Wednesday, July 6, 2011

Puding Roti Karamel


Assalamualaikum wbt...ini pon menu makan petang arini....kite nk update laju2 sbb ade plak kene buat...aduhaii keje kite xputus2...layankan resepi ni yer...kite amik resepi dr umah kak nor....ijinkan kopipes di sini yer kak nor..resepi asal dr rosaliza dan kak lina pg..


RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : rosaliza@embunkasih
sumber : Lina.pg & Hana
Sumber : kak nor


Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)

Cara-cara
Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je

4 comments:

  1. Saba sedapkan resep ini.. akak pun buat semalam semalam tanyakan mana dapat strawberi tu .. itu dari costco.. dari US punya tu yang besar2 tu

    ReplyDelete
  2. Juwita Jamaludin

    kak ita...sedap kan.....heehee oo patot laa ichigo import..sini byk gold kiwi, momo dgn blueberyy plak

    ReplyDelete
  3. haaa...baru ingat.tgk puding roti ni kat umah ita.kan ita?nak tnya lagi ni.bila tu ai leh buat?hahahaha....

    ReplyDelete
  4. anie, nagoya

    haha aa same dgn umah kak ita.....haa bile lg tuh...cer cite cer cite...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...