Wednesday, March 28, 2012
Cinnamon Sugar Pull Apart Bread
Assalamualaikum wbt...selamat pagi buat semua.....harap2 semua sihat2 laa yer...rindunyee nk bersiaran tp apekan daya....tuan rumah asyik bz aje memanjang...so kite amik keputusan utk berehat beberapa hari...boleh gitu kan kan kan....maafkan kite kalo komen yg xdibalas...blogwalking pon jgn ckp la..kan....sabtu lepas kite ade buat jamuan makan2 utk kawan2 malaysia kt sini...saje nk merapatkan lg silaturahim....lgpon sejak dr nihon lg kite mmg slu buat makan2..cume kt sini jarang sikit sbb dah preggie ni xle laa nk kerje kuat sgt..ni pon x secergas dulu....tp alhamdulillah semua berjalan lancar....sempat la kite sediakan nasi hujan panas, ayam masak mera, gulai daging, acar masak kuning, maltseres square, kek buah, kuih bakar, dadih dan beberapa lg kuih....syukur en somi mmg tolong aje sepanjang masa..lgpon utk kawan2 office die jgk kan...sonok plak rase bile masak2 dgn somi....biase kite masak die belom balik keje...ni cuti die tlg...apelaa bising laa dapo..sonok sgt2...
arini sy nk tayang menu 2 ari lepas...uwaaa betapa sakanyee bercuti kan...haha...br arini nk tayang....haiiii.....kite buat roti ni...mak aiii mmg betol2 terliur bile sane sini duk tayang..sbny kt dlm tv arab ni pon ade tayang roti ni...bile tkg rsnye pnh tgk blog kak shidah psl roti ni...ape lg...cepat2 laaa faham resepi...nasib saki baki tepung roti ade lg...menguli laa kite...mase bakar tuh kan..ya allah wangi nyee bau umah....dala roti kite kembang sejambak gile2 punye smpi ottosan tny ni ape.... takot nk makan...hahaa....bile da start makan..mmg xle nk stop..sedap sgt2...kalo panas2 lg laa kan...pekene dgn teh aduhai..terangkat....ok dah2 stop melalut....jom kite tgk resepi..mekasih yer kak shidah sbb berjaya sebarkan virus roti yg best ni..mtk halalkan resepi yerr..
Cinnamon Sugar Pull Apart Bread
Resepi Asal: Joy the Baker
Source: Kak Shidah
For the Dough (in BM)
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract
For the Filling1 cup gula kasar
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon)
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg)
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown
Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan
Pukul telur, ketepikan
Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)
Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. Langkah seterusnya, boleh ikut the pictures below. ( saba xdek pic step by step leh rujuk blog kak shidah & joy the baker yerr)
Setelah dough dipotong dalam step 8, boleh susun dalam loaf pan seperti dibawah. Gris the pan dengan butter dan tepung.
Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.
Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.
Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.
Labels:
roti
Location:
Dubai - United Arab Emirates
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
amboi sabar..dalam preggy tu masih laarat lagi masak macam2 tu..pitam akak tengok list menu tu..
ReplyDeletetakpe,berkat tau bagi org makan selalu,semoga dimurahkan rezeki..
akak baru sekali buat roti ni ,sangat sedapkan..:)
Kamalia..
ReplyDeletehua hua hua kak lia..bkn akak je pitam..kite bile da siap tuh kan pooonnn mcm xcaye ehhh betul ke kite buat semua nih....tp yela kan....harap2 dpt keberkatan...kite dan somi sentiasa amalkan ni smg dimurahkan rejeki utk semua....aahh sedap gilerr kan roti ni..xpuas makan,,
Salam saba! akak dtg bwk mee rebus :D aduhhhhhh perut dah kenyang ni, nak main lari2 dgn unta pulak kat sini hihihi.... sedapppp roti niii tp kan akak suke susun rapat2 tak kasi dia kembang sgt roti tu, sedap! rangup2 :D
ReplyDeletesalam ziarah saba,
ReplyDeletenampak sedap la..x pernah buat roti lg nie..nk try nnt.:)
agreed mcm lia ckp tue...saba rajin tahap dewa dewi ni...dulu ai preggy mcm princess semua org x kasi buat apa2 makan tidur jer taw....sure wangi bau cinnamon nie ekkk
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeletemmg npk sedap CSPAB TU..
hmmm nk sgt sedap la...mesti baunya semerbak jugak ni...lum penah try lg..nti bleh kita cuba2 pulak yer...hihi
ReplyDeletesalam kenai.. is singgah dari blog abg ben(^____^) is folo sini tau... best baca entri ni... is baru nak blajaq memasak... hohoho
ReplyDelete