache mengeras

Untuk memotong kek yang menggunakan cream cheese.
Celupkan mata pisau dalam air panas atau boleh juga panaskan mata pisau atas  dapur.
Lap mata pisau dan potong.


DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
By: Shelly Kaldunski book on Cupcakes
Source : Cakeworm
 
1 cup all purpose flour
1/4 cup cocoa powder
3/4 teaspoon bicarbonate soda
1/4 teaspoon salt
1/2 cup granulated sugar
1/2 cup brown sugar
65 gram butter
1 large egg - size A
1 teaspoon vanilla extract
1/4 cup buttermilk (homemade: 1/4 cup milk added with a few drops of distilled vinegar leave to rest for about 20 minutes
1/2 cup warm water

Methods
Set your oven at 170C (i set mine at 160C)
Prepare your cake tins, I used my casserole.
Sieve flour, cocoa powder, bicarbonate soda, salt, and set aside.
Beat butter with sugars until light and fluffy, add eggs.
When all well incorporated add the dry ingredients (flour, cocoa powder etc) and alternate with liquid ingredients (buttermilk + warm water) in three portions, last incorporate the vanilla extract.
Bake for about 30 minutes or until just cooked

Cream Cheese Frosting
250 g Philly cheese (i made only half-125g)
125 g butter (i use about 60g)
1 cup icing sugar (i used 1/2 cup)
1 teaspoon vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon, to rid the cheese taste (i didnt put)

Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.

Chocolate Ganache
200 ml double cream with at least 30% fat content
250 g dark chocolate, chopped finely
a pinch of salt

In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate and salt and stir, when all chocolate is melted, remove from the heat and continue stirring until all well mixed.

Wait for the cake to cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top.


Wednesday, March 5, 2014

Rosemary Grilled Chicken (Ayam Panggang Rosemary)


Assalamualaikum wbt...salam sayang semua...ape khabar ..harap semua sihat2 ok....musim jerebu skg ni...mesti jaga kesihatan tau...banyakkan minum air...skg ni nk kuar umah pon xbest...bukak tingkap lgla...jemur baju ermmm bau mcm asap...lately byk hutan terbakar...mcm kt umah saba ni 2 mgu lepas ade hutan terbakar... byk hari jgklaaa rs mcm sakit dada xle nk bernafas..... harap2 cuaca panas skg ni semakin berkurang....kite doakan yer...


da dekat seminggu tak bersiaran...mood mmg ke laut giler2...ermm tp memikirkan minat dan sayang dgn blog...ku gagahkan juaa hehe...ade jgk kekadang mcm da malas nk melayan aktiviti blogging..tp bile fikirkan minat dan ade jgk sedara mara dan kawan2 gunakan blog ni sbg rujukan...Alhamdulillah saba rs teruja dan terima kasih kerana sudi mengjenguk kt sini...yelaa blog sekangkang kera...harap2 blog ni akan dpt dijadikan rujukan hidayat kelak....amin..


oklah arini kite layan menu mgu lepas yer... nk mintak ermm alamatnye kene jilat gambar jelaahhh ihihihh... tetibe anak tekak nk makan grilled chicken...erm bile try resepi...alhamdulillah mmg sedap gilerr...saba makan ratah mcmtuh aje...2 thumbs up saba bg..saba suke sbb bau rosemary tuh mmg menusuk kalbu...tp makan dgn nasi panas ermm laju jee makan..hehe...okla resepi ni saba cedok dr blog kak wana potretkasih..mekasih kak wana...izin kopipes kt sini plak yer...


ROSEMARY GRILLED CHICKEN (AYAM PANGGANG ROSEMARY)

Bahan-bahan:
1 ekor ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa
2 sudu besar jus limau
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carot
sedikit mentega

Cara penyediaan:
1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk  perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam.
7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.



Thursday, February 27, 2014

Talam Roti Paun


Assalamualaikum wbt....salam sayang semua...daaaa khamis....mcm rs baru je ari isnin..hahha..da sarapan semua? haaa saba jgn tny laa masih lg buntu pk nk sarapan ape..yela name pon bkn peminat roti...saba slunye terus brunch gitu....sbb tuh xpk utk sarapan yg mewah2...utk yat ajela saba sediakan sarapan..lunch ..snack dgn dinner...pitam kan....ni semua pengaruh dr doktor kt Dubai..hihi...nk salahkan doktor jgkkkkk kan..keke...


Alkisahnye tak terpk pon nk menalam... dlm otak sbny nk mengekek atau mengepau...adoii tatabahasa reka sendri gituu...tp sbb roti masih ade byk lagiii ermmm talam roti paun ni ajelaa yg jd penyelamat...hih...sayang klo nk buang roti tuh...tp bile da buat ni..syoklaa plak...xdeklaa susah sgt  mcm nk buat kuih kaswi gitu....bile da buat jatuh cintan terus dgn resepi ni..ermmm sedappp uols..


resepi kuih talam ni glemer sekitar 2011 ke 2012...ermm saba rase mcm mase mule2 aktifkan balik blog tuh..tp kite aje yg ketinggalan ketapi....org lain da sampai ke mane dahh kite baru smlm nk cube..hehe..yela bukan ape mase saba duk Japan dulu xdek pengukus yg best sbb mmg xbwk byk brg...bile kt Dubai..terus terlupe resepi yg mantap ni aduhhh ape nk jadik kan...nasib pulang ke pangkal jalan....baru tau byk resepi kuih2 melayu yg best dan mudah.....rugi2..


