Assalamualaikum wbt....salam jumaat buat semua....smg di hari yg penuh barakah ni memberikan seribu rahmat buat semua...amin.....ape khabar ehh semua....harap2 semua sihat2 belake yer...kite? hai jgn ckp laa bertambah2 sihat....akachan pon alhamdulillah sihat...ermm arini ottosan dpt coti....fuuhhh sonoknye....kt sini biasenye ottosan keje separuh hari utk hari jumaat...tp disebabkan semalam die shift malam..** tetibe kt sini ade shift plak **.....so arini dpt la coti full day......shiawase ne!!...yela kan..kire die dpt laa coti 2 ari.....cuti bkn sebarang cuti...arini nk kene pg carrefour kt al-ghubaiba tuh sbb nk tukar brg...haiii kt situ ntah nape da byk kali beli beli musti ade problemo...ni beli cereal dispenser ntah mcne plak dlm die xcomplete..xdek penutup....tensen gilerr bile balik umah...harap2 dpt laa tukar balik..huhu
arini kite just nk update menu yg simple aje....pejam mata pon boleh buat kot...menu feveret jugak nih sbny....feveret dr kecik..mak kite kalo buat ni..mesti nk makan je menjilat2 laa piring smpi berkilat..xpyh basuh pon xpe..hehee...sedap sbb kite suke kt luar labu ni die mcm keras2...dlm lembut...lagi2 kalo resepi mak kite ni..die tambah cengkih...waduh..wangi 1 umah....bukan umah je..mulut pon wangi...utk resepi ni..kite ikut style mak kite...jom kite tgk resepi ehh
Sira Labu
Source: Saba Shiawasemrsbangpek
Bahan - bahan:
1 biji labu kuning - potong kulit11/2 liter air - sesuaikan mengikut bekas utk rendaman labu
1 sudu teh kapur
1 keping gula melaka / 4 sudu gula perang * utk ni saba pakai gula perang aje
8 biji cengkih - lebihkan jika suka
2 helai daun pandan
1 cawan air - utk rebus labu
Cara-cara
- Potong kulit labu sehingga bersih. Kemudian rendamkan labu di dalam air sehingga tengelam dan masukkan kapur..Seelok-eloknya rendamkan labu semalaman utk mendapat kulit yg keras jika tidak boleh rendam selama 8 jam. Kemudian, bersihkan labu yg telah direndam dan toskan.
- Jerang air di dalam periuk, setelah itu masukkan daun pandan dan susun labu seelok - eloknya tidak bertindik. Masukkan gula melaka / gula perang dan cengkih.
- Biarkan seketika, masak labu tadi dgn api yang perlahan dan biarkan sehingga air sedikit kering.
- Sejukkan di dalam peti ais utk rasa yg lebih enak.
Bonda kita suka buat sira labu....kita suka makan saja... he he heh
ReplyDeleteTak pernah try sira labu...tapi memang suka labu! Nak...:)
ReplyDeleteYou have some awards waiting at my site dear :)
sweet x saba???
ReplyDeletex pernah makan OMG jakun lagik
sebab dulu kat mesia mmg x suka labu...dok jpn jer makan sebab manis...byk benda yg ai x mkn kt mesia mkn kat sini
sedapnya tgk sira labu ni saba...akak ni kalau mkn labu ni berangin sikit bdn tapi kalau ada dpn mata belasah jer...hehe
ReplyDeleteSalam saba! akak dah lah lapo tgh2 malam gini, tgk labu di sira mcm gini sedapnyer! plan nak buat jugak nanti akak cuba, mcm sedap gituuu :D
ReplyDeletemacam sedap tapi tak minat sgt dengan labu.. huhu
ReplyDeletehai, saya datang dari blog ben ashaari :)
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam, singgah sini tgk sira labu...
ReplyDelete