Wednesday, March 14, 2012

Mee Bandung Muar


Assalamualaikum wbt....layankan n2 kedua utk arini yer..tp xle nk ckp byk dah..tp dah berjela2 membebel kan..heheh menu ni...kite gune mee yg da siap homemade kite buat tuh...waduh terangkat dan xtau nk ckp la...speechless bile dpt mkn mee...buat sndri plak tuh....hahaha..mmg bertambah2 berpeluh2 makan....haaaiii ni laa jadiknye kalo duk obesea....ngidam nk makan ape..bile da xdek kene laa usaha sdnri kan...hehehe.....ok jom kite layan resepi aje laa yer...resepi ni kite nyelam kt umah kak madiha...resepi asal dr sabrina...seyes sedaapp....halalkan resepi ni yerr kak..ehehe



Mee Bandung Muar
Resepi : Sabrina

Bahan-bahan untuk kuah:

Utk dimesin
5 ~ 6 ulas bawang merah
3 ulas bawang puteh
10 tangkai cili kering ~ dipotong & rebus hingga lembut
segenggam kacang tanah ~ digoreng dan dimesin halus
1 paket udang kering (2 1/2 sudu besar) ~ dimesin bersama kacang tanah
300 gram daging ~ potong nipis
4 biji telur
2 sudu sos tomato
4 sudu sos cili
Sedikit minyak masak ~ utk menumis
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula
air secukupnya
1 ikat sawi ~ dicelur

2 helai daun kubis ~ saba xletak
4 batang jagung muda ~ saba xletak
2 bungkus mee kuning ~ dicelur
limau kasturi ~ optional
daun sup ~ optional
tauhu goreng ~ optional
bawang goreng ~ optional




Bahan-bahan untuk cili jeruk: ( saba xbuat cili jeruk)

3 tangkai cili merah ~ dihiris tebal
3 tangkai cili hijau ~ dihiris tebal (MaDiHaA guna cili hijau semuanya)
sedikit air panas
1 sudu cuka
sedikit garam


Cara-cara:
1. Sediakan dahulu cili jeruk dengan mencampurkan semua bahan2nya & biarkan cili terendam dengan bekas yang bertutup.
2. Panaskan sedikit minyak, dan tumiskan kesemua bahan-bahan yg telah dimesin sehingga naik baunya.
3. Masukkan 3 mangkuk air bersama daging (MaDiHa masukkan dlm 1 2/3 blender air untuk empukkan daging)
4. Setelah daging empuk, masukkan pula kacang tanah dan udang kering yang telah dimesin tadi.
5. Setelah beberapa minit, masukkan sos cili, sos tomato, garam & gula secukup rasa.


Nota Sabrina: ** kalau ikutkan resepi mee bandung Muar yang asli, tak ada letak sos tapi Sab degil.. nak letak gaks.. hehehe Ampun Mak...
6. Kacau rata semua bahan dan kemudian keluarkan daging dari periuk.
7. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam periuk (lebih selamat pecahkan dulu dalam mangkuk lain sebelum dimasukkan ke periuk bimbang jika ada telur yg busuk) dan perlahan kan api dapur. Biarkan sehingga telur masak.
8. Setelah telur masak, masukkan kembali daging yang dikeluarkan tadi.


Nota Sabrina: ** Sab buat macam ni supaya telur tu tak bercampur dengan daging, nanti buruk rupanya.. hehehe
9. Setelah siap semuanya, boleh lah dihidang dengan mee, sayur sawi dan juga cili jeruk. (MaDiHa campurkan sekali sayur2an di dalam kuah selepas telur dah masak.. kemudian barulah masukkan daging)


Nota MaDiHaA : Kepekatan kuah terpulang pada selera individu jadi jumlah air yang dimasukkan ikut keperluan masing2 ye.

4 comments:

  1. mmg mgancam mee bandung ni...nmpk sedap sgt...lg2 bile semua dh homemadekan...berbaloi2...sedap hingga mjilat jari...hihihi

    ReplyDelete
  2. sedapnya mee bandung..sukaa...wahhh pandai buat mee sendiri..:) saya beli mesin buat mee ni dah bertahun tapi sekali pun tak pernah guna...hahahaha..jgn berkarat sudahla mesin tu..kekeke

    ReplyDelete
  3. sedapnya sabar mee bandung..dah lama tak makan...pandai buat mee kuning sendiri..kita beli je mesinnya tapi tak pernah buat mee..hehehe

    ReplyDelete
  4. quinnie...


    yeke...alaaa rugi xgune tau...bile dah buat mee sendiri lebih rase nikmat air tangan sendiri tuh hehe...sni xdek jual mee...ade pon agaknye mahal gile...so kene laa gagahkan rajin buat jgk..kalo x melopong ajee laa terigt mee hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...