oklah resepi ni saba kopipes dr umah kak yatie..heheh ratu kuih talam tuh...kagum dgn air tangan kak yatie...mcm2 resepi kuih talam kak yatie kongsikan...erm resepi ni asalnye dr air tangan chef asma..saba rase kedua duanya memang mantap dalam dunia masakan..terime kasih akak akak semua...izinkan saba kopipes kt sini plak yer...tq!..for the time being..saba mayb akan stick to this recipe since die menggunakan sukatan cawan metrik....selamat mencube!

TALAM ROTI PAUN
Resepi Asal: Chef Asma

Lapisan Bawah
  • 13 keping roti putih Gardenia- di carik2
  • 2 biji telur
  • 50 gm raisin ~ saba letak kismis hitam
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1/2 sk garam
  • 150 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • 1/4 sk vanilla essence
Cara-caranya
  1. Satukan semua bahan-bahan dan rendamkan roti selama 30 minit (sehingga lembut)
  2. Masukkan dalam loyang 10x10x2"(Sapu minyak dulu sekeliling loyang dan alas plastik)
  3. Kukus selama 25 minit.
  4. Apabila masak angkat dan cakar dengan garfu.
  5. (Jika terdapat sedikit air di permukaannya, sendengkan loyang dan buangkan air guna sudu atau kertas tisu, pastu baru cakar2kan sedikit dan tuangkan adunan lapisan tengah)
Lapisan tengah
  • 1/2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1/2 sk garam
  • 2 biji telur
  • 100 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • sedikit pewarna hijau
  • sedikit perisa pandan
Cara-cara
  1. Satukan semua bahan2, kacau rata dan tapis ke dalam periuk.
  2. Masak hingga naik wap, guna api sederhana je. Masa ni sentiasa kacau guna whisk je...jngn terlalu pekat atau terlalu cair, adunan seolah2 susu pekat je.
  3. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 25 minit ( Apabila masak, cakar dengan garfu)
Lapisan atas
  • 1/2 cwn tepung kastard
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1/4 sk garam
  • 1/8 sk vanilla essence
  • 3 biji telur
  • 100 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • sedikit pewarna kuning/oren (tak letak pun takpe)
Cara-caranya
  1. Ikut seperti lapisan tengah. Satukan semua bahan2 dan tapiskan.
  2. Masak jangan terlalu pekat & jangan terlalu cair. Guna api sederhana dan sentiasa di kacau supaya tak berketul2.
  3. Tuang adunan ke atas lapisan tengah dan kukus selama 25 minit.
  4. Sentiasa lap tutup pengukus. Saya lap setiap 5 minit, permukaan kuih kelihatan rata dan licin.
  5. Setelah masak, angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk bolehlah di potong guna pisau plastik.

Wednesday, February 26, 2014

Terung Berlada


Assalamualaikum wbt....salam sayang semua....WW agi? adoyaii bile laa xnk wordless ni kan...berapa hari membisu...bkn da jd bisu tp malas yg amatnyeee laaaaa adoiii rs nk ketuk2 je kepala ni..apesal laa malas sgt nk update blog... ampun ehh mane yg tertanya2 kt fb tuh....lately sindrom kepenatan mcm bawak lori tgh melanda...ala2 lori xcukup minyak gitu...haha sloww aje...


ade yg berkenan dgn menu ni? hehe toksah tanye laa eh pinggan da dicuci bersih dah...menu basi ni tau...rase2 menu ni agak simple..mesti ramai expert buat terung berlada ni...tp kadang2 ade jgk sesetgh menu bile kite cube ade lain rasenyee... ade yg ltk udang kering....ade yg ltk ikan bilis....letak belacan pon ade... so bg saba citarasa masing2...tp xsalah kite mencube pelbagai resepi..variasi gitu..hehe

oklah resepi ni...saba kopipes dr blog kak ummi zaihadi...rindu gile dgn air tangan kak ummi... rindu nk tengok hasil kek2 dan lauk pauk kak ummi..hehe....kpd kak ummi cayang izin kopipes resepi kat sini plak yer....thank u!

TERUNG BERLADA
Source: Kak Ummi Zaihadi
 
Bahan:-
3 biji terung sederhana besar
1 sudu makan air asam jawa
1 sudu besar cili boh
2 - 3 sudu makan gula/secukup rasa
garam secukup rasa
 
Dikisar:-
3 biji cili merah
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering
 
Cara-Cara:-
Basuh terung dan belah 4 di tengahnya, jangan putus. Goreng dalam minyak hingga 3/4 masak, jangan layu sgt..lembik nanti. Angkat dan letakkan dalam bekas sesuai, ketepikan. Kurangkan sedikit minyak dalam kuali jika terlalu banyak. Tumis bahan kisar dan cili boh dengan api perlahan. Kacau hingga cili benar2 masak dan naik minyak sikit. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga agak pekat. Tutup api dan tuangkan ke atas terung tadi dan rata-ratakan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...