Assalamualaikum wbt...morning semua...da bf? hehe kte masih lagik bz membuat senaman jari jemari naip n3 ni..bf pon belom...masih menunggu hidayat bangun..biasalah die klo tido lmbt bangun pon lambat..tp standard die bangun kul 8 lbh sbb subuh die bangun sekali....jd jam loceng gitu...pastu susukan die tidolah balik..senang keroje..hehe
mule2 arini igtkan nk update n3 lain...n3 lain plak jadiknyer...ermmm...malas nk edit punye pasal la nih...tapi takpe...nnti2lah kite akan updatekan jgk...mee bandung ni ade ke yg terliur..hehe...ade tak..ade tak...angkat kaki... sorry yer da habis...da lame xbuat..klo kt dubai..kemain rajin buat mee bandung ni..balik msia da dpt mee real punyerr malas plak..dulu time malas pki je spagetti....hehe takpelah mayb die bg chance masak lauk pauk yg jarang masak kt sane agaknye..hehe
makin panjang plak bebelan kite...sebelom bebelan ni sampai ke zimbabwe ke..uganda ke...mongolia ke..meh kite semak resepi...resepi asal ni bak kate kak nor dr resepi mee bandung dagang...tp telah diolah oleh kak nor...maceh yer kak nor...kite tepek kt sini plak er..
MEE BANDUNG
(diolah dr Mee Bandung Dagang MyR)
resipi : K.Nor ~ SecubitGaram
Bahan2 utk paste:
7 sudu besar cili mesin
2 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
100 gm udang kering * (*diblend)
1 cawan air
1 sudu besar garam halus
2 sudu besar gula
minyak
Cara:
Panaskan minyak (minyak kena lebih sket sbb udang kering nanti akan menyerap minyak)
Masukkan cili mesin dan goreng hingga garing.
Masukkan bahan2 yg diblend.
Kacau goreng hingga pekat dan masukkan air.
Biarkan merenih dgn api sederhana perlahan.
Bila tumisan hampir kering/pekat masukkan garam dan gula.
Masak hingga menjadi paste/pecah minyak.
Ketepikan.
Utk membuat Mee Bandung
Bahan:
1 bungkus mee kuning
3 ulas bawang merah ~ dihiris nipis
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
3 - 5 sudu besar paste (bergantung pd kepekatan yg diperlukan)
daging ~ dihiris nipis
udang ~ optional
air secukupnya
telur ~ bergantung pd berapa org nak makan
sawi
2 - 3 kpg tauhu ~ digoreng dan dihiris
limau kasturi/limau nipis
minyak
Bahan:
1 bungkus mee kuning
3 ulas bawang merah ~ dihiris nipis
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
3 - 5 sudu besar paste (bergantung pd kepekatan yg diperlukan)
daging ~ dihiris nipis
udang ~ optional
air secukupnya
telur ~ bergantung pd berapa org nak makan
sawi
2 - 3 kpg tauhu ~ digoreng dan dihiris
limau kasturi/limau nipis
minyak
bebola ikan ~ saba tambah
bahan taburan:
bawang goreng
daun sup ~ dihiris
cili merah ~ dihiris
bahan taburan:
bawang goreng
daun sup ~ dihiris
cili merah ~ dihiris
Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan daging dan biarkan daging keluar air dan sedikit mengecut.
Masukkan paste dan kacau. Biarkan seketika supaya paste td meresap ke daging.
Masukkan air secukupnya (seeloknya guna air baru mendidih supaya kuah lebih cepat masak)
Bila kuah dah mendidih, masukkan telur sebiji demi sebiji.
Biarkan hingga telur masak ( kalau nak separuh masak pun boleh, terpulang la..)
Angkat telur dan ketepikan.
Teruskan masak kuah dan masukkan udang, mee,dan sawi.
Masak hingga mee sedikit masak dan tidak terlalu lembik.
Hidangkan kedalam mangkuk.
Susun tauhu, limau kasturi dan tabur dgn bahan taburan
Sedia utk dinikmati...
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan daging dan biarkan daging keluar air dan sedikit mengecut.
Masukkan paste dan kacau. Biarkan seketika supaya paste td meresap ke daging.
Masukkan air secukupnya (seeloknya guna air baru mendidih supaya kuah lebih cepat masak)
Bila kuah dah mendidih, masukkan telur sebiji demi sebiji.
Biarkan hingga telur masak ( kalau nak separuh masak pun boleh, terpulang la..)
Angkat telur dan ketepikan.
Teruskan masak kuah dan masukkan udang, mee,dan sawi.
Masak hingga mee sedikit masak dan tidak terlalu lembik.
Hidangkan kedalam mangkuk.
Susun tauhu, limau kasturi dan tabur dgn bahan taburan
Sedia utk dinikmati...
No comments:
Post a Comment