Tuesday, July 5, 2011

Rich Cocoa Pudding


Assalamualaikum wbt..smlm ni aje menu yg kite boleh nk tayang..yg lain xsempat nk shooting..keh keh keh...ujan lebat smlm pon masih terasa bahang...imagine..ujan lebat di kagawa tp suhu masih 31 degree...dasyhat kan.....maka kene laa cr sesuatu yg sejukkan tekak jgk..time2 gini kek2 malas nk pandang la..nk bnd sejuk2 jek...resepi ni saba amik dr umah kak ita.....yg meletop dgn gambo2 masak yg cun melecun tuh....huhu ijin kopipes resepi tau...oh yer..saba ikut semua sebiji sebijon mcm kak ita..dgn kuahnyee sekali....


RICH COCOA PUDING
by: 
Datin Jun
sumber: CMG

4 1/4 cawan air
1/2 cawan serbuk koko, diayak
1 cawan gula pasir
1/2 cawan susu tepung, diayak
1/2 camca teh garam (mat tak letak)
4 camca besar tepung jagung
1/2 camca teh esen vanilla
10 g serbuk jelly (mat guna konnyaku jelly)
3 camca besar mentega

Satukan semua bahan2 untuk pudding kecuali mentega, kacau rata dengan whisk hingga gula larut, (ita blend semua) kemudian tapis ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga adunan likat (ita tak tunggu likat pun, agak2 serbuk jeli dah larut terus ita masuk butter dan tuang dlm loyang). Matikan api, masukkan mentega dan kacau rata2. Tuang dalam bekas kegemaran anda, biar hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk.

Kuah
1 tin buah2 cocktail, asingkan isi dan jusnya
1 tin susu sejat "Ideal"
Sedikit air gula
Ais kiub, jika suka


Keluarkan pudding, isi dalam bekas sesuai. Sudukan buah2an koktail tadi kemudian tuang sedikit susu cari dan juga sedikit air gula, letak ais kiub jika suka dan hidangkan. Air gula tu kalau nak ganti guna air dari buah2an koktail tu pun ok..Hidangkan sejuk...

Kuah Ita
1 tin susu cair
1 gelas air
1 sudu tepung kastard - dibancuh dgn sedikit air
6 sudu makan gula - kalau tak suka manis boleh kurangkan
secubit garam - sikit aje tau!


Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak hingga didih. Hendaklah sentiasa dikacau. Kemudian sejukkan setelah itu boleh lah disejukkan dalam peti ais.

Untuk penghidangan, masukkan puding yg telah keras ke dalam mangkuk. Bolehlah letakkan buah-buahan cocktail, longan atau buah-buahan segar. Boleh juga letakkan ketulan ais kalau kuah puding tu kita buat manis. Curahkan kuah dan sedia dinikmati.

6 comments:

  1. Salam saba! akak baru bangun tido hihihi... sedapnyer bangun tido dpt makan puding ni sejuk2 nikmat betul! akak nak jugak!!! nak yg bear tuuu yg lain2 tak nak :D

    ReplyDelete
  2. ada lagi tak tu? akak datang hulur pinggan kosong nie...lapo plak nengok dessert saba ni..;-)

    ReplyDelete
  3. ijayuji..

    wslm kak ikaaaaaaaaaaa......hahha br bangun kah? aihh mak dara ni..marah kang dgn ninja nnti..

    nak jugak eh...boleh2....yg bear jgk alahai nangis bear nih nnti.semua duk berebut..hiih

    ReplyDelete
  4. Umie..

    kak umie ade lg seketul dlm peti ais...mmg simpan utk makan malam ni..kalo akak nak...meh kite hulurkan.....ok..sambut tau...

    ReplyDelete
  5. salam saba.. kawaii ada bear tu... sedapnya pudingni akak suka terasa2 kat tekak ni

    ReplyDelete
  6. Juwita Jamaludin

    wslm kak ita..ohh dah terasa2 kt tekak akak yer...ehhe sini ade lg nih......simpan sejuk sedap kan...nasib laa bear tuh semua org geram..kite pon sayang nk makan hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...