Assalamualaikum wbt..ape khabar sahabat2 semua...diharapkan semua dlm keadaan sihat belaka k...saba alhamdulillah sihat..dayat aje masih batuk sikit2...sbny xtau nk cite ape...sbb mata mmg dah mengantuk giler222.....nk kene tongkat dgn mancis pon ade ni..cume bile badan terlalu penat...mata xle nk lelap plak...eeiii jgn pelik k...sbny br balik dr carrefour diera city center...punye laa ramai org...nk balik pon que taxi punye laa panjang..nk tercabut kepala lutut rasenyee huhu..dah penat...maka update simple2 aje laa yer...
ermm ade yg pelik ke bile tgk tomyam dlm kelapa nih..hihih..jgn pelik tau..rasenye kt malaysia dah byk restoren jual tomyam dlm kelapa muda nih..fuuh nasib baik laa kt dubai ni kelapa muda mmg senang nk carik...so bile2 masa boleh laa lepaskan rindu yer tak...tomyam ni sbny saba xpernah cube..cume pernah tgk org makan kt restoren thai....mule2 xtahu...mmg jakun giler..igtkan org tuh tgh minum air kelapa tp kenapa pakai senduk plak...huhu ape lg...time nk balik tuh saje jalan jauh sikit jeling2 kt meja2 yg makan tomyam dlm kelapa ni..ooooo tomyam upenyee uwaaaaa rugi xtry.....so utk kali ni..percubaan pertama...heheh kite buat tomyam udang tp menggunakan air dan isi kelapa..ade tgk2 kt internet esp sajionline dan beberapa blog lain tp xmenyediakan resepi sebetulnye...ade yg menggunakan tomyam kung tp pki air kelapa dan sebagainye...so saba rs...saba nk try tomyam udang..peerrrggghhhhh mmg meleleh okeh....mmg sedap...manis2 gitu...bkn manis gula okeh..tp manis dan lemak air kelapa tuh...tp pd pendapat saba...isi kelapa jgn ltk awal2 atau masak tau..just asingkan isi kelapa muda...bile nk makan baru laa letak...bru rase kruk2 isi kelapa dan tak terlalu lembik...utk tomyam udang saba gune resepi dr tulip77 dan ade olahan sedikit dgn penambahan air dan isi kelapa...ok maceh...selamat menerai k...hehehe
Tom Yam Udang Kelapa Muda
Source: tulip77 myresepi
Olahan: Saba Shiawasemrsbangpek
Bahan - bahan:
- 8 ekor udang - saiz besar
- 1/2 kiub stok ayam ----> saba gantikan dgn pes tomyam
- 1.5 liter air -----> saba guna sebiji air kelapa dalam 700ml dan 300 air biasa
- 3 inci lengkuas - diketuk
- 2 batang serai - dititik
- 4 helai daun limau purut
- 10 biji cili api merah
- 3 inci lobak merah - dipotong halus
- sayur lain (optional) - cendawan & bunga kobis ---> saba tmbh jagung muda
- 1 biji bwg besar sedang - potong bulat
- 3 sb santan ---> saba xletak tp saba ltk isi kelapa muda
- 5 sb perahan air limau
- garam
- 2 batang saleri ~ saba tambah
- beberapa helai daun ketumbar ~ saba tambah
- 3 sudu makan sos ikan ~ saba tambah
- beberapa biji tomato ~ saba tambah
Cara-cara
- Potong bhgn atas kelapa muda, kemudian keluarkan isi dan asingkan isi dan air kelapa muda.Ketepikan.
- Bersihkan udang,buang kulit & kepala. Dalam periuk masuk air dan air kelapa,pes tomyam ,kulit & kepala udang. Reneh selama 1/2 jam.
- Keluarkan kulit & kepala udang, mesin hingga halus dgn 300ml air. Masukkan semula dalam periuk tadi & biar mendidih.
- Masukkan lengkuas,serai,daun limau purut,saleri, sos ikan, cili api & sayur2. Reneh selama 10minit.
- Masukkan perahan air limau,garam & gula. Adjust ikut selera, kemudian masukkan santan dan kacau rata. (saba xmasukkan santan)
- Akhir sekali masukkan udang dan tutup api. Bila nak makan taburkan dgn daun ketumbar.
- *** klu suka masam lagi, lebihkan asam limau.
- *** klu nk lagi pedas, tambahkan cili padi
- Akhir sekali, sebelum dihidangkan masukkan isi kelapa muda.
Lama tak masak tom yum. Memang favourite ni.
ReplyDeleteAahai Saba...kalau Saba jakun giler kak Amie lagilah terlebih jakunnya... he he heh belum pernah makan tom yam udang kelapa muda...nak buat jugak ni, suruh encik abang carikan kelapa muda!!!!
ReplyDeletesedapnyaaa! tgk masakan saba especially tart kt bawah tu buat akak rasa xsabar nak pindah rumah sendiri. dah lama tak masak2. satu kepuasan kan dapat masak sedap2 n hias cantik2. akak nk asah skill masak cantik2 jugak lah. hish bila lah tu :D
ReplyDeletekiss2 to dayat bambam ye :)