Friday, November 8, 2013

Ikan Tilapia Bersos Hitam

silap pulakk eja ikan tilapia tuh....ikut sedap mulut jekkk kannn

Assalamualikum wbt... salam jumaat yg barakah...smg dilimpahkan sejuta rahmat buat semua... n3 arini versi laju2.. byklak plak keje nk dibereskan...sementara yat masih tido..kite update senyap2...kt umah ni kalo die tgh tido semua keje kene buat senyap2...mcm pencuri pon ade...jalan pon slow2..kalo die terkejut...makk aii susah plak die nk tido balik...kalo die da sedar ermm alamatnye delay lagikkk laa keje kite...


resepi yg tak jemu2 utk dicuba....mmg seyes mudah dan lazat....kite suke kalo goreng garing2 pastu curahkan sos hitam ni......alaahhaiiii mmg terangkat...kali ni kite buat sedikit pedas..saje je nk tambah kick dan tambah peluh laki waktu makan hihih.... nk tau kesedapan die mcne ape lagik....cube laa yer... maceh buat kak ummi cayang diatas perkongsian resepi ni...mtk izin share kt sini plak yer kak.... muah2!

IKAN TILAPIA BERSOS HITAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran):-
  • 1 ekor tilapia sederhana besar - cuci, tos dan kelar2.
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 3 cm halia - dicincang
  • 2 sudu besar cili kisar/cili giling
  • 2 sudu besar kicap pekat ABC
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu teh cuka makan
  • sedikit air (+- 1/3 cawan)
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/3 biji cili benggala merah - potong dadu
  • 1/3 biji cili benggala kuning - potong dadu
  • 1/2 biji lobak merah - hiris bulat
  • daun bawang untuk hiasan
Cara Memasak:-
  1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak yg banyak dan goreng terendam hingga garing. Angkat dan letakkan ke dalam pinggan sesuai.
  2. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
  3. Masukkan cili giling dan kacau masak hingga naik minyak sikit.
  4. Masukkan kesemua jenis sos, cuka dan sedikit air. Masak biar mendidih.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak biar kuah pekat sedikit.
  6. Akhir sekali masukkan kesemua sayur dan masak sebentar (jangan biar sayur terlalu layu).
  7. Seimbangkan rasa dan tutup api. Tuangkan ke atas ikan tilapia tadi rata-rata. (boleh jugak masukkan sekejap ikan ke dalam kuali dan gaul sebentar). Hidangkan dengan hiasan daun bawang. Selamat mencuba....!!
ni pon same..belasah ajelaa labu..

3 comments:

  1. Assalamualaikum...amboiii update laju2 sekarang yea...xpa kalau Yat jaga, ajak dia update sekali, nnt dia nampak gambar ikan ni mesti dia ternganga, meleleh2 air liur...senyap la dia...hehe.. Alhamdulillah andai menepati selera Sabar dan suami....biasalah tokok tambah ikut tekak tu kan... Akak pulak yg ngencess tgk ikan mu cayang oooiiii...kijam tau, x kasi bau pun.. ^___^ Thanks tag akak...hehe

    ReplyDelete
  2. Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

    ReplyDelete
  3. dah lama tak kdapo saba....macam2 ada ha...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...