Thursday, July 28, 2011

Yum Ma-khuea-yao @ Salad Terung Grill

Assalamualaikum wbt...kabare semua......gomen ne arini densha terlambat sikit....huhuh sbb td lps subuh xtido...ottosan arini kene p keje kul 6.30 am...huuu awal kan....tunggu nye tunggu smpi p keje...dlm kul 8 gitu ntah mcne leh tertido atas karpet ni haa...edit picture sampai tertido....huhuh sbny smlm dala tido lambat ++ xle tido sbb cengkerik jepon nii pelik betol laa bunyi nyer...makin menjadi2 plak.....bkn nk marah kt cengkerik tuh alaaa bkn lerr die faham pon kan..tp nk marah kt diri sendiri ni haaa....kite ni kalo bunyi sikit je terus xle tido...sonang cito saba ni xle tido dlm bising...aduhhaii mcne nk elak mslh ni yer...tgk ottosan die tuh mane2 bising mcne pon xkisah....asal letak kepala....kruuuhaaa.....kruuhaa...jeles kite tau....

ok stop cite bab tido..kite cite bab makan lak yer....salad terung niii kite buat smlm.....kite cedok umah kak nor...xtau laa nk oyak gane....ari2 dok masuk umoh kak norr dok sohhh rase ...(haaaa kan kuar loghat ganu ku...huhuhu.....loghta ganu level 12 nih...) hahaa....salad ni saba xpyh nk cite mcne kesedapan nyee kalo nk tauu kene laa cube...menu sihat jgk ni sbb xpakai minyak..main grill2 aje....smlm makan malam senyap sunyi je okasan dgn ottosan...sbb ape...melayan kesedapan .....xberbunyi lak tuh mse makan..biase ottosan ni ade laa jgk usik2 die tuh....sedap sgt kot smpi xberkata ape2...hihih...ok layan resepi yer....to kak nor..arigatou gozaimas ........ijin kopipes kt sini lak yer..


Yum Ma-khuea-yao @ Salad Terung Gril
Source : Chef Glemer - Kak Nor Secubit Garam



Bahan-bahan:
2 batang terung panjang | saba pakai 3 biji
1 biji telur ~ direbus

2 sudu besar udang kering ~ digoreng sekejap dan toskan
2 ulas bawang putih ~ dihiris atau dicincang
2 bj bawang merah ~ dihiris halus
5 bj cili padi ~ dihiris
3 sudu besar sos ikan
3 1/2 sudu air limau nipis
1 - 2 sudu besar gula
daun pudina ~ k.nor guna daun ketumbar, lagi wangi


Cara Memasak:
#Gril atau celur terung hingga lembut. Pd K.Nor lebih baik gril sbb bau terung lebih wangi kalau kita gril. (boleh gril atas frying pan)
#Buang kulit (K.Nor tak buang pun) dan potong. Letak atas piring.
#Campurkan bawang merah, bawang putih, cili padi, sos ikan, air limau nipis, gula dan daun pudina/ketumbar dlm sebuah bekas. (ejjas la rasa dia biar ada masam, manis, pedas dan masin)
#Tuangkan campuran ni ke atas terung dan taburkan dgn udang kering.
Hias dgn telur rebus.

Tips dr pengarang buku: Telur rebus dan udang kering boleh diganti dgn isi ayam rebus yg dicarik2 atau daging


3 comments:

  1. aikk naik pangkat, chef glamer? uishh jgn ler.. chef at my home kitchen jer nih.. hehe

    mmg sedap kan.. berselera jer time makan.. :)

    na na na na nanna.. ganu kiterrrrr :)

    ReplyDelete
  2. K Nor.

    hehehe...mmg glemer doh tuh....merata2 kawan2 kite pon kalo nk try resepi wajib g umoh kak nor..demam secubit garam diorg royak...

    sedap dok tau nk oyak gane kan...berselere.....

    nanannaa ganu kiterr jugok...:)

    ReplyDelete
  3. apa lg yg boleh gantikan sos ikan?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...