Assalamualaikum wbt...ohayou minna san...salam hari jumaat semua...smg arini beri barakah buat semua ehh...arini syukur masih dpt menari2 jari ni menaip...tp xle nk naip lelama..hehe...ermm arini nk tayang menu jepong plaks...wahh dah lame x mkn mochi...rindu sgt22 sbny....mochi ni sbny kuih glemer jepon ler.....sedap...bg tekak kite...tp ade setgh xle nk telan sbb ckp liat la..manis laa..dll..tp kite kalo bab makanan jepon selagi halal..telan sajaaa....hahaha...ni kire 2nd time kite buat tau..dulu mase mule2 smpi nihon...hubby la racun ckp mochi sedap...nk sdp rase ichigo daifuku lg sedap...ape lgg terus jatuh cintan gitu....mmg sedap...kite igt lg pestime makan kt kyoto...mase tuh rs yg green tea..seyes sedap...mochi yg sedap2 ni kite rs laa kan..kt arashiyama paling sedap..haha pastu kt satu kedai kt asakusa...wahaha..masih kuat lg memori jepongg kite...tuh laa sebab berjaya buat daifuku ni smlm....igt xkonfiden sgt nk buat..tp memikir strawberry yg byk memanggil2..maka buat laa jgk..dulu igt dah tobat...xnk buat sbb smpi melecur2 tangan kite nk bentukkan daifuku ni..tp smlm.....lantak laaa nk buat sbb mmg mengidam giler..hehee....utk resepi ni...kitenye bentuk xcantik....wahhh almaklumlah kan,...ichigo (strawberry) kt sini bentuknyee panjang2 xboolat2...so nk membentuk pon xcantik..huhu hentam sajalaaa kan...utk resepi ni...kite jenguk kt umah jiran lame kite...dulu die kt kanazawa..haha sape lg kan...kak hana la......pastu leh rujuk KOCHIRA,SINI yer.....video ni lg mudah nk faham....ok mekasih yerr semua....arigatou ne...
Ichigo Daifuku
Source: Kak Hana
Bahan-bahan
- 160g inti kacang merah
- 100g mochiko@shiratama ko (glutinous rice flour)
- 2 sudu makan gula
- 120ml air - resepi asal 100ml
- 8 biji strawberry kecil - utk ichigo daifuku
- tepung katakuriko - for dusting
- Bulatkan2 inti kacang merah dalam 20g setiap satu. Masukkan skali strawberi jika ingin membuat ichigo daifuku. Ketepikan.
- Satukan tepung mochi, gula dan air. Kacau rata. Jika ingin buh pewarna atau perasa cam matcha atau sebagainyer bleh letak masa nih.
- Panaskan kukusan. Kukus adunan tepung tadi lebih kurang 15min.
- Sediakan dulang.Lapikkan dengan oven paper. Taburkan tepung katakuriko.
- Apabila tepung mochi dah masak.Angkat dari kukusan dan tuang di atas tepung katakuriko tadi.
- Ambil sedikit tepung katakuriko di tangan anda agar tidak melekat semasa proses membentukkan daifuku.
- Proses nih kene berhati2 sbb adunan masih panas. Bahagikan kepada 6-8. Ambil satu, masukkan inti kacang merah dan stoberi tadi dan tutup kemas. Sapukan lebihan tepung katakuriko menggunakan berus.
- Buat sehingga habis dan siap utk dihidang.
salam kenal Diera..
ReplyDeleteni mknn nihon ye..lebih kurang cam tpg gomak k? sbb ada tpg pulut..kt luor tu liat le ye.
nmpk myelerakan la Saba...tp cmne yer rasanya...tringin pula nk mcuba..sbb xpenah mkn..nk nyebut pon xlepas...hihihi...
ReplyDeleteichigo dubai gompong2 yek....rasa manis ke?tgh fkr nak watladang ichigo kat mesia.tp kene belajo jd petani.khen?tahniah....kkanie tak penh buat ichigo daifuku
ReplyDelete