Thursday, November 14, 2013

Asam Pedas Daging

 
Assalamualaikum wbt...salam sayang buat semua..menu simple aje...tp rs semua pon pandai buat asam pedas...tp 10 org buat 10 gaya asam pedas..saba rasela...sbb mcm setiap negeri pon lain...tp kt pantai timur asam pedas tidaklah sefemes mcm kt melaka...betol x... nk cite panjang pon saba sbny masih ade byk keje yg sdg menanti...saba tinggalkan menu asam pedas yg saba buat bpe ari lepas...menu da basi...tapi gambar tak basi kan...hehe
 
 
saba ade berborak dg seorg kawan dr johor...beliau mengatakan klo kt kampung die asam pedas die tumbuk udang kering...waduhhh bile ckp gitu automatik rs kecur..saba kalo bab2 tmbh udang kering ni mmg suke giler... harap2 lepas ni ade la kesempatan nk cube..mesti ade lg byk kelainan kan...hehe
ok sblm bebelan makin meleret2 jom semak resepi...mcm biasa kite suke resepi dr che mat gebu tp ade la sedikit penambahan utk resepi kali ni....selamat mencuba!
 
 
Asam Pedas Daging
Resepi Asal: Asam Pedas Daging Gaya Tok Chik
Sumber: Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
800 gram daging batang pinang, potong kiub atau hiris nipis, cuci dan toskan
2 biji tomato, belah 4 setiap 1
2 inci halia, potong 2 dan dititik
2 batang serai, dititik ----> saba xletak
1 genggam daun kesom
2 senduk nasi cili kisar
1/2 camca besar pes asam jawa
1 camca teh lada hitam. tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
* bunga kantan -saba tmbh
* daun limau purut - saba tmbh
* bendi - saba tmbh
 
BAHAN KISAR HALUS :-)
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
 
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis halia, serai dan bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing, guna api sederhana dan kacau selalu. Masukkan daging dan gaul rata. Biar hingga daging kecut.
  2. Tuang air secukupnya, kacau dan masak hingga daging empuk. Tambah daun kesom, lada hitam dan pes asam jawa, kacau rata jika kurang kuah tambah sedikit lagi air. Biar mendidih, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain..
 

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...