Assalamualaikum wbt...kembali bersiaran..penat makkkkkk uii penat...even arini ottosan kirije...ntah pape2 kite penatnye....nk wat cmne...kalo ikut tenki yohou (ramalan cuace) arini jek cerah...lain2 hari hujan..maka kite pulun membasuh segala2 arini..termasuk baju2 sejuk yg pakai mase winter aritu..bukan ape..next week..FIL ....mama, ayah n adik tottosan nak mai japan...so amik peluang utk diorg bwk balik brg2 kite yg da xgune...jimat space kontena kan..hihih....ok menu makan petang arini...sedap gilesssssssssssssssss.....rase mcm kuih belimbing....kalo versi malaya, versi perancisss lak mcm french crullers la.....kite buat ni kejap jek...xsangke mcm nk buat creampuff plak....
ok layan resepi tau....merata kite cr resepi melayu version nye..last2 jumpe kak umah kak hana.....ohhh sgt laa mudah......ijinkan kite kopipes kt sini tau yer...
Churros
Source: Kak Hana
han-bahan
- 1 cawan air
- 1 sudu makan gula
- 11/2 cawan tepung gandum - hana buh 11/4 je
- 1 biji telur - size L
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu makan butter
- For dusting - Gula+cinnamon powder atau hot chocolate
pistol yg kite gune |
- Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2. Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati. Bleh rujuk cara2 wat Cream Puff. Cara2 yer bukan bahan2. :)
- Panaskan minyak. Masukkan adunan ke dalam acuan (bleh gune nozle bentuk bintang dan masukkan lam piping bag). Picit dan potong panjang ikut suka@ picit dan bulatkan macam french crullers. Goreng hingga keemasan.Angkat dan toskan.
- Taburkan gula+cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate
gi disneyland asyik makan churros jer...but ai x suka sgt.... rasa churros kat cinemas ai mkn hr tue lagik oke....nnt leh try :)
ReplyDeleteLady Ayu
ReplyDeleteoo kak ayu xsuke sgt churros yer..kite tk disneyland pon arap churros je nk kenyangkan perot...berpuluh2 batang pon xpe.hhehe...try lerr sedap niii hehhee
Salam saba! akak ni jakun kun, benda2 mcm ni tak penah makan even kat luar wakakaka... kuih belimbing pun akak tak kenal ahahaha... nanti leh cuba buat lah tp mcm tak de dia punyer senapang tu lah pulak yg ada tu piping bag jerr, adunan dia mcm biskut ke? atau mcm maruku? :D
ReplyDeleteijayuji..
ReplyDeletewslm kak ikaaaaaaaaaaa.......bior ler bebenor akak xpnh makan nih..hihi..kt disneyland ade jual...akak...sgt2 senang mcm kuih belimbing versi melayu, french cruller versi peranchiss dan churros versi omputih..
adunan die..dan cara2 sebiji mcm nk buat creampuff....cume die digoreng dan xdek kastard..seyes...wat nyemil2 depan tv leh ralit tau....hihihih
sepices gan dak ijah.pertama kali dengar kuih belimbing.cam donut ke?jgn sekeh.sbb tak tahu le adik bertnya.eh..eh..masa bila turun pangkt ke adik ni?hahahaha
ReplyDeleteanie, nagoya..
ReplyDeleteanie chan..miss u..sory tertinggal densha lg....die mcm nk buat creampuff....sedap tau....senang jek nih..