Assalamualaikum wbt...selamat pagi...ohayouu...kabare semua....alaa awalnye kite bersiaran arini...awal waktu dubai la...kt sini br kul 6.56 pagi....subuh lg ok...tp skg dah cerah..sbb subuh habis awal..maka mata pon da xle lelap laa kan..ikut org tua..tido lepas subuh kang tertutup pintu rejeki..maka kene laa buat sesuatu utk hilangkan rs ngantok ni.. eh ngantok ke? rasenye dah terlebih tido sbny..mane taknye...smlm ntah mcne nk romantik2 lagi2 umah ni mmg suasane dah romantik giler...gatai nk buat chicken chop..kalo rajin nnti kite update n3 tuh...igt xkenyang sekali......ermm dpt sepinggan terbongkang fingsan laki bini kt sofa..seyes mmg bpe byk lemak da masuk da smlm....uwaaaaaaa.......
arini kite nk update menu simple aje..tp rsnye feveret semua org jgk kot ni..burger malaysia..mase mule2 dulu pg pasar malam bile tny ni kuih ape..jwb burger malaysia musti nk gelak...haiii kesian bg laa gempak sikit burger malaysia tuh..siap nk marah lg..eh ni mcm pau buh inti sambal aje.....hua hua hua...resepi ni kite refer yg kak yani myresepi punye...suke sbb kulit luar die rangup2 sikit..ok layan resepi yer..
Burger Malaysia
Source: Kak Yani Myresepi
Bahan-bahan ( 8 biji )
- *200g tepung gandum
- *140ml susu/ air
- *2 sudu besar butter/margerin
- *2 1/2 sudu besar gula halus
- *1/2 sudu kecil garam
- *2 sudu kecil dry yeast
- minyak untuk menggoreng
- - sambal ikan bilis
- - timun
Cara-cara
- Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
- Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
- Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
- Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis
Sedapnyer Tgk burger mesia uols ni
ReplyDeleteDh lama x mkn
Nk buat x terasa plak
Selalu beli kt kedai jer
Mkn stgh pun x habes
Tp suka ikan bilis dlm tu ngeee
asslm dan slmt pgi...ikut wktu sna la...hehehe
ReplyDeletekt msia skrg dh 11.30pg...tgu nk cri untuk mkn tghri pula...hahaha
amboi kemain mbulat dan tembam kiuh burger tu...geram pula menengoknya...
kuih ni peberet QH juga tau...stiap kali ke gerai kuih...kuih ni la dlu yg dcarinya...
dh ade resepi ni...bleh la cuba buat sdri nti...
Lady ayu...
ReplyDeletekak ayu kite pon suke kalo sambal byk2..tuh sbb burger kite bulat dan mengangaa besoo ajeee wajib extra sambal hihi
Qaseh Honey..
ReplyDeletehahha die bam bam ikut tuan die skg....lagik2 mulut die plak xreti nk tutup..terlebih nganga hihih...buat tauu jgn xbuat..
alorr...bulat2 comel...ai yg duduk mlaysia ni pun lama dah tak mkn bger mlysia...hihi
ReplyDeleteAssalam Saba...
ReplyDeletelama akak tak buat berger m'sia tu.... mmg sedap.. biasa kalau buat donat ngendeng sikit doh donat jadikan berger m'sia.. hihi...
t.kasih berkunjung ke blog akak yer.. blog saba menarikk gambar2 nya...
Madiha aka Ratna
ReplyDeleteWslm kak...hehe kite pon slu mcmtuh jgk...dpt la rs 2 jenis kuih...tp sbb sambalnye byk..maka burger malaysia aje laa semua jadiknyee...mekasih bebyk ye kak..kite suke blog akak byk resepi hihhi
Munnafendy
ReplyDeletehihih haa yg duk malaysia xpe..leh crik kat pasar malam...kalo duk dubai ni...pasar dapo aje laaa dpt nk crik makanan..huhuhuh
Salam saba cayang, bg akak burger tu yaaa, akak paling malas nk buat sambalnyer :D nama kat profil dah tukarrr lah! sob sob dah dah jd dubai :D
ReplyDeleteijayuji...
ReplyDeletewslm kak ika cayangg/..haaa kite da anto dah dpt x? huaaa yela nama kene tukar sbb kene tego duk japan lg ke dubai hhuhuhu..nk nama japan tuhh uwaaa
uwaa bege mesia pulak... bertuah baby kat dalam tu boleh makan best2... ni nak kena g dubai ni hehe...tapi apakan daya wuwuwu...
ReplyDeleteSalam perekenalan dari mamahawa :)
ReplyDeleteBurger Msia mmg sedap kena plak sambal tumis manis2.. lama tak buat /mkn.
Hanis MY..
ReplyDeletekak hanis hahaha mmg bertuah makan sedap ajeee hihih...mai laa dtg dubai ka hanis..jenjalan..
Mamahawa
ReplyDeletesalam kenalan jgk utk mamahawa..yee kann kalo sambal tumis yg manis dan pedass perghh syok jgk makan..
As'alam Saba
ReplyDeletepeminat beger m'sai dah sampai ni, cantik dan comel2nya suka sangat2, macam nak cekup2 aje masuk terus dalam mulut..hehehe
k.ct tak pernah buat lagi, kalau nak makan beli aje, tapi biasalah kalau beli kurang sikit kesedapan sambal tu. dah tu berminyak sangatlah..cerewet juga kan..hehehe. pas ni boleh cuba sebab dah tengok Saba buat teruja nak buat ..hihi
Ct Delima..
ReplyDeletewslm kak ct..haha same laa kalo beli je musti byk yg nk dikomen..tp boleh cube resepi ni...sgt2 sedap tauu