Assalamualaikum wbt...salam sayang semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...ala RINDUUUUUUUUUUUU dgn blog nih....ape khabar semua eh? sehat? harap2 semua di dalam rahmat Allah jua k...da lame xupdate blog...bukan merajok ke...sakit ke ..ape ke...cume malas tuh yarabbi xdpt dibendung lagi hehe...sbny sejak lepas kene catuan air...pastu sejak kl asyik hujan setiap petang terus mood tuh merundum...saje bg alasan kan...tp xpelah..dlm duk bercuti ni sbny alhamdulillah saba masih lg aktif memasak..cume xamik gambar jela..lgpon sejak misi diet dan turunkan beratkan alhamdulillah dah nmpk sikit berjaya...kite aktifkan laa balik la yee dak....kalo keciann blog ni..duk tercari2 mane laa tuan die ni da malas nk balik umah ni kekeke..
oklah....hidayat dah memanggil2 nk susu...kite layan resepi eh...resepi ni saba cedok dr blog kak izan...sweetrecipesgallery.... sedap..mudah..mmg puas hati....selamat mencuba...
Kupang Tomyam Berlada
Source: Kak Izan ~ sweetrecipesgallery
Bahan-Bahan;
200g kupang yang sudah dibuang kulit
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 biji lada merah
1 sudu cili kering yg sudah dikisar
1/2 inci halia
2 helai daun limau purut
1 cubit perasa ikan bilis
1 sudu sos tiram
1 sudu paste tomyam
1 sudu sos lada hitam
Garam & gula secukup rasa
Cara-cara memasak:
1. Kisarkan bawang besar, bawang putih dan lada merah
2. Panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan bahan kisar & halia
sehingga naik bau
3. Masukkan cili kering yg sudah dikisar *selalunya sentiasa ada stok dlm peti*
4. Bila sudah kering sedikit dan naik minyak, masukkan sos tiram, sos lada hitam & paste tomyam bersama sedikit air
5. Masak sehingga mendidih, masukkan garam & gula serta perasa ikan bilis secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan kupang & daun limau purut. Kacau rata dan siap untuk dihidangkan!
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 biji lada merah
1 sudu cili kering yg sudah dikisar
1/2 inci halia
2 helai daun limau purut
1 cubit perasa ikan bilis
1 sudu sos tiram
1 sudu paste tomyam
1 sudu sos lada hitam
Garam & gula secukup rasa
Cara-cara memasak:
1. Kisarkan bawang besar, bawang putih dan lada merah
2. Panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan bahan kisar & halia
sehingga naik bau
3. Masukkan cili kering yg sudah dikisar *selalunya sentiasa ada stok dlm peti*
4. Bila sudah kering sedikit dan naik minyak, masukkan sos tiram, sos lada hitam & paste tomyam bersama sedikit air
5. Masak sehingga mendidih, masukkan garam & gula serta perasa ikan bilis secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan kupang & daun limau purut. Kacau rata dan siap untuk dihidangkan!
sedapnyerr...
ReplyDeleteSalam Kak Sabar,
ReplyDeleteLamanya menghilang! Sihat ke? Macam biasa gambar tetap menarik tertarik gitu!
Wslm honey.. alhamdulillah sihat.. hilang jd chipsmore jap... hahha.. insyaallah akan slowly update tunggu yerr
DeleteAdda ... jgn lupe try.. sedap ni hehe..
ReplyDelete