Assalamualaikum wbt....yg ditunggu dah tiba...ramai kawan saba tny mase ari anniversary buat kek ape? haha....br dpt nk tayang sbb byk lg yg sebelom ni berkulat x update..ermm kek yg saba buat special utk ottosan adalah RED VELVET CAKE...hehe name pon anniversary kan...kene laa wat kek yg kene dgn tema...resepi kek ni saba pakai resepi yg saba p cooking kelas mase balik malaysia arituh....sebab senang sikit..dan dah faham mcne step2 die..bg saba mase mule2 tgk kek ni takot nk makan..merah nyee mak ngah kek ni...tp bile da masuk mulut ehhhh sedap laaa plak......saba suke tang cheese nye tuh....tp jaga2 kalo sape2 nk buat tuh....soda bikarbonat tuh bior laa betul sukatan nyee yer..kalo main hentammm terlebih sudah soda mmg xle nk makan.....lg satu kpd yg bertanya...kek ni mmg akan merekah ye tuan tuan dan puan puan sbb ape?? sbb kite pakai soda bikarbonat...xsilap chef tuh ckp..soda ni fungsi die nk beratkan kek dan penggunaan yg terlebih kek akan merekah kalahkan gunung berapi la....ok kite layan resepi yer...
Red Velvet Cake
Source: Saba ShiawaseMrsBangpek
Bahan - bahan:
Bahan A
2 1/2 cawan tepung gandum + 1 tsp baking powder | diayak
1/2 cawan mentega
1/2 cawan gula icing
2 biji telur
1 tbsp esen vanilla
1 cawan sour cream | jika xdek boleh guna whipping cream + 1/2 biji limau nipis/lemon
Bahan B
1 tbsp cocoa powder + 50 ml warna merah | buat yg ini dahulu sebelom bahan A ketepikan
Bahan C
1 tsp soda bicarbonat + 1 tbsp apple cider (cuka apple)| jika tiada bolah pakai cuka makan
** buat yg ini dahulu same seperti bahan B
Cara Memasak:
# Satukan bahan B kemudian ketepikan
# Satukan bahan C kemudian ketepikan
# Pukul mentega dengan gula icing sehingga kembang gebu
# Masukkan telur, esen vanilla, dan sour cream pukul sehingga kembang
# Kemudian Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Kemudian Masukkan bahan B dan bahan C
# Kemudian bakar dgn api yg sederhana 150 degree api atas dan bawah selama 25-30 minit bergantung kpd en oben masing2.
** Untuk Cream Cheese Frosting
250g cream cheese
250 mascarpone - saba pakai creamcheese juga sbb japan xdek mascarpone
1 cawan gula kastor
11/2cawan whipping cream
1/2 sudu esen vanilla
Cara-caranya:
# Pukul Cream cheese + mascarpone sehingga gebu. Kemudian masukkan gula kastor, esen vanilla dan whipping cream.Putar sehingga sebati.
Sedia utk dihias
haaaaaaaaaaaaaa mudah aje kan nk buat kek nih..nmpk mcm susah..tp bile buat sonang jee rupenye....
jeng...
jengg...
jengggggggggggggg....
taraaaaaaaaaaaa nila die adiah anniversary ottosan utk pertama kali...mood xtau nk ckp..mmg xle describe perasaan ni...arigatou gozaimas ottosan....sayang gile kt abg....mekasih sbb ottosan mmg memahami okaasan suke amik gambo kan...lagi2 gambo makanan nih....kite pakai digital camera aje...yg sedihnyee screen die ade sikit tanda hitam sbb kene snow br nih......so gamba xberapa nk cantik sbb bile dah amik kite xdpt nk view sepenuhnyee picture yg dah kite amik tuh.....insyaallah lepas ni akan menuntu ilmu mcne nk gunaa nikon 3100..xsangke adiah kite kali ni same dgn kak juwita......terkezut jgk sbny sbb sehari lepas anniversary ottosan ajak p tgk harry potter 3d..lps habis cite ajak p yamada denki...lps tuh..ks denki....last2 p kedai kamera...terus die grab...wahhhhhhhhhhhhhhh mmg rejeki Allah Taala laa org ckp....dpt ottosan yg sgt baik hati...walaupon ini kegunaan bersama at least dgn ade DSLR ini mood nk masak makin menjadi2....arap2 ade yg sudi ajar kite yer......yoroshiku onegaishimas....kpd ottosan....
ARIGATOU GOZAIMAS OTTOSAN...
AISHITERU THAWFIQ SAN....
till death do us part....
wah dah ader DSLR lepas ni rajin la menembak yer....geng nikon rupanyer....ai jer geng canon ngeee.....kek tue nmpk sedap 0____o
ReplyDeleteLady Ayu..
ReplyDeleteKak ayu...hehehe itu laa mcm xcaye pon ade.....kite jd geng nikon laa kan..mule2 ottosan suh pilih nk kiss X4 ke nikon 5100...tp sbb memikirkan 5100 dah advance..kite amik tengah2 laa..nikon 3100...haha best2...lom start menembak lg...masing2 busy..huhuhuhu yoroshiku onegaishimas...
wahhh RV cake pengsan! hanis takkan leh buat sampai bila2 ni kena g sana kalau tetiba ngidam nk mamam RV hehe...
ReplyDeletewahhhh seronoknya, so romantika, tumpang hepi gak... nanti ambil gamnar byk2 pastu amek gambar hanis sama haha...
ayuuu...samala ngan aii nie geng canon gak...;-)
ReplyDeletesaba, ada lagi tak kek tu?? sedap sungguh nampak..akak rasa nak mkn kek tapi tgh malas nak memasak.. rasa mcm dah lama gile tak mem-baking...lately ni jadi pemalash lipash pulak...hehehe
saba.. kita geng..kita kat sini banyak yang geng nikon.. jangan malas baca manual tauu... amik yang double juga kan.. nanti teropong selalu2 yek.. lagi pu ka kamera tu ada menu guide.. tengok you tube juga banyak dia ajar cara amik gambar... nanti mesti cantik2 gambar saba.. akak still belajar lagi kalau ada masa..
ReplyDeleteHanis MY
ReplyDeletekak hanis...leh cube tuhh sonang jee tuh kak hanis....mase masuk cooking class tuh pon mcm xcaye...oo ok la igt susah giler nk buat sbb kek ni kt kl mahal gilo..sebiji leh cecah rm120....rupenyee baik buat sndri hehe
romantika yer? ehh akak lg romantikaa tauu pic2 akak suke kite tgk..
Umie..
ReplyDeletekak umie...hohoh dah habis dah kak...nk wat mcne ottosan mmg pengemar kek...ohh akak geng canon yer...ahaha..xpe sam aje...canon dgn nikon pon kan.....janji pandai amik gambar kan..
Juwita Jamaludin
ReplyDeletekak ita..hahaha aa kite mmg geng..chemistry betol arini berpopia jugak same mcm akak cume cira pedas aje..hahaatgh blaja manual jgk ni..nasib amik 2 lens kak..hehe...3100 ok laa ade guide kalo 5100 dah advance sgt.....kan..
aaa best2..nikon tuu..heee..tp kite geng canon..heee..lps ni boleh ambik pic byk2...aa kek tuu sedapnyaaaaa^^
ReplyDeleteアヌム ちゃん
ReplyDeleteanum xpe leh geng dgn kak ayu dgn kak umie..hihih...nk kek nih ke? mai laa dtg kagawa hehee