Friday, March 23, 2012

Sira Labu



Assalamualaikum wbt....salam jumaat buat semua....smg di hari yg penuh barakah ni memberikan seribu rahmat buat semua...amin.....ape khabar ehh semua....harap2 semua sihat2 belake yer...kite? hai jgn ckp laa bertambah2 sihat....akachan pon alhamdulillah sihat...ermm arini ottosan dpt coti....fuuhhh sonoknye....kt sini biasenye ottosan keje separuh hari utk hari jumaat...tp disebabkan semalam die shift malam..** tetibe kt sini ade shift plak **.....so arini dpt la coti full day......shiawase ne!!...yela kan..kire die dpt laa coti 2 ari.....cuti bkn sebarang cuti...arini nk kene pg carrefour kt al-ghubaiba tuh sbb nk tukar brg...haiii kt situ ntah nape da byk kali beli beli musti ade problemo...ni beli cereal dispenser ntah mcne plak dlm die xcomplete..xdek penutup....tensen gilerr bile balik umah...harap2 dpt laa tukar balik..huhu

arini kite just nk update menu yg simple aje....pejam mata pon boleh buat kot...menu feveret jugak nih sbny....feveret dr kecik..mak kite kalo buat ni..mesti nk makan je menjilat2 laa piring smpi berkilat..xpyh basuh pon xpe..hehee...sedap sbb kite suke kt luar labu ni die mcm keras2...dlm lembut...lagi2 kalo resepi mak kite ni..die tambah cengkih...waduh..wangi 1 umah....bukan umah je..mulut pon wangi...utk resepi ni..kite ikut style mak kite...jom kite tgk resepi ehh

 


Sira Labu
Source: Saba Shiawasemrsbangpek

 

Bahan - bahan:

1 biji labu kuning  - potong kulit 
11/2  liter air - sesuaikan mengikut bekas utk rendaman labu
1 sudu teh kapur
1 keping gula melaka / 4 sudu gula perang * utk ni saba pakai gula perang aje
8 biji cengkih - lebihkan jika suka
2 helai daun pandan
1 cawan air - utk rebus labu

Cara-cara

  1. Potong kulit labu sehingga bersih. Kemudian rendamkan labu di dalam air sehingga tengelam dan masukkan  kapur..Seelok-eloknya rendamkan labu semalaman utk mendapat kulit yg keras jika tidak boleh rendam selama 8 jam. Kemudian, bersihkan labu yg telah direndam dan toskan.
  2. Jerang air di dalam periuk, setelah itu masukkan daun pandan dan susun labu seelok - eloknya tidak bertindik. Masukkan gula melaka / gula perang dan cengkih. 
  3. Biarkan seketika, masak labu tadi dgn api yang perlahan dan biarkan sehingga air sedikit kering.
  4. Sejukkan di dalam peti ais utk rasa yg lebih enak.


9 comments:

  1. Bonda kita suka buat sira labu....kita suka makan saja... he he heh

    ReplyDelete
  2. Tak pernah try sira labu...tapi memang suka labu! Nak...:)

    You have some awards waiting at my site dear :)

    ReplyDelete
  3. sweet x saba???
    x pernah makan OMG jakun lagik
    sebab dulu kat mesia mmg x suka labu...dok jpn jer makan sebab manis...byk benda yg ai x mkn kt mesia mkn kat sini

    ReplyDelete
  4. sedapnya tgk sira labu ni saba...akak ni kalau mkn labu ni berangin sikit bdn tapi kalau ada dpn mata belasah jer...hehe

    ReplyDelete
  5. Salam saba! akak dah lah lapo tgh2 malam gini, tgk labu di sira mcm gini sedapnyer! plan nak buat jugak nanti akak cuba, mcm sedap gituuu :D

    ReplyDelete
  6. macam sedap tapi tak minat sgt dengan labu.. huhu

    hai, saya datang dari blog ben ashaari :)

    ReplyDelete
  7. salam perkenalan!

    singgah dari blog abg ben
    jemput datang blog pka ye

    pkaemerald.blogspot.com

    terima kasih :)

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Salam, singgah sini tgk sira labu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...