Assalamualaikum wbt...selamat pagi..ohayou gozaimasu minna san..ogenki deska?ermm rindu japan aa plak ....yerr rindu laa sgt2 dgn japan....tetibe arini rs mcm duk nihon pon ade..ape taknyee smlm sejuk giler..rsnye kt tv ckp 2 degree kot..ni bkn tifuu okey...seyes sejuk...sbb tuh lmbt sikit bersiaran sbb mood mcm malas aje nk menghupdate..haii saba saba jela...
ok jom kite semak resepi...sbelom ni penah buat..tp xdek laa smpi kalerful gini..yela kan..tetibe terajin plak..nk kaler2..kite amik resepi ni dr umah kak ros jintanmanis dan resepi asal qnq0910 my resepi...ok mtk halal resepi yer..
Apam Snow White Colourful
Source: qnq0910 my resepi
Source 2: Kak Ros Jintanmanis
Bahan-bahan ( 5 orang makan )
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 packet mauripan@ibu roti
2 cawan nasi
3 cawan air
Cara-cara
1. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air
2. gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
3. kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur
4. campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
5. biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
6. selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit
7. note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.
sedapnyerrr pos le sikit kat sini wuwuwu...
ReplyDeleteHanis MY
ReplyDeletekak hanis..what a wish..kalo dekat mmg dah anto utk mummy to be jgk hehehe
wow geramnya tgk...comeiii2 belaka...
ReplyDeletesuka tgk color tu semua...
Qasey Honey..
ReplyDeletehehehe geram kan....lepas kukus rs mcm sayang je nk makan tauu ehhee
sabar,akak dah banyak kali cuba buat apam ni,manjang fail je..
ReplyDeletecantik apam sabar tu..gebu gebas..awww
Kamalia...
ReplyDeleteyeke? kak liaa kite slu buat alhamdulillah ok...ape kite buat...mase nk kukus tuh akak balut x penutup die dgn kain....kite slu buat mcmtuh br ok..
sabarrr.. comelnya paam kalerful tu.. sabbar jela hakak melihat kejelitaannya...
ReplyDeleteizahdaut..
ReplyDeletehaha kak izah jgn tenung lelame tauu kang tembus apam tuh..jelita sungguh rs sayang nk makan mule2 terpk lebih kaler...tp bile kukus ok plak..ehhe
fengsan tengok kalerpul. nmpk gebus sgt!
ReplyDeleteAsmara..
ReplyDeletekak as...haii kalerful ni sbny syg nk makan bile da masak..ntah mcne laaa leh terpk nk kalerful gini...hehe
Salam kenal..
ReplyDeletecomel pulak jadinya kann..coloful
Azian Elias.
ReplyDeletesalan kenalan jgk yer kak..tq sudi singgah..ehhe kalerful ni mengguda...syg nk makan tauu hehe
As salam saba,
ReplyDeleteHola!
Blog ni full of foods... Yummeh! Apam snow white yg gebu mesti sedap! Terrornye memasak :)
Salam kenal ~
I don't speak (or read) Japanese. Except, I think "Arigatou" means "Thank you"! I will have to get the translated version for these lovely little cakes.
ReplyDeleteMarya Yusof..
ReplyDeleteWslm marya salam kenalan jgk..tq sudi singgah..hehe mmg gebu gebas apam tuh sayang nk makan hihi
Jean..
ReplyDeletetq for visiting..yup arigatou means thank you....must try it....the taste ys very nice..this is malaysian cakes....should try.